Nobel-díjat adhattak volna a trükkös megoldásért, amellyel átvertük a nyugatot

2020. július 28. 15:34

Az a környezet, amiben a nyolcvanas években van Magyarország, 1947-től nézve egy folyamat végeredménye. Interjú.

2020. július 28. 15:34
Németh Miklós

Most, amikor készültem erre a beszélgetésre, fogalmazódott meg bennem, hogy a történelem mindig kitermel olyan személyiségeket, akik egy bizonyos korszak meghatározó alakjai lesznek. Az életpályáját ismerve úgy gondolom, hogy ön is egy ilyen kiválasztott személy, mégpedig azáltal, hogy Magyarország miniszterelnökeként 1989-ben levezényelt egy olyan rendszerváltást, ami vér nélkül zajlott le. Milyen adottságai voltak, vannak ahhoz, hogy ezt meg tudta tenni?

Két vagy talán még több síkon is érdemes ezt a kérdést közelíteni. Az egyik a személyes oldala, majd erről később mondanék pár szót, a másik az adott társadalmi, politikai légkör, rendszer, közeg, amiben ez az ország a nyolcvanas évek közepén leledzett. Ezt tartom előbbre valónak, ezt a környezetet, hiszen hozzám hasonló felkészültségű közgazdász, energiával teli fiatal szakember nagyon sok volt. Az a környezet, amiben a nyolcvanas években van Magyarország, 1947-től nézve egy folyamat végeredménye. Sok mindent átélt ország, sok csalódás, kiábrándultság, kilátástalanság jellemzi, és ha dátumokhoz kell kötni, akkor meghatározó eseményláncokra fűzhető fel ez az állapot.

1947 után, amikor egypártrendszerré alakul a II. világháború után kibontakozó éppen sarjadó demokrácia és a még polgárosodó Magyarország nagyon hamar szembetalálja magát a sztálini, a marxizmusból a legrosszabb oldalát mutató, zsarnoki jegyeket magán viselő gyakorlattal. Nem véletlen, hogy a Kelet-Közép-Európa történelmével foglalkozó emberek Rákosit és csapatát Jóska bácsi legjobb, leghűségesebb tanítványaiként jellemezték, túl akartak tenni még Sztálinon is, hogy elnyerjék a moszkvai főnökségnek, magának Sztálinnak a támogatását. Ez a zsarnoki magatartás az, amit gyerekként már fel tudok fogni.

Az ötvenes évek második felében?

Nem, még az elsőben. Ha becsukom a szemem, látom a füstgomolyagot, a nádtetős házunkat meggyulladni és leégni. És nagyon jól emlékszem azokra az eseményekre, amelyekkel megmérgezték a lelkeket és tönkretették a becsületes dolgozó emberek életét, a parasztságot.”

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2020. július 29. 13:36
Persze az alapkérdés az, hogy a kommunizmus és a szocializmus megszüntetését Európában a háttérhatalom határozta el, úgy az 1960-as évek vége felé. Utána rögtön megkezdték a szükséges feltételek biztosítását, mindenek előtt a káderek összegyűjtését és képzését. Természetesen M. Gorbacsov is a háttérhatalom embere volt. Egyébként a szocializmus megszüntetését 1981-ben maga az IMF elnöke közölte Kádár Jánossal.
zolizolizoltan
2020. július 29. 11:05
Sokmindenben egyrtértek ezzel a hozzászólásoddal is. Meg tudjuk érteni egymást, ha nem vagyunk gyanakvóak egymás iránt.
galancza
2020. július 29. 10:56
a. józsef szaralak volt de mikihez,horgyulhoz,kádárhoz,szadeszosokhoz és bankáraikhoz képest tisztességes, kiváló politikus,min.elnök volt. a.józsef döbbenetes pénzügyi, társadalmi mocskot vett át mikiéktől,ehhez képest jól kormányzott és összehasonlíthatatlanul kevesebbet lopott,csalt mint mikiék 90 előtt és 94 után.
galancza
2020. július 29. 10:48
miki igazi aljas, szennyes,gennyes komcsi patkány.Még hogy ő és elvtársai átverték a bankvilágot? Hát persze....miki és elvtársai brutálisan együttműködtek a bankvilággal M.o. tudatod eladósítása érdekében. És miki indította el a spontán privatizációt a 80-as évek végén,ami brutális rablást jelentett és az elvtársak pénzügyi átmentését,megerősítését,kapitalistává,bankárrá,csúcsvállalkozóvá válását szolgálta. miki 90 után meg is kapta a jutalmát a bankvilágtól, egy európai banknál lett fővezér....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!