Kommentár-vita Trianonról

2020. július 02. 15:49

A XXI. Század Intézet kertjében került sor a Kommentár konzervatív folyóirat nemzeti összetartozással foglalkozó lapszámának bemutatójára.

2020. július 02. 15:49
null

A rendezvényt Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója, a Kommentár folyóirat főszerkesztője vezette; beszélgetőtársai L. Simon László országgyűlési képviselő, a Kommentár alapító tagja, Miskolczy Ambrus ny. óraadó egyetemi tanár, az MTA doktora és Gali Máté történész, a VERITAS Történetkutató Intézet munkatársa voltak.

Miskolczy Ambrus kijelentette, hogy Trianont „nem a történelem fogja feloldani”, és hogy a békeszerződés nem más, mint „egy seb”, mégpedig a románok lelkén is. A megbékélés kérdésével kapcsolatban szkeptikus volt, mint kijelentette: „a dolgok nem jó irányba mennek”. A történész szerint azonban „nem csak arról lehet beszélni, hogy mit tettek velünk”, továbbá fontos az előrenézés és annak megértése, hogy „a történelmet nem lehet visszaforgatni”.

L. Simon László feltette a kérdést: vajon kellő méltósággal emlékeztünk-e Trianon centenáriumára? A politikus idézte Máthé Áron történésznek a lapszámban megjelent tíz tézisét Trianonról, hozzátéve, hogy egyelőre úgy tűnik, az idő nem gyógyítja a sebeket. L. Simon szerint „rendkívül kényes” a „politikai szituáció”, amelyben a miniszterelnök, Orbán Viktor „zseniálisan igazgatja kis hajónkat”. Itt a V4-ek együttműködésére gondolt, amelynek alapja szerinte a közös érdekek. L. Simon szerint a koronavírus elterelte a figyelmet a megemlékezésekről, pedig bizonyosan létezik egy réteg, amelynek a megemlékezés még kevés. A politikus kifejtette, hogy Trianon „súlyos pozícióvesztést” okozott a kultúra terén, és máig szükség lenne több, Trianonnal foglalkozó, arra komoly színvonalon reflektáló műre, főleg filmre és színdarabra.

Gali Máté történész szerint Orbán Viktor salgótarjáni beszéde „rendkívül pozitív és előremutató volt”, amely ilyen értelemben illeszkedett azon nemzeti gondolkodók alkotásaiba, akik pozitív cselekvési tervet fogalmaztak meg a békediktátum meghaladása kapcsán. A trianoni békeszerződés kapcsán idézte a történetet, miszerint Salgótarjánnál a helyi vasúti sínek Csehszlovákiához kerültek, míg az indóház magyar lett. Orbán beszédéből a történész kiemelte a közép-európai népek új korszakát, a nyugatról és keletről fenyegető veszély elleni önvédelem gondolatát, és azt az elképzelést, hogy „csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs”.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. július 03. 05:44
Húha....
Pelso j.
2020. július 02. 21:06
Siránkozás sokadik fejezete. Érdemben történik: semmi, soha.
Rony Tronco
2020. július 02. 18:48
Trianon Magyarország trianonjai 907. „decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak.” Azután jött a Pozsonyi csata. Szándékok sokszor követték ezt, de mi itt vagyunk: Tatár dúlás, török dúlás 150 évig, Habsburg elnyomás több-száz évig, Világháborúk Trianonja, Párizsi diktátuma, szovjet gyarmatosítás. A győztesek már eltűntek, meghaltak, vagy haldokolnak, mások szétestek már. Rothad az egész bagázs. A mi belső Trianonunknak mikor jön a Pozsonyi csatája? Mikor lesz az elszámolás a belső ellenségekkel, 56 gyilkosaival és követőivel, a máig viruló élcsapattal? Bocsánatkérés és jóvátétel nélkül, nincs megbocsátás. A mi Trianonunk. Mi alatt a szüleinket, nagyszüleinket és mindazokat akik 1945 előtt, vagy közvetlen utána következő években születtek. A II. Világháború után a magyarok kétharmadából válogatták ki a megtorlás áldozatait, no-és a kisnyilasból ávóssá váló pribékeket. Több százezer magyar földönfutó lett, emigrált. Az elmenekültek és az itthon maradottak vagyonát, tulajdonát államosításnak álcázva elrabolták. (Minden államosítási törvényszerűségnek volt egy soha nem teljesült kártérítési passzusa.) A falvakat tönkretették, közösségük tulajdonát szintén elrabolták, mára a privatizálásnak nevezett újrablás modernizálta a falut, nincs tehén, nincs disznó, lassan a baromfi is eltűnt, agrármunkás lett a paraszt maradéka az új oligarcháknál. – Ezekkel a rablásokkal a mai napig nem számolt el senki. Minden és mindenki hallgat, mint a szar a fűben! HANGYA helyett a külföldi dolgozza fel a terményt. A haszon az övé, viszi kifelé. Tíz és százezreket kitelepítettek, vagy elűztek lakhelyükből, falujukból. Szemükben a gyermek ugyanolyan „bűnös” mint szülője, vagy nagyszülője. – Veletek nem kell elszámolni, mondta rendőr két pofon között nekünk. Nem is számolt el senki a mai napig. A rendszerváltásnak álcázott átöltözést a diktatúra szervezte, a politikai hatalmat látszólag átadták, a gazdaságot lelopták, privatizáció és kitudja még milyen címen. A tényleges hatalom a diktatúra által kreált Alkotmánybíróságnak nevezett Helytartótanács kezében volt. Minden valódi rendszerváltó törvényt megvétózott. A rendszerváltásnak nevezett legnagyobb hazugságát Sólyom László a kommunisták által adott főhatalom birtokában mondta, hogy azért nincs restitucio (tulajdon visszaadása), mert az államosítás jogszerű volt. Voltak követői, kik ma talán már szégyellik is, Trianonra fogták. „Trianon miatt volt globális parancs a reprivatizáció megtiltása.” … (Bogár László, Magyar Hírlap, Kiárusított Magyarország, 2010-01-12) A mai (I)gazságszolgáltatás teljes skálája erről szintén megfeledkezik, elhallgatják, tudomásul veszik. Sem a Trianoni gazság, sem a tulajdon és ahhoz való jog, nem felejthető!
zöldalma
2020. július 02. 17:33
Nocsak, az MN által futtatott III/III-as nem kapott meghívást?Zavar van az erőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!