Délután indul a Kresz Géza nevét viselő InterCity-járat

2020. június 20. 13:19

A névadó Európában az elsők között hozott létre mentőszervezetet, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet a múlt század elején.

2020. június 20. 13:19

„Pár perccel délután öt előtt indul az első, Kresz Géza nevét viselő InterCity-járat” – közölte a MÁV-Start Zrt. szombaton az MTI-vel.

„Lőkösházáról a Keleti pályaudvarra indul a magyarországi szervezett mentés megalapítójának, Kresz Gézának a nevét viselő InterCity-vonat” – tájékoztattak. Emlékeztettek: a vasúttársaság május közepén másfélmillió forint értékben élelmiszert és tíz hűtőszekrényt ajánlott fel a mindennap hősies, emberfeletti munkát végző mentőknek, valamint bejelentette, hogy a tisztelet jeléül az Országos Mentőszolgálat elődjének, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesületnek az alapítójáról nevezi el egyik InterCity járatát.

Kresz Géza (1846-1901) 1887-ben Európában az elsők között hozott létre mentőszervezetet, a Budapesti Önkéntes Mentőegyesületet. Az Országos Mentőszolgálat jelenleg a Kresz Géza InterCity nyolc állomása közül négy városban, Békéscsabán, Mezőberényben, Mezőtúron és Szolnokon működtet mentőállomást. A vasútvonal korábban a történelmi Magyarország és a magyar mentéstörténet olyan nagy múltú helyszíneit is érintette, mint az 1886-ban mentőegyletet szervező Temesvárt, valamint Aradot, ahol 1901-ben, és Nagyváradot, ahol 1904-ben hoztak létre mentőintézményt. „A budapesti Keleti pályaudvar ugyancsak emblematikus helyszíne az életmentésnek, hiszen a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület éveken át ott fogadta az első világháború idején a fővárosba érkező katona- és kórházvonatok sérültjeit” – idézték fel a közleményben.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. június 20. 17:37
Műszaki Vizsga jobb név lenne.
Héja
2020. június 20. 17:09
Ideje, hogy a KRESZ-t inkább Gézának nevezzük. Barátságosabb. Ha késik, legyen Interciki. Ha pontos, Intercuki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!