Koronavírus: nyugalomra int az infektológus

2020. február 25. 09:07

Magyar érintettje is van a koronavírusnak, de egyelőre nincs ok pánikra – mondja lapunknak Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa.

2020. február 25. 09:07
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Magyarország annyira lesz érintett a koronavírusban, mint a korábbi koronavírusban, azaz semennyire” – nyilatkozta lapunknak még február elején Szlávik János, a betegek ellátására kijelölt Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa. Szlávik akkor azt mondta, hogy a 2003–2004-ben nyolcezer megbetegedést és hétszázötven halottat követelő SARS-vírust néhány országba ugyanúgy bejuttatták, ahogyan most is, de másodlagos járvány nem alakult ki. Mint fogalmazott, kicsit túl van ez az egész dimenzionálva, hiszen semmilyen másik országban nincsen járvány, kizárólag Kína középső részén. 

Bár még hazánkban sem ütötte fel a fejét a vírus, de alig telt el pár hét Szlávik nyilatkozata után, és Menczer Tamás külügyi államtitkár bejelentette: koronavírusos a Diamond Princess hajón dolgozó egyik magyar. Az érintettet a hajón elkülönítették, várhatóan 2-3 nap múlva átszállítják vagy egy kórházba, vagy egy megfigyelőközpontba. Az államtitkár elmondása szerint nem lázas, nem köhög, tünetmentes, jól van.

A korábbi MERS-Co központja Szaúd-Arábia volt, amivel sokkal elszigeteltebb kapcsolatban vagyunk, mint a mostani koronavírus gócpontját jelentő Kínával – mondja a Mandinernek Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa. Mindezek mellett a szakértő rámutat: a most tomboló koronavírus kiterjedtebb, már most több országot érintő járványt jelent, mint a korábbi. Ebből következik, hogy számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb magyar érintettje is lesz a fertőzésnek.

„Bár napról-napra emelkedik a vírussal küzdő, Magyarországhoz közeli észak-olaszországi megbetegedések száma is, egyelőre nincs ok pánikra” 

– nyugtat Prinz, aki szerint káros, hogy a sajtóban mindenkit megölő, halálos vírusként mutatják be a kétszázalékos a halálozási arányú betegséget. Azt pedig, hogy a most pozitív tesztes érintett beteg lesz-e, és ha igen, milyen súlyos lesz a kórkép lefolyása, nem tudhatjuk. Az infektológus hangsúlyozta: eddig a klinikai vizsgálatok alapján az idősebb és a kísérőbetegséggel rendelkező betegeknél alakult ki súlyos – adott esetben akár halálhoz is vezető – megbetegedés.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy gyerek betegről egyelőre nem tudunk, illetve a várandós nők magzata sem lett eddig érintett. 
Mint mondja, járványtanilag még sok tapasztalatot kell szerezni, hiszen hiába próbálnak hasonló koronavírusok viselkedéséből az új vírus tulajdonságaira következtetni, egyáltalán nincs száz százalékos egyezés sem a SARS, sem a közel-keleti koronavírus között. Jelenleg annyit tudunk, hogy egy pozitív beteg közeli kontaktusban két és fél embernek képes átadni a fertőzést, de, hogy ebből hányan lesznek betegek, az egyelőre nem világos.

Prinz mindenesetre

józanságra int,

szerinte nem kell rettegni, folynak az első klinikai vizsgálatok a vírusellenes kezeléssel kapcsolatosan, és valószínűleg egy idő után lesz védőoltás is. A vírusellenes kezelésekről szóló különböző közlésekből pedig jól látszik, hogy komoly erőfeszítések történnek, le fog tisztulni, hogy van-e az orvostudomány kezében hatásos készítmény, de lehetséges, hogy már van. Az infektológus addig is azt tanácsolja, hogy mindenki tartsa be a higiénés szabályokat, ami az influenza szempontjából is nagyon fontos, mint mondja, nem szeretné, ha egy szívbeteg influenzával a kórházba kerülne. Márpedig az influenzajárvány jelenleg is zajlik. 

A schengeni határokat nem zárják le

Az észak-olasz területek két tartományából, azaz Venetóból és Lombardiából érkező gépeken lévő utasokat is figyelik – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos február 24-én a koronavírus elleni védelemért felelős operatív törzs hétfő délelőtti ülését követő sajtótájékoztatón. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy Veneto és Lombardia mellett már Piemont és Emilia-Romagna tartományok is érintettek. Kiemelte, hogy karantén van érvényben Veneto és Lombardia tartományokban, ez vonatkozik egyes oktatási intézményekre, kereskedelmi aktivitásokra, tömegközlekedésre, turisták által látogatott múzeumokra, és persze kórházakra. Hangsúlyozta, hogy egy járványügyi esemény minden esetben egyedileg bírálható el, de a járványgócpontokból érkezőkre külön is figyelnek. Rámutatott, Magyarországon a megelőzés a cél, ezért rendeltek el karantént. A karantén időtartalma a feltételezett lappangási időre vonatkozik, ha valakin jelentkeznek a megbetegedés tünetei, azt azonnal ellátják, de ismét kiemelte, hogy ilyen esetről nem tudnak.

Müller kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a schengeni határokat nem zárják le. Eljárásrendet ezzel kapcsolatosan később dolgoznak ki. Az országos tisztifőorvos nem javasolja, hogy valaki járvánnyal sújtott olasz területekre utazzon, de Lombardia és Veneto tartományok esetében a karantén miatt ez már nem is lehetséges. Müller kiemelte, hogy azokat is karanténba helyezik, akik egyénileg tehát nem csoportosan érkeznek Olaszország felől, amennyiben ők fertőzött területekről jönnek és jelentkeznek náluk a tünetek. 

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cristinaaa
2020. március 03. 14:59
Senki nem beszél arról, mert nem is tudják, hogy Olaszországban hány nyálmintát vettek le az influenzásokról: majdnem 7-8 ezret... Más országok csak nagyon keveset. Magyarországon kb 80-at (azt is csak azoktól , akik Olaszországból tértek haza)... Így persze, nincs is koronavírusos influenzás... Köhög tüsszög pár napig aztán visszamegy dolgozni. Hogy melyik vírus okozta az influenzát, kit érdekel... Csak 2-5 százaléka jár súlyos tünetekkel Lefogadom, hogy ha más országokban is levennének ennyi mintát, akkor ott is épp annyi koronanavírusos fertőzést találnának, mint Olaszországban. De akkor hazavágnák a gazdaságukat, ahogy az olaszok tették túlbuzgságukban.
áfonya
2020. február 25. 16:47
Hogy van ez senkinek se tűnt fel hogy a koronavírustól betolakodók nem betegednek meg , vírus a fehér emberekre veszélyes ,mindenütt megjelent ahova a betolakodók beépültek, betolakodókat nem zárják karanténba.
Akitlosz
2020. február 25. 16:04
"nincs ok pánikra" Akkor holtbiztos, hogy van. Olyanokat, hogy nincsen ok pánikra akkor és csakis akkor mondanak, ha van ok pánikra. Különben eszükbe nem jut ilyent mondani.
Akitlosz
2020. február 25. 16:02
"Koronavírus: nyugalomra int az infektológus" Akkor nagy a baj. Baj hiányában ugyanis eszébe nem jutna "nyugalomra inteni".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!