Bemutatták Kónya Imre Antall Józsefről szóló könyvét

2019. december 12. 19:33

„Antall József vetett, hogy ez a nemzet arathasson. Rajtunk múlik, hogy így legyen” – mondta a szerző Szabad Györgyöt is idézve.

2019. december 12. 19:33

Bemutatták Kónya Imre, a Boross-kormány egykori belügyminisztere Antall Józsefről, a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott kormány miniszterelnökéről szóló könyvét szerdán, Budapesten.

A szerző, a Független Jogász Fórum alapító elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szent László kápolnájában rendezett eseményen mondott köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Antall József 26 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el. Szabad Györgynek, az Országgyűlés 1990 és 1994 közötti elnökének szavait is idézve Kónya Imre azt mondta: „Antall József vetett, hogy ez a nemzet arathasson. Rajtunk múlik, hogy így legyen”.

Felidézte: Antall József sokszor beszélt arról, milyen fontos, hogy átörökítsék az emlékeket az idősek a fiataloknak. „Egy nemzet az összetartozás érzésében gyengül akkor, ha ez a szál megszakad” – hangoztatta.Kónya Imre szavai után levetítették Venczel Éva Főhajtás című, a néhai miniszterelnök halálának ötödik évfordulójára készült filmjét.

Antall József közelről

A könyvbemutatón a szerzővel Ablonczy Bálint újságíró beszélgetett. Kónya Imre Antall Józsefet méltatva azt mondta: a kötet elsősorban a fiataloknak íródott, „egy olyan emberről, akinek az életében nem volt olyan momentum, amiért restelkednie kellett volna”.

Szólt arról is, hogy „a rendszerváltozáskor rettenetes helyzetben volt az ország és példátlan volt a feladat, amire vállalkoztunk”. „Tudtuk és Antall József is tudta, hogy az emberek csalódni fognak a rendszerváltozásban, ez a kötet azt tanúsítja, hogy amit ember megtehet, azt Antall József megtette, hogy ez a csalódás ne következzék be” – fogalmazott.

Az Antall József közelről – „Én köszönettel tartozom Magyarország népének” című, mintegy 250 oldalas, korabeli fotókkal is illusztrált kötet a Kortárs Könyvkiadó Kft. gondozásában jelent meg. A kötet ismertetője szerint történelmileg hiteles, ugyanakkor kifejezetten szórakoztató könyvet írt a rendszerváltás utáni első miniszterelnökről Kónya Imre, aki „a lehető legközelebbről” kísérhette figyelemmel Antall József tevékenységét az Ellenzéki Kerekasztaltól kezdve haláláig.

A könyv Antall zárt körben elmondott beszédeiből is közöl részleteket

A közvélemény számára jórészt ismeretlen, olvasmányosan megírt epizódokból hitelesen bontakozik ki Magyarország 1989 és 1993 közötti története és a főszereplő, Antall József személyisége. A könyv különlegessége 22 archív videó, közülük néhány Antall József zárt körben elhangzott beszédeiből tartalmaz részleteket. A videók elérését QR-kódok és a hozzájuk tartozó lábjegyzetekben megadott linkek segítik – áll az összegzésben.

Az eseményen mások mellett részt vett Boross Péter egykori miniszterelnök, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Martonyi János volt külügyminiszter, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és az akkori MDF-frakció több tagja is.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. december 13. 15:53
Most függetlenül attól, hogy-szemben a többi volt szocialista országgal - itt nagyon elbaltáztak mindent, Antall-lal az élen..mikor először hallottam beszélni, azonnal tudtam,hogy ez az akkori Magyarország nagy részének érthetetlen, túl intelligens és művelt szónoklat..Nem értik meg, úgy érzik, valóban gőgös..pedig csak egy nagypolgár szólt hozzájuk..aki sajnos nem volt sem elég bátor,sem elég tehetséges,hogy ennyire sorsdöntő pillanatban vezesse az országot.mentségére legyen mondva, hogy az egyből felpattanó amerikai-magyar zsidók és az szdsz olyan aljas és olyan ügyes hadjáratot vezetettek ellene,hogy tényleg csak egy diktátor tudta volna őket visszaverni..és egy bátrabb nép,aki tetszhetett volna forradalmat csinálni. Pillanatra megvillant Nagy-Magyarország lehetősége..
Bell & Sebastian
2019. december 13. 00:11
Az állam nem én vagyok A francia Antantot, akik kéretlenül odatették az MDF élére, csak egyvalami érdekelte, Trianon revíziója, ami teljesen logikus visszatérés lett volna a kályhához. Visszatekintve azt látjuk, egyre gyengébb utódai hidegre tették az egyetlen, értelmes magyar tömegpártot, ami megmaradt belőle, a resztli, a MIÉP -et leszámítva, egytől-egyig bűzlik a Vörös Moszkva titkosszolgálati kölnitől. Persze nem egyformán. Egyszerűbb úgy elképzelni, hogy kiakolbólintottuk innen az oroszokat. Személyesen Orbán Viktor, aki köztudattan Antall politikai örököse, kergette őket vissza a Vereckei szoroson zárjegy nélküli, foltos indián lován. Akik csak pont az elbocsátott légióikat hagyták itt. Nekik nem kopott fel az álluk.
Kardinális
2019. december 12. 22:47
A törzsanyagot újra és újra át kell venni: "A csapatkivonásoknál a gyorsaságon kívül még egy fontos feltétele van Antallnak: szó sem lehet arról, hogy Magyarország pénzt fizessen a távozó Vörös Hadseregnek a maga után itt hagyott - általa épített - ingatlanokért. Ötvenévi megszállás után ez mégiscsak abszurdum volna. Ám az oroszok ragaszkodnak az őket megillető "kárpótláshoz", a déli hadseregcsoport költségvetésébe bele is van kalkulálva az általuk kiszámított kétmilliárd dolláros összeg. Ezen felül még egy súlyos feltételt támasztanak: a magyar kormány a megállapodáshoz csatoltan írja alá azt a "biztonsági záradékot" is, amely szerint a Varsói Szerződés megszűnte után a jövőben nem csatlakozik más katonai szövetséghez. Antall hallani sem akar az ország szuverenitását korlátozó feltételekről, és kijelenti azt is, hogy egy fillért sem hajlandó fizetni. Az oroszok fenyegetőznek: ebben az esetben leállítják a csapatkivonásokat. Burlakov tábornok már 1990 nyarán is tesz ilyen kijelentéseket a nyilvánosság előtt, s most '91 tavaszán ezek megismétlődnek. Kvicinszkij szovjet külügyminiszter a sajtónak, a tábornokok - Jazov és társai - dolgozószobájában a miniszterelnöknek mondják meg: ha Magyarország nem fizet kártérítést, és nem írja alá a záradékot, akkor nem vonulnak ki. Antallt nem ingatják meg a fenyegetések. Először is az adott külpolitikai konstellációban nem tartja őket reálisnak. Másodszor az orosz követelésekkel tételes magyar követeléseket állít szembe: 1. a szovjet csapatok által okozott környezeti károk; 2. mivel nem a magyar szabványok szerint építkeztek, tetemes szabálysértési bírságot kell fizetniük (az orosz tábornokok nem akarnak hinni a fülüknek, pedig még csak most jön a java): 3. az 1955-ös osztrák államszerződés és az 1957-es kétoldalú szovjet-magyar megállapodás között a szovjet hadseregnek semmiféle jogcíme nem volt az itt-tartózkodásra, - tudniillik a Varsói Paktum erre nem adott jogosultságot -, miközben szétlőtték Budapestet, ami mai értéken számítva 176 milliárd forintnyi kárt jelentett. Megvannak a számításaink, amennyiben ezt nem ismerik el, mi készek vagyunk nemzetközi döntőbíráskodást elfogadni. Az oroszok erre már csak annyit tudnak mondani, hogy de hát a németek is fizetnek, ők már aláírták a megállapodást. Antall sajnálkozva tárja szét a kezét: Ja, uraim, önök elkövették azt a könnyelműséget, hogy annak idején egész Magyarországot megszállták. Ha nekünk is meghagytak volna jó kétharmadot, ahol virágzó piacgazdaságot és demokráciát tudtunk volna fenntartani, mint a nyugatnémetek, akkor most mi is tudnánk fizetni.” /Debreczeni József: A miniszterelnök, 220-221. o./
olvaso9
2019. december 12. 22:01
Remélem, amennyire lehet, tárgyilagos a könyv. Az ítélje meg (ítélje el) Antall Józsefet, aki a rendszerváltoztatás nehéz időszakában többet és jobbat tudott volna tenni (akkor és ott, és nem mai fejjel...). A média (melyik is?, igen az akkori SZDSZ médiája, a mai balliberális oldal) szajkózta, sulykolta, hogy Antall József gőgös, kivagyi és régivágású polgár, pedig egy nagyon toleráns, érző, jó humorú és szinte politikusnak termett, a jövőt építő Ember volt, akinek kvalitásait politikai ellenfelei csak utólag, szemlesütve ismerték el. (Emlékszem, valamikor talán a kormányzati félidőben, mikor már napnál világosabb volt az uralkodó média ellenszenve és ellenszele, Antall elment az újságírószékházba egy kis jóindulatot, megértést kérni - kárörvendő, gúnyos mosoly és további gáncsoskodás volt a válasz.) Ha Antallt olyanok ítélik meg, akik akkor (a 90-es évek elején) éltek és tevékenykedtek, először kérdezzék meg maguktól: vajon én mindent megtettem-e a saját helyemen, hogy a rendszerváltozás pozitívan menjen végbe és a vágyak teljesüljenek? Mert nemcsak az első számú vezetőnek van feladata és felelőssége, hanem mindannyiunknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!