Ma 75 éve történt a kiugrási kísérlet

2019. október 15. 13:04

A sikertelen kísérlet miatt a németekkel együttműködő katonai vezetők átvették az irányítást, és a vezérkari főnök nevében a harc folytatását elrendelő hadparancsot adtak ki.

2019. október 15. 13:04

„Románia 1944 augusztusi kiugrása után a szovjet Vörös Hadsereg betörve a Kárpátokba megközelítette a magyar határt. Küszöbön állt az ország hadszíntérré válása, amit Horthy Miklós kormányzó el akart kerülni. Horthy már 1944 júniusától tervezte a német megszállás után kineveztetett Sztójay-kormány menesztését és az ország háborúból történő kivezetésének céljából egy új, hozzá hű kabinet hivatalba lépését. Úgy értékelte, hogy a cselekvésre a németek számára kritikussá vált '44 nyarán jött el a lehetőség. Augusztus 29-én felmentette a németbarát Sztójay Dömét és helyére Lakatos Géza vezérezredest nevezte ki miniszterelnöknek. Magyarország már 1943-ban, Kállay Miklós miniszterelnöksége során felvette a kapcsolatot az angolszász hatalmakkal a háborúból való kilépés céljából, azonban a teheráni konferencia után egyértelművé vált, hogy az ország a Szovjetunióval lesz kénytelen tárgyalni a fegyverszünetről. A Faragho Gábor altábornagy vezette fegyverszüneti delegáció moszkvai útját titokban készítették elő. Október 8-án a szovjet fél átadta a fegyverszünethez szükséges feltételeket (a harcok beszüntetése, hadüzenet Németországnak, visszavonulás az 1937-es határok mögé), és miután azt a magyar kormány elfogadta, a felek 1944. október 11-én aláírták az egyezményt. A kiugrási kísérlet azonban október 15-én sikertelenül végződött.

A szovjet Vörös Hadsereg már az ország keleti felén tört előre Budapest felé, mikor 1944. október 15-én beolvasták a rádióban Horthy fegyverszüneti proklamációját. A kiugrás nem volt előkészítve, a proklamáció még a kormányzóhoz hű tiszteket is váratlanul érte. A németekkel együttműködő katonai vezetők átvették az irányítást, és a vezérkari főnök nevében a harc folytatását elrendelő hadparancsot adtak ki, amely lényegében érvénytelenítette a kormányzói nyilatkozatot. A nyilasok – német segítséggel – október 15-én mozgósították erőiket, felfegyverzett osztagaik az esti órákra már minden fontos stratégiai pontot megszálltak a fővárosban. Edmund Veesenmayer, a Német Birodalom teljhatalmú megbízottja követelte a kormányzótól, hogy nevezze ki Szálasi Ferencet miniszterelnöknek, és mondjon le államfői méltóságáról. Horthy helyzetét nehezítette, hogy fiát a németek még délelőtt túszként elfogták. Veesenmayer ígéretet tett arra, hogy amennyiben aláírja a dokumentumokat, ifjabb Horthy Miklós visszanyeri a szabadságát, és csatlakozhat a németországi „védőőrizetbe” szállítandó családjához. Horthy végül október 16-án aláírta Szálasi miniszterelnöki kinevezését és a kormányzói tisztségről való lemondását tartalmazó iratot. A következő napon Horthy és családja elutazott Budapestről, fiát azonban Hitler utasítására továbbra is fogságban tartották.

A Szálasi-kormány alapvető stratégiája volt a szovjet csapatokkal szembeni feltétlen ellenállás. Az ország egész területe hadszíntérré vált. A kormányzat kezdeti központja Budapest volt, ám a front közeledtével 1944 decemberében a Dunántúlra helyezte át székhelyét. Tagjai 1945 március végén Ausztriába menekültek, ahol amerikai fogságba estek, és kiadták őket a magyar hatóságoknak. Szálasi Ferencet és kormányának több tagját a Népbíróság 1946-ban háborús bűnök vádjával halálra ítélte és kivégezte.
Magyarország Németország oldalán vesztes félként fejezte be a második világháborút 1945 tavaszán. A német megszállást a huzamosabb időre berendezkedő szovjet megszállás váltotta fel, és megkezdődött a magyar lakosság malenkij robotra hurcolása.

(Kép forrása: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szavaztam
2019. október 15. 16:50
széthuzásnak akkor is megvolt az eredménye...
OberEnnsinnen
2019. október 15. 16:25
A szövetségesek provokálták ki a német megszállást, nem törődve a magyar zsidókkal BORHI LÁSZLÓ "Horthy már 1944 júniusától tervezte a német megszállás után kineveztetett Sztójay-kormány menesztését és az ország háborúból történő kivezetésének céljából egy új, hozzá hű kabinet hivatalba lépését. " ” Az angolszászoknak, akiknek már 1942 nyarától elég pontos értesülései voltak az európai zsidóság sorsáról, a titkos megbeszélések tanúsága szerint világos volt, hogy német megszállás esetén elviszik a magyar zsidókat " " Valójában a szövetségesek játszottak kétarcú politikát. Céljuk legalább 1943 márciusától fogva az volt, hogy „diszkreditálják a magyar vezetést a németek szemében”, és ezzel kikényszerítsék az ország német megszállását. Annak ellenére folytatták ezt az irányvonalat, hogy biztos tudatában voltak annak, hogy Magyarországon él „Tengely Európa legjobban kezelt és legnagyobb zsidó közössége”."
magnahungaria
2019. október 15. 16:13
Qrva könnyű az észt osztani utólag ... Javaslok mindenkinek egy KOMMUNISTA, sőt, LESZBIKUS írónőtől, a végtelenül tisztességes és nagyszerű Galgóczi Erzsébettől egy csodálatos kisregényt elolvasni. "Tizenegy több, mint három" a címe. Százszor inkább Nobel-díjra termett, mint akik azóta kaptak, hogy ő ezt megírta. OLVASSÁTOK EL! Milyen könnyű valakivel olyan döntéseket meghozatni (döntéseket elvárni), melyeknek MINDENKÉPPEN lesznek kárvallottjai, gyűlölködő túlélői, de neked döntést KELL hoznod, hogy hány embert áldozol fel!!! Utána majd, ha elmúlt a vész, közlik veled, hogy "Nem így kellett volna döntened"! Horthyról sok mindent el lehet mondani, de emberi tisztességéről minden, őt ismerő -akár semleges, akár ellenséges- személy is csak a legnagyobb elismeréssel tudott nyilatkozni. Jó, nem volt egy Einstein, viszont Einstein nem volt 25 évig kormányzó. (Bár, kapacitálták, hogy legyen Izrael első államfője, de nem vállalta)
Akitlosz
2019. október 15. 15:57
"A német megszállást a huzamosabb időre berendezkedő szovjet megszállás váltotta fel, és megkezdődött a magyar lakosság malenkij robotra hurcolása." Ami már korábban megkezdődött volna, ha sikerül a "kiugrás"., magyarul az átállás, hitszegő román módra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!