Harari: A technológia a zsarnokok barátja

2018. szeptember 10. 09:24

A világhírű történész szerint a jövő veszélyét nem a robotok lázadása jelenti, hanem az, hogy sosem lázadnak fel, ellenben az emberi zsarnokok eszközei lesznek.

2018. szeptember 10. 09:24

Veszprémy László Bernát szemléje

 

Hosszú cikket közölt Juval Noah Harari izraeli történész az Atlantic oldalán. A minap a Mandineren portrécikkben bemutatott (Sapiens című könyvét is recenzáltuk) Harari cikkének fő tétele, hogy

a mesterséges intelligencia képes leépíteni a demokrácia gyakorlatias előnyeit,

illetve tönkretenni a szabadság és az egyenlőség eszményeit. Ha pedig nem teszünk valamit, akkor a hatalmat még inkább egy szűk elit kezében fogja összpontosítani.

Harari állítása szerint semmi elkerülhetetlen, szükségszerű nincsen a demokráciában. Dacára a demokráciák sikereinek az elmúlt évszázad során, ezek csupán villanások a történelemben. A monarchiák, oligarchiák és egyéb autoriter rendszerek sokkal gyakoribb formái az emberek fölött való uralkodásnak.

A liberális demokráciák ugyanis nem csupán a szabadság és az egyenlőség elvein, hanem bizonyos technológiai feltételeken is állnak. A 21. század második évtizedében azonban a liberalizmus hitelét kezdi veszteni. Harari szerint

egyre inkább kérdéses, hogy a liberális demokrácia-e a megfelelő rendszer a középosztály számára.

A politika egyre inkább törzsies jelleget ölt, és egyre több országban üti fel a fejét a demagógia és az autoriter rendszerek iránti szimpátia. Ezen változások mögött a szerző szerint számos ok, köztük pedig technológiai okok is vannak.

Az információs technológia és a biotechnológia Harari szerint teljesen fel fogják forgatni életünket, illetve rövidesen nem csak ki fogják iktatni az emberi közvetítést, de az emberi vágyakat is uralmuk alá fogják hajtani. Ilyen körülmények között a liberális demokrácia és a szabad piac okafogyottá válhat.

Harari

A múlt évszázad során – mondjuk 1938-ban – az átlagember okkal gondolhatta Harari szerint, hogy a jövő őróla szól. Kivéve, írja, ha az ember zsidó volt vagy nő.

Ha rátekintett az acélmunkásokat ábrázoló propaganda-plakátokra, akkor okkal gondolhatta, hogy a jövő központjában ő maga áll majd. Ma azonban más kifejezésekkel találkozhat az átlagember: globalizáció, blockchain, mesterséges intelligencia (AI), és így tovább. Az átlagember azt is megértheti, hogy ezek már nem őróla szólnak.

A huszadik század során az emberek fellázadtak a kizsákmányolás ellen, és gazdasági erejüket politikai erővé akarták változtatni.

Manapság a tömegek az irrelevanciától, jelentéktelenségtől félnek.

A Brexit és Donald Trump hatalomra jutása a hagyományos szocialista forradalmak ellentéte. A kommunista forradalmak során gazdaságilag létfontosságú, ám elnyomott emberek lázadtak politikai hatalomért. Ma gazdaságilag egyre kevésbé hasznos, ám politikailag még befolyásos tömegek lázadnak. Az új, populista lázadások valószínűleg nem kizsákmányoló, hanem érdektelen elitek ellen fognak történni. A szerző szerint azonban sokkal nehezebb az érdektelenség, mint a kizsákmányolás ellen harcolni.

Harari szerint az egyik központi veszély a munkák megszűnése lehet. A liberális demokráciák ugyanis nem csak egyszerűen szellemileg vonzóak. A szerző szerint azért is sikeresek, mert decentralizált döntéshozataluk ezidáig versenyelőnyt jelentett más államokkal szemben. A sikeres liberális demokráciákat pedig támogatták a tömegek: a szerző szerint a liberalizmus kibékítette a proletárt és a burzsoát, a hívőt és a hitetlent, az európait és az ázsiait. Hívószava a tortából kapott egyre nagyobb szelet volt.

A szelet pedig még nőhet tovább, ám a gazdasági növekedés nem old meg minden társadalmi problémát, amiket a technológiai változás hoz el. Persze eddig is volt olyan, hogy a gépek elvették egyesek munkáit, ám ezek fizikai munkák voltak. A mesterséges intelligencia viszont a gondolkodást igénylő munkákat is veszélyezteti. Harmadik készséget pedig a fizikai és a szellemi készségeken kívül nem ismerünk. A következő évtizedekben az emberi intelligencia még – valószínűleg – erősebb marad, mint a mesterséges. A közeljövőben a legütőképesebb csapatok minden bizonnyal az ember-AI csapatok lesznek.

Ez azonban csak rövid ideig lesz így. 2017 decemberében a Google AlphaZero programja sakkban megverte a Stockfish 8 programot. Míg utóbbi emberek sakkjátszmáinak százain edződött, addig az AlphaZerónak még az alapvető nyitásokat sem tanították meg.

A program egyszerűen úgy tanult meg sakkozni – négy óra alatt –, hogy önmagával játszott.

Az AlphaZero azonban így is 28-szor nyert és 72-szer döntetlent hozott ki 100 meccsből. Harari szerint mivel a program sosem játszott emberrel, stílusa egyedi, alkalmanként zseniális volt.

A szerző szerint szintúgy sokat elmond, hogy sakkmeccsek során a kivételesen egyedi és ritka lépéseket tevő játékosok gyakran hívjákfel magukra a figyelmet, és kezdik el őket csalás miatt vizsgálni. A logika e mögött az, hogy a bírók szerint az ilyen lépések gyakran nem emberi, hanem gépi lépések, hiszen annyira egyediek. A kreativitást Harari szerint tehát egyre inkább a gépek, és nem az emberek tulajdonságaként kezeljük. A szerző szerint a kanári – aki az oxigén fogyását jelzi a szénbányában – már nagyban fuldoklik.

A fentiek Harari szerint a digitális diktatúrák korszakát hozhatják el. A veszély a szerző szerint nem az, hogy a robotok fellázadnak és minden embert megölnek, hanem hogy sosem lázadnak fel és kivételes képességeikkel eszközök maradnak zsarnokok kezében.

Harari szerint könnyen elképzelhető, hogy példának okáért egy Észak-Koreához hasonló rezsim hozzájut lakosainak biológiai adataihoz és folyamatosan figyeli azokat. Akik harag jeleit mutatják (megnövekedett vérnyomás, stb.), amikor ránéznek a helyi diktátor képére, azokat gulágra viszik. A történész úgy látja: a mesterséges intelligencia és az algoritmusok kombinációja kifigyelheti legmélyebb érzelmeinket is, és azok alapján manipulálhat bennünket szavazáskor. Így a technológiai haladás a szerző szerint nagyban a diktátorokat segíti.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2018. szeptember 10. 19:26
Ez valójában nem több, mint egy jól összelapátolt közhelygyűjtemény. Elég csak Kínára ránézni a blackmirror, oppardon, szezámkreditjével.
annamanna
2018. szeptember 10. 15:08
"A liberális demokráciák ugyanis nem csupán a szabadság és az egyenlőség elvein, hanem bizonyos technológiai feltételeken is állnak." Egy ősi közösség is működhetett úgy a kőkorszakban, mint most egy liberális demokrácia. Ennek nincs semmiféle technikai feltétele. A legfőbb feltételről Harari azért nem beszél, mert buzi. A legfőbb szempont ugyanis a férfiak és nők viszonya egymáshoz. Ahol egy kiegyensúlyozott, a két nem egyenrangú, ott adva van a feltétel a demokráciához, szabadságjogokhoz, azaz a liberalizmushoz. Ahol nem, ahol a nők alsóbbrendű, elnyomott lényeknek számítanak a férfiakhoz képest, ott minden feltétel adott az elnyomáshoz, sőt az elnyomás végtelenített növekedéséhez. Az elnyomás legfontosabb gátja a férfi és nő kiegyensúlyozott, kiegyenlített, egyenrangú viszonya, ez egyébként teljesen egyértelműen kiderült az 1984 c. regényből is, mert a sztori erre ment ki. Teljesen egyértelműen látszik a világon két trend: 1. női egyenrangúság, női munka, szexuális kiszolgáltatottság eltűnése, anyagi jólét, demokrácia. 2. női alávetettség, nők eltartott helyzete, szexuális kiszolgáltatottság fontos szerepe, nyomor, elnyomás. Ez a két trend sokkal inkább a nemek egymáshoz való viszonyán múlik, mint a gépeken. Persze egy buzi ilyesmin nem fog elmélkedni.
Rugo
2018. szeptember 10. 12:53
"A világhírű történész szerint a jövő" *** :) röhejes
gabor7th
2018. szeptember 10. 10:47
"A múlt évszázad során – mondjuk 1938-ban – az átlagember okkal gondolhatta Harari szerint, hogy a jövő őróla szól. Kivéve, írja, ha az ember zsidó volt..." Róluk szólt, az egyik probléma pont az volt, hogy a hatalom náluk koncentrálódott. A szerző pedig azért gondolkodhat népírtásokról mert most is náluk koncentrálodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!