Pert nyert Nobilis Kristóf az Eximbankkal szemben

2016. november 11. 15:27

A Lánchíd Palota ügyében első fokon, nem jogerősen az újonnan kirendelt bíró azt állapította meg, hogy az Eximbank keresete alaptalan, és minden kifogásolt pontban Nobilis Kristóf álláspontját erősítette meg.

2016. november 11. 15:27

Másfél éves pereskedés után a héten első fokon pont került az Eximbank-Nobilis Kristóf-ügy végére. Amint arról többször beszámoltunk, az állami bank új vezetése hivatalba lépése után megpróbálta semmissé tenni a Lánchíd Palotára kötött bérleti szerződésüket.

Az ismert üzletember DÖB-68 nevű cége korábban az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével vásárolta meg az akkor, 2013-ban még üresen álló irodaházat – az épület ekkor már versenyben volt az Eximbank pályázatán, ahol az állami bank új székhelyet keresett magának.

A pályázaton végül nyertesként befutott ingatlant az Eximbank 2014 végére saját céljainak megfelelően átalakíttatta, ekkor azonban az időközben újonnan kinevezett menedzsment úgy döntött, minden alkalmazható jogi módszerrel megpróbál kihátrálni az ügyletből, és visszaköveteli még az addigi bérleti díjakat is.

A másfél évig húzódó perben egymást érték a furcsaságok. Amikor kiderült, hogy az Eximbank keresete nem tartható, és a bérleti díj értékarányosan lett megállapítva a pályázat során, menet közben megváltoztatták a beadványt, és megpróbálták jó erkölcsbe ütközőnek minősíttetni a szerződést, és így semmissé nyilváníttatni. Később pedig a per bírója kapta rajta az Eximbank ügyvédjét, miközben a szemközti étteremben éppen felkészítette az egyik tanút, és miután ezt megkifogásolta, az állami bank sikerrel indítványozta, hogy új döntnököt kapjon a per.

Ennek ellenére most első fokon, nem jogerősen az újonnan kirendelt bíró is azt állapította meg, hogy az Eximbank keresete alaptalan, és minden kifogásolt pontban Nobilis álláspontját erősítette meg, a felperes igényeit pedig elutasította.

Megkeresésünkre az üzletember elmondta, hogy természetesen örül a szerinte korrekt ítéletnek, véleménye szerint mindkét kirendelt bíró heroikus szakmai munkát végzett egészen a hosszúra nyúlt tárgyalássorozat legvégéig. Mindemellett számít arra, hogy a felperes fellebbezni fog az ítélet ellen, azonban továbbra is fenntartja azt az ajánlatát, hogy peren kívül, tárgyalásos módon, a kölcsönös érdekek figyelembe vételével rendezzék az ügyet.

Nobilis kiemelte, hogy a hazai vállalkozói szektort jelentősen felélénkítő Növekedési Hitelprogram remek konstrukció volt arra, hogy a magánemberek kockázatvállaló készségét növelve járuljon hozzá a gazdasági növekedés megalapozásához, és sajnálatát fejezte ki, hogy ennek hatékonyságát éppen az állam más szerveinek vezetői próbálják meg rombolni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. november 12. 04:46
Pedig Nobilis hu fideszes oligarcha....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!