Itt vannak a nemzeti otthonteremtési közösségek

2016. március 17. 14:20

Az Országgyűlés lehetővé tette a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását, amely a kormány otthonteremtési programjának új, sorsolásos, illetve licit alapon működő eleme. A nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. A kormányzat szerint az új lakások építését ösztönzik a nok-kal. Az ellenzék államilag támogatott pilótajátékot emleget.

2016. március 17. 14:20

Itt a nok

Az Országgyűlés lehetővé tette a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását, amely a kormány otthonteremtési programjának új, sorsolásos, illetve licit alapon működő eleme. A képviselők 113 kormánypárti igen szavazattal, 46 ellenzéki nem vokssal, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló, szerdán beterjesztett javaslatát.

A parlament döntése szerint a nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

Rogán: Az új lakások építését ösztönzik a nemzeti otthonteremtési közösségek

Az új lakások építésének ösztönzését nevezte a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslat céljának Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter csütörtökön az Országgyűlésben. A szerdán benyújtott javaslatot jegyző tárcavezető expozéjában az mondta, a nok-ról szóló előterjesztés elfogadása hozzásegít ahhoz, hogy az új lakások építésének üteme felgyorsuljon. Ezt fontos nemzetgazdasági célnak nevezte, hivatkozva arra, hogy új lakások építésében Magyarország elmarad régió országaitól.

Fidesz: Akár duplájára is nőhet az új építésű lakások száma  

Manninger Jenő, a Fidesz vezérszónoka frakciója támogatásáról biztosította a javaslatot és kiemelte: számukra, ahogy korábban, most is elsődleges a családok anyagi és erkölcsi támogatása. Ésszerű az az elgondolás, hogy a családoknak otthonra van szükségük és a lakásépítés egy olyan szektor lehet, amely képes lesz tartós növekedést produkálni. Az otthonteremtési program is erre a stratégiára épít – hangoztatta, hozzátéve: a törvényjavaslat új jogintézményként hozza létre a nok-ot.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy az új építésű lakások piaca 80 százalékkal esett vissza 2014 óta, s ennek fő oka, hogy az erőltetett devizahitelek miatt sokan előrehozott beruházásokat hajtottak végre. Az elmúlt hét év első része arról szólt, hogy a devizahitelesek helyzetét rendezzék. Szerinte igenis vannak megtakarítások. Jelenleg évente 8 ezer új lakás épül, az új programmal lehetőség lesz arra, hogy ez a szám akár a duplájára növekedjen – közölte a kormánypárti politikus. 

Kiemelte: a nok-kal zárt rendszerű előtakarékossági formát szabályoznak. Előnye, hogy pontosan látható lesz, milyen összeghez juthatnak hozzá a megtakarítási időszak végén az érintettek, akik 10 éven belül lakáshoz jutnak. Mindenki lakáshoz jut, a sorsolás csak a sorrendet határozza meg – közölte. A lakás-takarékpénztárak fontosak, de az itt összegyűjtött megtakarításokat többnyire felújításra, korszerűsítésre használták - jelezte, megjegyezve, hogy ezt a formát is támogatja az állam. 

MSZP: Pilótajátékra hajaz a törvényjavaslat 

Szakács László, az MSZP vezérszónoka úgy értékelte, hogy személyre szabott, pilótajátékra hajazó törvényjavaslatot nyújtottak be, amit családtámogatás köntösébe bújtattak. Kitért arra, hogy 24 órán belül erőszakolják át a parlamenten a szabályozást, és úgy értékelt: a javaslat nem a családok, a magyar emberek és az építőipar, hanem egy jól meghatározott, kivételezett érdekcsoport és vezetőit szolgálja.

Ha ilyen jelentős a probléma, mint az építőipar 20 százalékos csökkenése, akkor miért nem szólítják fel a minisztert a lemondásra? Ha még a háborús helyzetben lévő Ukrajnában is rosszabb a helyzet, akkor valamit nagyon rosszul csinál – jegyezte meg. Szakács László kitért arra, hogy stadionokra 36 milliárdot fordítanak. Ezt nem az építőipar építi? Vagy itt is fel vannak már címkézve a cégek, amelyik építhetik a létesítményeket? – tette fel a kérdést.

Szerinte Nyéki Zoltán vállalkozó régi álma válik valóra, ezt emelik törvényi erőre. Hozzátette: ha feltételezik, hogy a liciteken és a sorsolásokon nem lesz manipuláció, akkor is azokat támogatják, akiknek valójában nem lenne szüksége erre, hiszen havonta ki tudnak fizetni havi legalább 83 ezer forintot. A szocialista képviselő kevesellte a garanciális elemek számát is. Az egyetlen ilyan elem, hogy Matolcsy György majd vigyáz, de ez nem túl megnyugtató; végtelenül veszélyes helyzetbe kergetik az embereket – vélte, közölve: az MSZP elutasítja a javaslatot. 

Jobbik: államilag legalizált pilótajáték

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) államilag legalizált pilótajátéknak nevezte az otthonteremtési közösségeket, és azt kérdezte: miért kezdeményeznek egy fogyasztói csoport jellegű dolgot? Szerinte fogyasztóvédelmi szempontból számos sebből vérzik a javaslat. A képviselő tömeges bedőléseket vetített előre és garanciát várt annak megelőzésére, hogy a szervező eltűnik a pénzzel. Quaestor kettőt emlegetett, a devizahiteles rendezést pedig pénzügyi vészkorszaknak nevezte. Úgy ítélte meg: a kormány megoldásai a demográfiai krízis kezelésére csak a statisztikai hibahatáron belüli eredményt hoznak, és kijelentette azt is: a javaslattól nem várható, hogy megugorjon a lakásépítés. Megismételte: az előírásoknak mindössze két cég felel meg, amelyeket ugyanazon tulajdonosi kör birtokol. Bírálta, hogy menekültek, oltalmazottak is felvehetik a támogatást és bérlakásépítési programot sürgetett.

Gyüre Csaba, a Jobbik képviselője kifogásolta, hogy a javaslat tárgyalására a kivételes eljárás miatt csak rövid idő áll rendelkezésre. Szerinte a javaslattal a Fidesz-KDNP a felső-középosztály legfelsőbb rétegét támogatja, azokat, akik ki tudnak fizetni havonta 83 ezer forintot. Hangsúlyozta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében példáulbruttó 141 ezer forint az átlagbér, így az embereknek nem lesz lehetősége, hogy ezt igénybe vegyék. Kétségbe vonta a nok gazdaságélénkítési hatását is, szerinte ez nem valósul meg, mert egyre fogy a nemzet és nem lesz ember, aki beköltözik az új lakásokba. 

LMP: vonják vissza a javaslatot!

Az LMP-s Sallai R. Benedek azt javasolta, hogy a kormány most vonja vissza a javaslatot és hagyjon időt a kérdés alapos megtárgyalására. A képviselő azt firtatta, hogy a kormánynak mi a fontos: hány család tudja igénybe venni a nok-ot vagy, hogy milyen arányban járul hozzá a program a GDP-hez. Szerinte célszerűbb lenne a bért terhelő járulékok csökkentésével az egész támogatási rendszert a bérbe visszajuttatni, hogy a családok ne szoruljanak rá a támogatásra.

Sallai R. Benedek (LMP) kifogásolta, hogy „egy spontán növekvő ingatlanokkal rendelkező” politikus nyújtotta be a javaslatot. Pilótajátékot emlegetett, de kijelentette azt is: a kormányoldal „tesztüzembe helyezi az országot”, úgy hozzák be a jogszabályokat, hogy nem ismerhető azok hatása. Az adófizetők nem önkéntesen döntenek arról, hogy pénzüket pilótajátékra használják – válaszolta arra a kormányzati kijelentésre, hogy a nok-ba önkéntesen lehet belépni. Arra kérte a kormánypárti képviselőket, gondolják át: választókerületükben a kistelepüléseken élők közül mennyien képesek élni a nok adta lehetőséggel.

Államtitkár: A nok-kal válik teljessé a kormány új otthonteremtési programja

Dömötör Csaba államtitkár az ellenzéki felvetésekre reagálva leszögezte: a nok nem fogyasztói csoport. Jelezte: ha voltak problémák a múltban a fogyasztói csoportokkal, azt éppen a laza jogi környezet eredményezte, a nok-ról szóló javaslatban viszont szigorú alapkövetelményeket fogalmaznak meg. Komolytalannak nevezte azt is, hogy a nok-ot pilótajátékhoz hasonlították, hiszen- mutatott rá – az otthonteremtési közösségekbe új tagok belépésére nem lesz lehetőség. Hangsúlyozta: a kormány azt szeretné, ha az új lakások saját tulajdonban lennének, mert ez polgári lét egyik legfontosabb része. 

Dömötör zárszavában azt hangsúlyozta: ezzel a javaslattal válik teljessé a kormány új otthonteremtési programja, amelynek része az áfacsökkentés, a kibővített csok és az egyszerűbb engedélyezési eljárások. A magyar családok szabadon eldöntik majd, hogy melyik eszközzel élnek – tette hozzá. Szerinte azért is fontos ez az új eszköz, mert a lakáscélú megtakarításokat túlnyomó részben használt lakások felújítására, vásárlására fordították.

A javaslatról szólva kiemelte, hogy a támogatás összege évi 300 ezer forint lehet, ezt nem a szervezők vagy cégek, hanem a megtakarítást végző állampolgárok kapják, valamint felhasználható lesz a családok otthonteremtési kedvezménye és a lakáspénztári megtakarítások is. Megjegyezte: nem a lakásokat, hanem a lakáshoz jutás sorrendjét sorsolják majd ki. Fontosnak nevezte, hogy szigorú garanciák vonatkoznak majd a szervezőkre és a Magyar Nemzeti Bank felügyeli majd a működést. A javaslattól azt várja a kormány, hogy több új lakás, ház legyen saját tulajdonban, növekedjen a gazdaság, több munkahely jöjjön létre és több gyermek szülessen a jövőben – hangsúlyozta Dömötör.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2016. március 18. 20:10
N1TV - VÁLASZTÁSI CSALÁS TERÉZVÁROSBAN A gyanú szerint a Fidesz és Schmuck Andor pártja összejátszott 2014-ben, az önkormányzati választásokon. A Szociáldemokraták hamis aláírásokkal tudtak elindulni, az ajánlókat a Fidesztől kapták. A két szocdem aláírásgyűjtőt a rendőrség nem tudja kihallgatni, mivel az egyik eltűnt, a másik meghalt. A BRFK jelenleg választási csalás miatt nyomoz, a kérdés csak az, hogy a történet másik felelőse, a Fidesz bekerül-e a nyomozók látószögébe. https://www.youtube.com/watch?v=1OiBjBDXRLY
Tintamin
2016. március 18. 08:51
Most látom, milyen kurvajó a kép! Még a fehérgalléros csávón is ott figyel a mici-sapka, hatalmas!:DD
Tintamin
2016. március 18. 07:18
Mekkora szakmai munka elozhette meg azt, hogy kitalaljak a lakaslottot?..
katus
2016. március 17. 18:35
RENDŐRSÉGEN MENT TÖNKRE A CD, AMI ROGÁNT KÍNOS HELYZETBE HOZHATTA VOLNA A BÍRÓSÁGON Tönkrement a CD a rendőrségen, ami a Rogán Antal polgármestersége alatt eladott belvárosi ingatlanok listáját és adatait tartalmazta. Az esetről Juhász Péter, az Együtt politikusa számolt be Facebook-oldalán. Röviden arról van szó, hogy Juhászt beperelte Rogán, amiért az azt írta róla, hogy a volt V. kerületi fideszes polgármester „bűnözőkkel üzletelt”. A bíróság ezért bekérte a rendőrségtől azt a CD-t, amit még egy másik ügy miatt állított össze az önkormányzat, és ami 800 eladott ingatlant tartalmazott listába szedve. A bíróság ez alapján állapította volna meg, hogy az önkormányzat által értékesített ingatlanok vevői körében valóban voltak-e büntetett előéletű személyek, avagy sem. A CD azonban tönkrement, ráadásul bent a rendőrségen. A Juhász Péter által közzétett bírósági levélrészlet szerint a rendőrség „technikai okokra” hivatkozik, azaz pontosabban a „fájl megsérülésére”, ami miatt elektronikus úton nem tudják az adatokat a bíróság részére megküldeni. Előre jelzem, az már gyanús lesz, ha az önkormányzatnál is elázik a nyilvántartás - jegyezte meg Juhász Péter. A levélből továbbá kiolvasható, hogy az éjszakai életből ismert, majd felbujtóként elkövetett emberölés miatt fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamás meghallgatására is sor kerülhet a Rogán kontra Juhász ügyben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!