A Magyar Szórvány Napja lehet november 15-e

2015. szeptember 28. 19:57

Kormánypárti képviselők által benyújtott határozatai javaslat a Magyar Szórvány Napjává nyilvánítaná november 15-ét. Az indoklás szerint a szórványmagyarság sajátos helyzete miatt különleges támogatási módszereket kíván meg, a Magyar Szórvány Napja kiemelné ezeket a közösségeket, és kellő figyelmet fordítana a problémáikra.

2015. szeptember 28. 19:57

A Magyar Szórvány Napjává nyilvánítanák november 15-ét fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők, az erről szóló határozati javaslatot hétfőn nyújtották be a parlamentnek. A parlament honlapján közzétett dokumentum rögzíti: az Országgyűlés a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napját, a Magyar Szórvány Napjává nyilvánítja. A parlament felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzet szerves részét alkotó szórványmagyarság támogatásának egy kiemelt napot szenteljenek, és idén november 15-től kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.

A javaslat indoklásában felidézték, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) 2014. december 5-i ülésén azt a javaslatot tette, hogy az Országgyűlés november 15-ét nyilvánítsa a Magyar Szórvány Napjává, hiszen Erdély aranykorának legnagyobb fejedelme, Bethlen Gábor ezen a napon, 1580. november 15-én született a – ma már szórványterületen található – Hunyad megyei Marosillyén. Az erdélyi magyarság immár négy éve megünnepli ezen a napon a szórvány napját - jelezték.

Kitértek arra is, hogy a nemzet fogyása a leggyorsabban a szórványterületeken zajlik, itt a legintenzívebb az asszimiláló hatás. A szórványmagyarság sajátos helyzete miatt különleges támogatási módszereket kíván meg, a határon túli tömbmagyarság szempontjaitól eltérőket – írták, hozzátéve: a Magyar Szórvány Napja kiemelné ezeket – az olykor háttérbe szoruló – közösségeket, és kellő figyelmet fordítana a problémáikra. Mint hangsúlyozták: a mindennapi életben a szórványban élő magyarok sok esetben csak akkor és addig lehetnek magyar környezetben, amíg családi körben vannak, otthonaikból kilépve asszimiláló környezetbe lépnek át akár a Magyarországgal szomszédos, akár távolabbi országokban. A még megmaradt vagy újonnan létrehozott helyi, anyanyelvi intézményeiknek kiemelt szerepük van a magyar környezet fenntartásában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyarben
2015. szeptember 29. 10:30
http://www.nemzetismeret.hu/?id=4.13 "Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán": A magyarság túlélte, hogy a német ki akarta pusztítani ("“… Decretum..Ugros eliminandos esse..” azaz ” elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak”."), majd jöttek tatárok, osztrákok, törökök, és megint oszrákok (akik a Bach-korszakban be akartak olvasztani), irtották a magyart a románoktól kezdve az össze szláv népek, voltak itt Hitler emberei, és Sztálin katonái (a belső hazaáruló pusztítókról nem is beszélve), mégis itt van (vagyunk) a magyarság, és itt is lesz még akkor is, mikor már a szlávok, a germánok, és még a franciák is mind "kelet felé" fordulva fognak imátkozni!
Anti Komcsi
2015. szeptember 29. 10:08
Nagyon helyes. A szórványban élő magyarok naponta harcolják meg magyarságukat, ellenséges és sokszor brutálisan diszkriminatív környezetben.
kitiltott
2015. szeptember 28. 21:28
Leállt a facebook atyaúristen.. mi lesz veled libsi világ :) http://888.hu/article-ezt-a-hetfot-a-facebook-is-feladta
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 28. 21:27
Nincs már így is épp elég önáltató, nacionalista ünnepünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!