Így szabadult ki Tóásó Előd Bolíviából – interjú Lukács Csabával

2015. április 27. 12:40

Politikai krimibe illő körülmények között, de teljesen törvényesen „szabadították ki” Tóásó Elődöt Bolíviából a magyar külügy segítségével. Nem volt titkosszolgálati akció, noha komoly szervezést és titkolózást igényelt a lépés. Hogy miért, arról a Tóásó Előddel utazó, a menekítést szervező Lukács Csaba, a Magyar Nemzet és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa számolt be a Mandinernek Frankfurtból, a budapesti gép felszállása előtti percekben.

2015. április 27. 12:40
Stumpf András

Hol vannak éppen?

Frankfurtban. Nemsokára felszállunk. Úgy másfél óra múlva otthon is leszünk Budapesten.

Milyen technikai segítséget kaptak a magyar külügytől, s valódi kimenekítés volt-e, ahogy Tóásó Előd elhagyta Bolíviát? 

A magyar külügy útlevelet adott Elődnek. Minden magyar állampolgárnak joga van két útlevélhez, nekem is kettő van. Erre apellálva kértük a külügyet, hogy adjon egy okmányt, a bolíviaiak ugyanis bizonyítékként zárolták Előd útlevelét és nem adták vissza neki. Az argentin nagykövetségünk tehát kiállított neki egy egyszeri hazautazásra jogosító útlevelet. 

Akkor mi ebben a kimenekítés?

Bolíviában komolyan veszik a túltartózkodást. Napi két dollár. Elődnek tehát több ezer dollárt kellett volna kifizetnie.

Túltartózkodás? Akkor is, ha az ember börtönben van?

Akkor is, ha börtönben van. Számos törvényt nem tartott be a kormány, s úgy éreztük, hogy a kiutazását sem szeretnék, ezért igényelt különleges szervezést, hogy kijusson az országból.

Ezek szerint viszont nem sértettek törvényt. 

Nem. A szeretetszolgálat semmilyen törvénytelenséget nem követett el. Annyit tettünk, hogy már tavaly januárban lejártuk az összes szóba jöhető határátkelőt. A legkevésbé forgalmasnak és ellenőrzöttnek a 4650 méter magasan lévő Chungara-határátkelőt találtuk Chile felé, de ott rendesen, okmányokkal jöttünk át.

Azzal az útlevéllel ezek szerint elvileg La Paz-ban is felszállhatott volna egy gépre Tóásó Előd. 

Igen, de a La Paz-i repteret nem mertük megkockáztatni, hiszen ott ismerték jól. Hetente felültették ott a gépre és vitték Santa Cruzba. Hoztunk olyan biztonsági intézkedéseket is, hogy ne tudja a bolíviai kormány, hogy Előd el fog jönni. Fontos volt, hogy ne tudjanak lépni.

Miért?

Előd februárban aláírt egy megállapodást a kormánnyal. Az után, hogy szabadon engedték, mert letöltötte a büntetését, vállalta, hogy 30-90 napig még marad az országban, hogy a jogi ügyeket rendezze a kormánnyal. Ki nem mondva arról szólt ez, hogy ha lemond a nemzetközi perről, cserébe kaphat valamit. Három hete viszont már nem is találkoztak vele. Nem akartuk kivárni, hogy mondjuk újra bedurvuljanak. Olyan országban, ahol bármit lehet, benne van a levegőben, hogy előállnak mondjuk egy újabb váddal és őrizetbe veszik. Ennek a kormánynak a válaszai teljesen kiszámíthatatlanok voltak végig, rengeteg jogsértést elkövettek Előddel szemben. Az elmúlt két hónapban minden tárgyalás úgy kezdődött a bolíviai kormánnyal, hogy „Na, akkor visszavontad-e a pert?”. Előd megkérdezte erre, hogy jó, de egyezzünk meg, hogy miért vonjam vissza. Erre meg rendre az volt a válasz, hogy arról majd holnap.

 

Tóásó Elődék 4650 méter tengerszint feletti magasságon örülnek a szabadságnak (Fotó: Lukács Csaba)

Így viszont, hogy sikerült hazajönnie, a per nyilván folytatódik. Azt várják tőle, hogy kimondják: Előd nem követte el azt, amit a vádalkuban elismert?

Az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság az egész vádalkut megsemmisítheti, megítélhet nagyon komoly kártérítést Elődnek és kimondhatja azt is, hogy az emberi jogait nagyon durván megsértették. A gond az, hogy ez a bíróság még lassabban dolgozik, mint Strasbourg. Három vagy négy éve bent van már a beadvány, de az érdemi tárgyalás még várat magára. Volt egy pillanat, amikor La Pazba megérkeztek a bírósági bírák, átnézték a peranyagokat, de nem találkoztak senkivel, Előddel sem, a kormánnyal sem, hogy függetlenek tudjanak maradni.

A Tóásót kijuttató Baptista Szeretetszolgálat egyébként ebben esetben egy személyben önt jelenti?

Nem. Itt van velünk Szilágyi Béla, a szolgálat igazgatója.

Újságíróként ismert főleg. Hivatalosan is tagja a szeretetszolgálatnak?

Igen. Félállásban ott dolgozom, habár nem veszem fel a fizetésemet.

Ebben az esetben azért látszik, hogy van másodfunkciója az efféle szolgálatoknak. Majdhogynem titkosszolgálati.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy amikor mész a parton és egy fuldoklóra leszel figyelmes, nem azon kezdesz lamentálni, hogy pontosan mi a jogi helyzet, a folyónak az a szakasza milyen fennhatóság alá tartozik, és így tovább. Kihúzod a vízből. Ezt tettük mi is. 

Perceken belül megérkeznek Budapestre. Előd lesz most a nemzeti hős, aki memoárt ír és bulvárműsorokban szerepel?

Nem. Nagyon nehezen lehetett meggyőzni, hogy legalább egy sajtótájékoztatót vállaljon. Nem lesz Mokka, nem lesz Hajdú Péter. 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2015. április 28. 17:01
"Tóásó erdélyi magyar, szovátai székely." És ettől aztán hasra kellene esni... Egy kalandor kis nyikhajról van szó, aki megkapta amit megérdemelt. Nem gondolom, hogy a boliviaiak hívták oda, ahol nem sok keresnivalója van egy magyar embernek. Legeljebb az olyan balhét kereső kalandoroknak, akik távcsöves puskával fényképeztetik magukat... (tényleg: hogyhogy lemaradt a fotóról a "csúzli"...) Az meg ahogy otthagyta - ki tudja milyen sorsra - azt a nőt aki éveken át a támasza volt, azt mutatja, hogy egy igazi szar ember. Azokkal a "szeretetszolgálatosokkal" együtt, akik kommandósnak képzelik magukat, és visszaélnek a szervezetük céljaival és hírnevével...
pollip
2015. április 28. 12:08
Ma kérdezném Obamát erről a kérdésről: 2009. április 21. kedd "Hétfőre virradó éjjel az Amerikai Államok Szervezetének Trinidad és Tobagó-i értekezletén tartózkodó Barack Obama elítélte az Evo Morales bolíviai államfő ellen szőtt összeesküvést. Az ABI Obamá­nak azt a megfogalmazását idézte, hogy ,,Bolívia ügyében egyértelművé akarom tenni: ellenzem és elítélem azokat a törekvéseket, amelyek egy demokratikusan megválasztott kormány erőszakos megdöntésére irányulnak"."
Strassnoff Ignác
2015. április 27. 20:16
Úgysem volt itthon eddig elég bűnöző. Gratulálok a magyar külügy sikeréhez! Baltás gyilkos, terrorista, ami kell. Orbánék a saját fajtájukhoz vonzódnak.
Inger Bakker
2015. április 27. 20:12
Ez a Tóásó gyerek nem jó arc.Láttam a sajt.tájt zavarodott,magyarul helyesen beszélni képtelen sunyi tekintetű,bizonytalan küldetésű idegen. Jobbikosok,karoljátok fel a Rózsi Edu zanzájával együtt.Nix ugri bugri,buzifeszt lesz pink vizslabaszó SA vonóval
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!