Háárec: Nem az antiszemitizmus aggasztja a magyar zsidókat

2015. március 01. 10:29

A demokrácia hiánya, nem pedig az antiszemitizmus aggasztja a magyar zsidókat – olvasható a Háárec című izraeli újság honlapján vasárnap közzétett írásban. A balliberális lap az európai zsidók helyzetét bemutató, az antiszemitizmus erősödésének okait kutató sorozatában foglalkozik Magyarországgal.

2015. március 01. 10:29

A cikk a második világháború „összes áldozatának” szánt, Szabadság téri emlékmű bemutatásával és a szobor felállításával kapcsolatos konfliktus leírásával kezdődik. A szerző, Anshel Pfeffer az emlékművet groteszkül giccsesnek nevezi, és a szomszédságában rendezett civil megemlékezésekben a háborús felelősségről kialakult, egymással szemben álló narratívákat látja.

Szerinte a hatóságok szeretnék áldozatnak látni a német megszállás alatti háborús Magyarországot, és elhomályosítják a tényt, hogy az ország katonái a Wehrmacht oldalán harcoltak, és a zsidók deportálását a magyar hatóságok segítségével hajtották végre. Úgy látja, hogy bár a magyar zsidók harcba szállnak a háborús emlékezet ügyében, ugyanakkor csendben szemlélik a Jobbik nyílt antiszemitizmusát.

A cikk szerint a Jobbik hivatalosan ugyan tagadja zsidóellenességét és azt, hogy szélsőségesen jobboldali lenne, de zsidógyűlölő állításai, a zsidók összeírását követelő felhívása, holokauszttagadása, az országba érkező „izraeli megszállók” elleni figyelmeztetései nem hagynak kétséget valódi természetéről.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2015. április 06. 17:31
Az antiszemitizmus soha nem fog megszűnni, és ez elsősorban nem az úgynevezett antiszemitákon múlik. Az ilyen demokráciáért(anarchia) való indokolatlan hisztizés és az állandó, szintén indokolatlan rettegés, - hogy antiszemiták és fasiszták vannak minden bokorban - sem fog soha megszűnni. Vannak akiknek az állandó feszültség fenntartása elemi érdekük. Emerson írja: A zsidót jelképe, a szenvedése(üldöztetése) tette napjainkra a föld uralkodóinak urává.
katus
2015. március 01. 22:28
Egy zsidó ül a padon és újságot olvas. Meglátja egy barátja, és elképed: - Te Samu, hát ez egy keresztény újság! Miért nem a zsidók által kiadott újságot olvasod? - Nézd, Móric, a zsidó újságok állandóan ilyesmiről írnak: antiszemitizmus, Auschwitz, izraeli konfliktusok. A keresztény újságban meg egyéb sincsen, mint hogy a zsidóké minden pénz, a zsidóké minden bank, a zsidók irányítják az országot. Hát nem jobb egy olyan újságot olvasni, amiben csupa jó hír van?
írmag
2015. március 01. 21:05
Magyarországon a magyarellenesség és a keresztényellenesség próbálkozása az aggasztó. Aki egyéb máson szeretne aggódni, az ne akarjon velünk élni, hiszen nem kötelező. Ilyen hozzáállással befogadók tudunk lenni, de ha azért jön valaki ide, hogy a magyart bántson, vagy önmagáért aggódjon, azt úgy hívják ellenség, vagy ellenséges nyilvánulás.
Peter8811
2015. március 01. 19:01
Magyarországban nincsenek zsidók, itt csak magyarok vannak. Miért mondták volna, hogy magyar ölt magyart a tanácsköztársaság alatt.:D:D:D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!