Rendkívüli ülésen tárgyalna az MSZP

2014. december 16. 13:14

Az M0–s és a bevezető autópálya–szakaszok megadóztatása súlyosan érintené a magyar gazdaságot, különösen Budapestét, ezért az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot akar összehívni.

2014. december 16. 13:14

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez annak érdekében, hogy még karácsony előtt kiderüljön, ki támogatja és ki ellenzi az M0–s és a bevezető autópálya–szakaszok fizetőssé tételét – közölte az ellenzéki párt fővárosi elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő elmondta, azt akarják elérni, hogy azokon az utakon, ahol 2014–ben nem kellett fizetni útdíjat, a jövőre se kelljen, és ezt országgyűlési határozati javaslatban is kezdeményezték. Az ellenzéki képviselő azt mondta, 40 képviselő aláírására van szükség a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez, és arra kérik a független, illetve az LMP–s képviselőket, hogy támogassák azt. Mint mondta, bízik abban, hogy a nap folyamán össze tudják gyűjteni az aláírásokat, és bár a házelnöknek mérlegelési joga van az időpont meghatározásában, reméli, hogy karácsony előtt összeül az Országgyűlés. Megjegyezte, az Országgyűlés elnöke dönthet úgy is, hogy a két ünnep között hívja össze az parlament rendkívüli ülését.

Arra a kérdésre, a Jobbikot nem kérik–e meg, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, Kunhalmi Ágnes elmondta, 42 demokratikus ellenzéki képviselő van, és bízik abban, hogy az LMP és a független képviselőkel meglesznek az aláírások. Értékelése szerint ennek a díjnak a bevezetésére azért van szükség, mert a 2015–ös költségvetés megbukott, ezért „mindenféle dologra” adót kell kivetni. Megjegyezte, a Fidesz már csak a levegőt nem adóztatja.

Kunhalmi Ágnes azt mondta, az M0–s és a bevezető autópálya–szakaszok megadóztatása súlyosan érintené magyar gazdaság, különösen Budapest gazdaságát. Kiss László, az MSZP országgyűlési képviselője közölte, azért szeretnék megakadályozni „a hídvámot és az útsarcot”, mert a várhatóan megnövekvő forgalmat nem bírnák el Budapest útjai. Elmondta, mivel Budapesten az elmúlt ciklusban azok a fejlesztések, amelyek kellenének ahhoz, hogy megfelelően lehessen közlekedni. Példaként említette, hogy nem fejezték be az M0–s körgyűrűt, nem épültek P+R parkolók. 

Az országgyűlési törvény szerint a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők egyötödének (negyven) írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. A házelnöknek lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes elmondta, hogy az MSZP támogatta annak a javaslatnak a napirendre vételét, amely lehetővé tenné, hogy a képviselői üzemanyagkártyával tömegközlekedési bérletet is lehessen venni. Hangsúlyozta ugyanakkor, ez nem jelenti azt, hogy magát a javaslatot is támogatják. Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc DK–elnök hétfőn nem vett részt a parlamenti szavazásokon, a szocialista politikus azt mondta, ma Magyarországon az egész ellenzéknek egységesen és fegyelmezetten kell a kétharmad ellen küzdeni. Világosan látszik, hogy a Fidesz nem mindig tudja biztosítani a kétharmadot, és hétfőn több törvény elfogadását is meg lehetett volna akadályozni –tette hozzá, megjegyezve, hogy ez közös ellenzéki felelősség.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2014. december 16. 20:32
"Az országgyűlésről szóló törvény múlt héten benyújtott, most elfogadott módosítása alapján a képviselők a nekik költségtérítésként járó benzinkártya terhére vehetnek autópályajegyet, így nekik biztosan nem lesz fizetős az M0-ás" Kormány párt, ellenzék. Egyik kutya másik eb! Potyalesők, Magyarország parazitái! Mit fog még helyettetek fizetni a valóban dolgozó nép? Hány bőrt nyúztok még le róluk, hogy tömjétek zsebeiteket? Mocskosok!
alex.leopardi
2014. december 16. 18:56
mi a francot akarnak,volt idejük gyűlést tartani ,Forest mondta el a lényeget
ciseaux
2014. december 16. 15:38
http://nol.hu/gazdasag/20131121-m0_jon_a_legdragabb_szakasz-1427651 "...az MSZP rendkívüli parlamenti ülésnapot akar összehívni.", mert az M-0-ás ... Az M0 : A munkálatok 1987-ben kezdődtek,... Szóval, a világ legdrágább "Budapestet körbevevő gyorsforgalmi út"-ja, ami nincs is kész, akár alagútként is megépülhetett volna ennyi pénzből, de talán kész lesz, ha a csillagászati áron épülő északi szakasz is kész lesz...2018-2020 között... Arra valaki gondolt már, hogy ezt valakinek ki is kell fiztnie? Mert nem lehet 600.000 éhező gyerek (PM) mellett "nemfizetős" alagutas autópályát is építeni,... sem.
pitypang1125
2014. december 16. 15:33
Idióták, ezek mindig le vannak maradva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!