McCain szerint Orbán szembemegy a NATO és az EU értékeivel

2014. december 04. 07:04

Közleményben erősítette meg keddi kritikáit a magyar kormánnyal szemben John McCain amerikai republikános szenátor. A volt elnökjelölt szerint veszélyes az olyan demokrácia, melyben a hatalmi ágak szétválasztása nem teljesül, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nem kielégítő.

2014. december 04. 07:04

Szenátusi felszólalása után ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban szerda este (helyi idő szerint) kiadott közleményében John McCain amerikai republikánus szenátor, volt elnökjelölt. „A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat  ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került” – írta a republikánus szenátor nyilatkozatában.

Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az »illiberális demokrácián« alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben. Ezek a szövetségek nemcsak a demokrácia, hanem a jogállamiság, az egyéni szabadság és az alapvető szabadságjogok védelmén is alapulnak. Minden tagországnak elkötelezettnek kell maradnia ezen értékek iránt” – írta John McCain.

A szenátor állásfoglalása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben hatalomra jutása óta „antidemokratikus alkotmányos változásokat” léptettek életbe, „korlátozták” a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken „ütöttek rajta”, a civil társadalmat „üldözték”, a sajtószabadságot „megnyirbálták”, és sok más is történt. „Ezek a lépések veszélyeztetik az intézményi függetlenség, valamint a fékeket és egyensúlyok elveit, amelyek a demokratikus kormányzás ismertetőjelei, és engem mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt” –fogalmazott a szenátor. A közlemény utalt a Velencei Bizottságnak, az EBESZ-nek, a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek és az Európai Központi Banknak a magyar kormány intézkedéseivel kapcsolatos bírálataira is.

McCain emellett rámutatott, hogy ez elmúlt hónapban hat magyarnak tiltották meg az Egyesült Államokba való belépést, és hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket. Idézte a diplomatát, aki „negatív kiábrándító trendekről” beszélt Magyarországon, valamint „a jogállamiság gyengüléséről, a civil társadalom elleni támadásokról és az átláthatóság hiányáról”.

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
doncamillo
2014. december 04. 14:49
Mekkéjn úr pedig a fallal megy szembe...forró lehet neki!!
1234
2014. december 04. 14:01
Trianon óta teljesen ki vagyunk szolgáltatva a világnak, ahol a szomszédok és más kapzsik irigysége a földünkre lassan teljesen elemészt. Valójában Mohácstól kezdve ezek eltűnésünk újabb és újabb fejezetei ezek. Most már csak a szovjetek, liberálfasiszták, nácik, Sorosok, multik, labanc bankok, guine-bissaui gengszterek, idióta földesurak szolgái lehetünk. Minden más tiltva van. Nekünk magyaroknak nem jár, sem független ország, sem, semmilyen szabadság, semmi, örülhetünk, hogy nem irtanak ki, mint ejú értékket veszélyezeztő piszkot. Alig várják a magyargyűlölők, hogy megszünjünk létezni. Szomorú, persze lehet túléljül, ha kihalnak a Heller, TGM Hahás generációk unokái is. 200 - 300 év kell, hogy ne legyen a nemzet tele saját elpusztítására játszó árulókkal, akiknek a magyar identitás nem érték, hanem ellenkezőleg szégyen és gyűlölet. Fölösleges konc, valami bullshit egoista hiú pillanatsikerért. Mindennek ellenére nincs miért, nincs az az idióta fogyasztói, jóléti bullshit, ami miatt fel kéne adnunk önmagunkat, harc nélkül elpusztulnunk a zsákmányra váró keselyűk gyűrűjében. Leszarhatjuk az egész nyugatot, mert soha semmit sem segítettek szegénysoron élőknek. Se földet, se vetőmagot soha nem adtak. Rabszolgákat, vagy pusztulásunkat akarják, ebből lehet választani. lenéznek és gyűlölnek, mert rossz a lelkiismeretük.
kuwiq
2014. december 04. 11:52
Egy dolog az aggódás, egy meg a felelőtlen, nyálverő acsarkodás.
néhai Ch.Pilot
2014. december 04. 11:51
Mindenféle összefüggéstelen gondolataim támadtak McCocain szenátor elvtárs szavai nyomán. Megosztom, hadd hörögjön a ballib csőcselék. Ez a szöveg, amit McCocain szenátor elvtárs levágott, szinte szóról szóra megegyezik azokkal, amik után az Amerikai Egyesült Állatok (United States of Animals) lerohanta Irakot, felforgatta Líbiát és Egyiptomot, Szíriát. Vagyis valószínűleg számíthatunk fegyveres konfliktusra, de valószínűleg nem a Marine jön, hiszen a Dunán nem nagyon tudnának felúsztatni (pedig akkor az itteni ballib kommentelők kunyerálhatnának jelvényt az amcsi katona bácsiktól). Inkább felfegyverzik az itteni ballib csőcseléket, maximum egy kommandós egységet ledobnak, de az is inkább moszados lesz (mint 2006 október 23-án). Pedig, ha az Air Force jönne, legalább kipróbálhatnánk a Gripenjeinket élesben. Egyébként büszkék lehetünk magunkra! Ha a USA (értelmezését lásd fentebb) ennyire támad minket, akkor nem akárkik vagyunk. Világpolitikai tényező. Az USA (értelmezését lásd fentebb) és az EU közösen lépnek fel ellenünk! Veszélyt látnak bennünk! Egy energiaforrásokkal nem rendelkező, 93 ezer négyzetkilométeres, 9 milliós országban! A sas nem kapkod legyek után – mondják. Hát ez az! Utánunk viszont kapkodnak ezerrel. Ezek szerint mi nem legyek vagyunk, hanem minimum másik sas, de inkább sólyom (kerecsen). A torkukon akadtunk. Se kiköpni, se lenyelni nem tudnak, hát köhögnek, krákognak, prüszkölnek. Trianon után újra összefogtak ellenünk – és persze megint ártatlanul. Népek Krisztusa: Magyarország – már megint keresztre akarnak feszíteni, és az itteni ballib csőcselék üvölt Pilátusnak (a Nyugatnak) „Feszítsd meg őt!”. Egyébként a vizünk kell nekik. Igazából nem értem, hogy minek szuttyognak annyit? Ugyanis fennhéjázó szövegem ellenére pontosan tudom, hogy akkor tehetnének tönkre minket, amikor akarnak. De pont itt a bökkenő! MIÉRT nem tették, teszik? Valami nagyon nem áll nekik össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!