Korrupciógyanú miatt több kormányközeli személyt kitilthattak az USA-ból

2014. október 17. 10:43

Több magyartól megtagadta a beutazást az Egyesült Államok, mert korrupcióval gyanúsítják őket. Az érintettek között lehet az Index értesülései szerint Vida Ildikó NAV-elnök is, míg a 444.hu úgy tudja, hogy tiltólistára kerülhetett Habony Árpád, valamint több századvéges vezető is, de Habony és a Századvég ezt cáfolta. Az Együtt-PM, az LMP és a DK is vizsgálatot követel.

2014. október 17. 10:43

Több, amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik – írja a Napi Gazdaság. A portál szerint az Ökotárs is az érintett szervezetek között van. Azt írják, Amerika arra készül, hogy megtiltja a vizsgálatot végző NAV-munkatársak beutazását.

Az ATV úgy értesült, hogy tíz magánszemély beutazási engedélyét vonták vissza. Egy magát meg nem nevező, Fideszhez közel álló üzletembert meg is szólaltattak közülük. Azt mondta: „Behívtak a nagykövetségre, ahol közölték, hogy felfüggesztették az állandó belépési engedélyemet. Nem indokolták a döntést, hanem egy elnöki proklamációra hivatkoztak. Házhoz hívtak a pofonért ... Aránytalannak érzem az intézkedést, amivel szerintem feleslegesen rontják tovább a magyar-amerikai kapcsolatokat.” Azt is hozzátette, hogy az ő cégei ellen sem Magyarországon, sem máshol nem folyik adóhatósági vizsgálat.

A 444.hu úgy tudja: a magyar kormányhoz közel álló, sőt a kormánynak is dolgozó személyek próbáltak kenőpénzeket szerezni amerikai nagyvállalatoktól. A portál olyan esetekről írt, mikor egy amerikai nagyvállalatnak úgy ígértek kutatás-fejlesztésre pályázati támogatást, ha megfelelő tanácsadókat vonnak be a projektbe, akiknek nem létező munka ellenében kellett volna fizetni.

Az amerikai nagykövetség a Napi Gazdaság megkeresésére leszögezte: valóban megtiltották magyarok beutazását az országba, de azért mert a gyanú szerint korrupciós cselekményekben vesznek részt, és ebből hasznot húznak. A magánélet védelmére hivatkozva azonban nem árulták el, hogy kik ezek a személyek.

Az Index úgy tudja, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke, és a hatóság egyik főosztályvezetője is a kitiltottak között van.

A 444 pedig arról ír: 10 magyar állampolgárt érinthet a kitiltás; Vida és másik két NAV-os mellett érintheti még Habony Árpádot és Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató elnökét is. Valamint egy forrásuk szerint Giró-Szász András egykori kormányszóvivőt is, aki korábban tulajdonos volt a Századvégben.

A Külügyminisztérium az ügyre úgy reagált: a magyar hatóságok mindenféle nyomástól függetlenül végzik munkájukat, és Magyarországnak és Amerikának is az az érdeke, hogy átláthatóan folytassák le ezeket a vizsgálatokat.

A Fidesz frakció álláspontja szerint külföldi kormányok próbálnak nyomást gyakorolni a magyar hatóságokra. „A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja elvárja, hogy a magyar hatóságok minden ügyben, beleértve az amerikai vagy akár más külföldi érdekeltségek adóügyeit is, elfogulatlanul folytassanak vizsgálatot” – idézi az Index a képviselőcsoport közleményét.

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette az amerikai ügyvivőt: a tárca azt várja az USA kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat az információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak. Az amerikai ügyvivőt azért kérették be a külügybe, hogy ezt közöljék vele.

Az Együtt-PM vizsgálatot követel, a DK tájékoztatást vár

Az Együtt-PM nyílt vizsgálatot követel annak ügyében, hogy mely magyar állampolgárokat „tiltották ki” az Egyesült Államokból, és milyen korrupciós ügyek kapcsolódnak hozzájuk – közölte a szövetség pénteken az MTI-vel. Közleményükben felszólítják a magyar kormányt, hozza nyilvánosságra, mely magánszemélyekről, mely adóhivatali vezetőkről, mely cégvezetőkről, illetve milyen vállalatokról van szó. Egyúttal arra kérik a Külügyminisztériumot, adjon ki nyilvános állásfoglalást arról, hogy mi hangzott el az amerikai ügyvivő meghallgatásán.

Kérdésként fogalmazzák meg, hogyan lehetséges, hogy magyarországi korrupciós ügyben nem a magyar hatóságoktól értesül a magyarországi nyilvánosság. Egyúttal arra is rákérdeznek, valóban igaz-e, hogy az egyik kitiltott személy Habony Árpád, „aki Orbán Viktor bizalmasaként, és a Fidesz első számú kommunikációs tanácsadójaként ismert”.

A Demokratikus Koalíció az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kéri, ahol a több magyar állampolgárt érintő amerikai beutazási tilalommal összefüggésben várnak válaszokat. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján közölte: tájékoztatást várnak a miniszterelnöktől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, a belügyminisztertől, a külügyminisztertől és a nemzetgazdasági minisztertől arra vonatkozóan, hogy igazak-e a sajtóhírek, s ha igen, mi az ügy előzménye, folytatnak-e vizsgálatot, milyen lépéseket tettek, illetve terveznek.

Sajtóinformációkra hivatkozva azt mondta: az Egyesült Államokba való beutazást magas rangú állami tisztségviselőknek és a kormányfő közvetlen környezetében dolgozóknak tiltották meg. Ez nem egy párt ügye, hanem a haza presztízse – fogalmazott a DK-s politikus. Kitért arra is: a budapesti ideiglenes amerikai ügyvivő határozott utalást tett arra, hogy nem adóhatósági vizsgálatokkal függ össze a lépés. Kerék-Bárczy Szabolcs szerint ha igazak a korrupcióról szóló hírek, akkor mindkét szövetséges állam érdekei sérültek, s a magyar kormány érdekelt abban, hogy ne maradjon megválaszolatlan kérdés.

Az LMP is teljes nyilvánosságot követel

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kezdeményezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását hétfőre, hogy a testület nyílt ülésen vegye napirendre az Egyesült Államokból „korrupció miatt kitiltottak" ügyét. Azt írták: a bizottság összehívását azért kezdeményezik, hogy nyílt ülésen kerüljön napirendre kerüljön "a korrupció miatt kitiltottak, köztük különösen az adóhatóság elnökének és munkatársainak” ügye.

Álláspontjuk szerint miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette az amerikai nagykövetség ügyvivőjét, hogy a korrupcióra vonatkozó információkat átadja, az Országgyűlés és a magyar állampolgárok számára is megismerhetővé kell tenni az ügy konkrétumait.

Habony Árpád és a Századvég cáfolta a kitiltás hírét

A Hír24 szerkesztősége helyreigazítási kérelmet kapott Habony Árpád jogi képviselőjétől, valamint a Századvég kommunikációs igazgatójától. Az azonos szövegezésű kérelmekben tagadták, hogy Habony Árpádot, illetve a Századvég vezetőit kitiltották volna az Amerikai Egyesült Államokból.

Habony Árpád egyik munkatársa kora délután nyilatkozott az Indexnek. Szerinte a miniszterelnöki főtanácsadó nem érintett, és a napokban fog egyébként is az Egyesült Államokba utazni. Késő délután Habony Árpád is kiadott egy közleményt, mely szerint „nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy: Habony Árpádot kitiltották az Amerikai Egyesült Államokból. Ezzel szemben a valóság az, hogy Habony Árpádot nem tiltották ki az Amerikai Egyesült Államokból.”

A Hír24 megkeresésére Giró-Szász András volt kormányszóvivő is tagadta, hogy kitiltották volna az Egyesült Államokból. Giró-Szász a lapnak azt mondta, hogy a korrupciós ügynek még „a gyanúja is felháborítja”. Az Index megkereste Heim Pétert, a Századvég vezetőjét, akit azonban nem értek el. Később a Századvég annyit közölt az újságnak: „sem a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, sem pedig Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetőit nem tiltották ki Amerikából.”

Összesen 477 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kzs2
2014. október 18. 15:37
ilyen az amerikai demokrácia? http://www.napigazdasag.hu/cikk/25771/ Revizor legyen a talpán, aki ezek után kimegy amerikába vizsgálódni.
poppy flower
2014. október 18. 14:20
Látod cakkos bácsi, van közös bennünk. Én is. De nekem van egy harmadnyi cégem is.....
BőröndÖdön
2014. október 18. 10:28
Lassan az egész világ felfogja,hogy mi folyik nálunk...
oxycoccus
2014. október 18. 08:31
Éjjen a NAV! Magyarországon nincs korrupció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!