Index: Amerika segített volna az adócsalás elleni harcban

2014. október 21. 14:18

Az Index úgy tudja: Amerika már két évvel ezelőtt technikai és képzési segítséget ajánlott a NAV-nak az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében, azonban az adóhatóság nem kért ebből. Még a holland nagykövetség is próbált fellépni az ügyben, mivel az egyik érintett cég igazgatója holland állampolgár volt.

2014. október 21. 14:18

A Bunge-n kívül több amerikai céget is rosszul érintettek a Magyarországon működő áfacsaló hálózatok, ilyenek például a Archer Daniels Midland Company, vagy a Cargill. Az Index szerint azonban korrupciós ajánlattal csak a Bunge-nál próbálkoztak. Mindenesetre az érintett amerikai cégek 2011 körül meg is keresték a NAV-ot összegyűjtött bizonyítékokkal, ahol megköszönték a segítséget, de nem történt semmi – írja a portál.

Párhuzamosan ezek a cégek folyamatosan lobbiztak az élelmiszerekre vonatkozó áfacsökkentés érdekében, de hiába. Abban bíztak, hogy Csányi Sándor – akinek érdekeltségébe tartozik a Bonafarm, amely cég szintén hasonló problémákkal küzdött – majd „egy focimeccsen lerendezi az ügyet Orbánnal”, ám ez nem sikerült.

Az Index azt írja: az amerikai cégek panasza után az Egyesült Államok együttműködési megállapodást ajánlott a NAV-nak az áfacsalás elleni küzdelemben. Az amerikaiak informatikai fejlesztésekkel és képzésekkel segítettek volna, de az adóhatóság nem volt nyitott ezen felajánlásokra.

Mindez még a fordított áfa 2012-es bevezetése előtt történt – jegyzi meg a cikk. A fordított áfa lényege, hogy az adókötelesen értékesített termék után nem az eladó, hanem a vevő fizeti meg az áfát. Ez a módszer inkább csak a gabonánál hozott eredményt.

A portál úgy tudja, hogy az amerikaiakon kívül a holland nagykövetség is megpróbált fellépni az ügyben, mivel az érintett cégek egyikének az igazgatója holland állampolgár volt. Mindenesetre ez sem járt sikerrel és az érintett cégvezető később ott is hagyta a vállalatot.

A NAV az áfacsalási ügyeket ugyan rábízta egy, a területi igazgatóságoktól elkülönülő egységre, de utóbb kiderült, hogy ezzel csak áltatták az amerikaiakat, mert valójában nem lett eredményesebb a csalók elleni fellépés – írja az Index.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. október 21. 17:33
A nav a korrupció egyik központja,fellépni ellene??
csuka
2014. október 21. 16:29
Így működik a FIDESZ-maffia állam: "Egy vállalkozó megelégelte, hogy egyes kínai kereskedők nyomokban sem fizetnek adót, a számla olyan ritka tőlük, mint a fehér holló, ha pedig akad is, néha kínai nyomdában előállított, sorszám nélküli, szabálytalan, esetleg képeslap hátoldalát használják erre. Időpontot kért és kapott a nemzetgazdasági minisztertől, elmondta, hol lehetne fülön csípni az adócsalást nagyüzemben nyomó távol-keleti árusokat, erre az adóhatóság egyik elitegysége két hét múlva hozzá szállt ki ellenőrzésre. Ezermilliárdok nyomában." Forrás: https://kuruc.info/r/2/134687/
zőldsas
2014. október 21. 15:54
A kérdés amire nem lesz válasz ki a tököm mikor és mennyiért játszotta át a magyar nővényolajgyártást az idegeneknek?
bini
2014. október 21. 15:36
Menjenek reklamálni az EU-hoz akik több fordulóban és több termékcsportnál visszautasították Magyarország forditott ÁFA bevezetését. Emlékszem, hogy kiemelten a sertéshús Volt a központ. Ráadásúl miután Magyarország felhivta a fígyelmet és dokumentumokkal is probálta bizonygatni, hogy az EU-ban külön üzletág lett az ÁFA elkerülése kezdett az eu is vizsgálódni, de azért elutasította a Magyar kérést. Ezek után kiadták az általuk elkészitett anyagott ahol Ők is hasonló végeredményre jutottak. Horváth ezen anyagokból ollozott és vetitette ki Magyarországra. Képmutató álságos banda az egész az USA-val az élen. Itt nem a "korrupcioról" van szó, hanem politikai megtorlásról mivel minden erőfeszités és probálkozás ellenére a Magyar nép nem kért a patronáltjaiból és egy év alatt háromszor nyílvánitotta ezt ki, hogy magyargyüllölő kollaboráns hazaárulokból, akik a saját hatalmi és személyes érdekein túl leszarják nagyivben a társadalom többségét a hazájukkal együtt. Azért az eu-ban és az USA-ban is el kellett volna gondolkodni, hogy talán az Ő készülékükben van a hiba és nem a Magyar társadalom többségében. Teljesen elvakultak és az itthonról exportált Orbán fobia elvakitotta a tisztánlátásukat, s képtelenek a realitás valóság talaján maradni. Az USA-nál ez különösen érthetettlen, hísz a világ ura szerepébe tettszeleg és képes egy jelentéktelen tiz millios ásványkincsekben szegény nem túl nagy gazdasági potenciállal rendelkező országgal szemben arcoskodik. Na ez az Amin el kellene gondolkodni, hogy mi áll e mögött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!