Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Bekérette a külügy az amerikai ügyvivőt

2014. október 17. 13:56

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke szerint Magyarországnak és az USA-nak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön. A tárca ezért azt várja, az USA kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat az információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak. Az amerikai ügyvivőt azért kérették be a külügybe, hogy ezt közöljék vele.

2014. október 17. 13:56

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét pénteken – közölte a tárca sajtófőnöke az MTI érdeklődésére. Fülöp Judit kiemelte: Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak; emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

Miről szól az ügy?

A Napi Gazdaság internetes oldalának értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba. Erre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az MTI-vel, mindkét országnak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat – szögezte le a tárca.

Ezt követően az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség úgy tájékoztatott: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként. A külképviselet tájékoztatása szerint „bizonyos magyar magánszemélyekről” úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis „hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak”. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki – tették hozzá.

A 444.hu úgy tudja: a magyar kormányhoz közel álló, sőt a kormánynak is dolgozó személyek próbáltak kenőpénzeket szerezni amerikai nagyvállalatoktól.

Az Index úgy tudja, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke, és a hatóság egyik főosztályvezetője is a kitiltottak között van.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. október 18. 05:11
Nagy követ bekérésével az a szitu állt elő hogy az amerikai pénzek útját vizsgálták a navosok ,kiderült hogy pénzmosás megy ,nem a szegényeket segíti a norvég alapítvány hanem a magyar kormány buktatására használj,,alapítvány mögött amerikai ügynökök tevékenykednek. A navosok az amcsiknak bizonyították nem korruptak mert pontosan az amcsi pénzek felhasználása körüli korrupciót tárták fel. Innen fúj a szél,ballib keze van az egész amcsi balhé körül mint navosok le korrup-s mit a norvég alapítvány körül. http://nepszava.hu/cikk/1006658-veget-ert-a-zold-dosszies-tuntetes?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201410
kukagyerek
2014. október 17. 17:21
Birkameneteeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zolka50.50
2014. október 17. 17:17
És ez az ország lenne világhatalom? Ez egy piti maffia csak.
péterx
2014. október 17. 16:35
Nagyon meglepő , hogy az oly nagyra tartott , s mindenhol jogosan hangoztatott "ártatlanság vélelme" az USA-ban nem működik . HA jogilag igazolt módon korruptak voltak , AKKOR legyen ennek konzekvenciája . De prejudikáció az USA-ban , "a" szabadság magasztos honában ?...Méghozzá állami rangra emelve ?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!