Nyilvántartás készülhet a kommunizmus európai áldozatairól

2014. június 16. 14:32

Áder János magyar és Joachim Gauck német köztársasági elnök kezdeményezésére és támogatásával európai nyilvántartás készülhet a kommunizmus áldozatairól - jelentette be Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

2014. június 16. 14:32

Nyilvántartás készülhet a kommunizmus európai áldozatairól Áder János és Joachim Gauck német szövetségi elnök kezdeményezésére. Az erről szóló megállapodást a néhai Stasi-börtön helyén működő emlékhely, a Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen és a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép-és Kelet-Európai történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kötötte meg Adjunk nevet az áldozatoknak! néven – mondta el Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Eszerint a kommunizmus minden magyarországi és németországi üldözöttjének és áldozatának nevét regisztrálják egy adatbankban, munkájukhoz pedig később más európai államok is csatlakozhatnak.

Schmidt Mária úgy fogalmazott: 25 év elteltével még csak most kezdhetik felmérni a diktatúrák hagyatékát, számba véve a veszteségeket. A kommunista diktatúrák összeomlása ugyanis nem jelentett egyet az önkényuralmi rendszerek szellemi struktúráinak azonnali eltűnésével. Szerinte az is megnehezíti a kommunizmus örökségével való szembenézést, hogy míg a nácizmus égbekiáltó bűnei felett közvetlenül a második világháború után ítéletet mondott a Nemzetközi Katonai Törvényszék, addig a kommunizmus által elkövetett bűncselekményekről, amelyek semmivel nem voltak kevésbé emberellenesek, a rendszer bukása után nem született hasonlóan szigorú ítélet.

A múzeum vezetője hozzátette: a szembenézéshez először is számba kell venni a veszteségeket, nevet kell adni azoknak a névtelen százezreknek és millióknak, akiket a térségre kényszerített kommunista diktatúra közel fél évszázados története alatt nemcsak életüktől, de létezésük emlékétől is megfosztottak, és akik közül oly sokan még mindig névtelenek. Schmidt Mária szerint mindez a kommunizmus áldozatainak lehető legteljesebb körű feltárására vonatkozó erőfeszítést jelenti. Hangsúlyozta azonban, „ezzel az erőfeszítéssel nem csupán azoknak tartozunk, akiket származásuk, politikai nézeteik vagy keresztény hitük miatt gyilkoltak meg, hanem magunknak is”. „Ha meg akarjuk őrizni szabadságunkat, vissza kell szereznünk múltunkat és hagyományos értékeinket” – mondta Schmidt.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. június 16. 16:17
És mindegyik, meg az utódaik is kapnak kárpótlást?
potyka
2014. június 16. 16:15
Gondolom az áldozatok közt lesz az Orbán család, Kövér család, stb. komcsi buzi fideszes családja. :DDDDD
kamasuka
2014. június 16. 16:03
http://index.hu/kulfold/2014/06/16/u/ Ennyi hibát egy cikkben. OMG!
berzsian56
2014. június 16. 15:18
Végre , valami olyasmi történik, ami elejét veszi minden más politikai szándékból történő számháborús hazudozásnak Egy ilyen számvetést ugyanis nem lehet elkészíteni a koncentrációs táborok névre, címre, számadatokra szóló összesítése nélkül. Különben épp olyan ordas hazugság lenne, mint amiben ma élünk. Minden áldozatnak nevet kell adni, jobbról és balról. Ez a legkevesebb, ami kijár nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!