Dicsérték a kormány teljesítményét a kormánypárti politikusok

2014. június 11. 16:50

Bánki Erik (Fidesz) véleménye szerint az elmúlt hónapok gazdasági eredményei is alátámasztják, hogy Magyarország jobban teljesít és jó eséllyel várhatja, hogy Európa éltanulója marad.

2014. június 11. 16:50

Bánki Erik (Fidesz) véleménye szerint az elmúlt hónapok gazdasági eredményei is alátámasztják, hogy Magyarország jobban teljesít és jó eséllyel várhatja, hogy Európa éltanulója marad. Szerinte a megszokottól eltérő eszközöket használó válságkezelő modell igazolta önmagát, létezik magyar modell. Felidézte, hogy 2014 első negyedévében 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság az előző év azonos időszakához képest, ezzel pedig az unió éltanulói lett az ország. Kitért arra, hogy ma 375 ezerrel többen dolgoznak, mint négy éve, és reálisnak nevezte az új kormány teljes foglalkoztatásra vonatkozó célkitűzését. Varga Mihály miniszter is úgy értékelte, hogy ezek a teljesítmények európai mércével is kiemelkedőek, Magyarország négy év alatt összesítve magasabb növekedést ért el, mint az EU tagállamai. Felhívta a figyelmet a növekvő ipari termelésre, a kiskereskedelmi forgalom bővülésére, az EU-átlaghoz képest alacsonyabb munkanélküliségre. Megszűnt a pénzromlás a rezsicsökkentés eredményeként, defláció van – mondta.

Hargitai János (KDNP) a napokban ismertetett elemzői várakozásokkal összefüggésben beszélt arról, hogy 2010-ben második Orbán-kormány tragikus örökségét volt kénytelen átvenni a gazdaságpolitikában. Mint mondta, a kormány nem akarta folytatni a szocialisták által megkezdett utat, amely az IMF-hitelekre épült, helyette szektorális különadókat vezetett be, mindent megtett a nagy rendszerek átalakításáért, ezzel konszolidálta a költségvetést, tartotta a hiánycélt. Hozzátette: a belső kereslet élénkítésére is képesek voltak a pedagógusok béremelésével és a rezsicsökkentéssel. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszában azt mondta, hogy a 3,5 százalékos növekedéssel dobogós helyen van Magyarország Európában, recesszióban lévő országból növekedő ország lett 2013 végére. Feladatként jelölte meg a gazdasági növekedés stabilizálását. Megjegyezte, hogy az adósság szintje átmenetileg változhat, mert februárban államkötvényeket bocsátottak ki, de az adósság az év vége felé csökkenni fog. Célként jelölte meg a teljes foglalkoztatottság elérését, amely szerinte akkor valósulhat meg, ha négymillió felett van a munkavállalók száma, a munkanélkülieké pedig négy százalék alatt.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a lehallgatási botrány újabb fejleményéről szólva arról beszélt, hogy a Vodafone telefonos adatokat adott át kormányoknak, Magyarországon tavaly 76 ezer ilyen adatszolgáltatás történt. Összehasonlítva más európai országokkal Franciaországban 3, Belgiumban 2, Írországban 4100, Portugáliában 28 ezer, Spanyolországban 48 ezer ilyen adatszolgáltatás volt – ismertette. Az ellenzéki képviselő azt tudakolta, jogszerűek voltak-e ezek a lehallgatások, megfigyelések. Pintér Sándor belügyminiszter válaszában kijelentette, hogy a kormány saját használatra, engedély nélkül, törvénytelenül soha semmilyen adatot egyetlenegy szolgáltatótól sem kért be. Magyarázata szerint Magyarországon olyan a szabályozás, hogy van olyan adat, amit át kell adni kérésre a szolgáltatónak, és van olyan, amely külső engedélyhez kötött. A bűnüldöző szervek, illetve bűncselekmény esetén az államvédelmi szervek is a bírói utat választják, egyéb területeken, így a kémelhárítás esetén az igazságügy-miniszter ad engedélyt az információszerzésre – fejtette ki. Hozzátette: azokban az esetekben, amikor nem kell külön engedély, azt nézik, hogy milyen számokat hívtak az adott telefonról, de a számokat nem tudják emberekhez kötni. Pintér Sándor szerint ebben a 76 ezer adatban lehet, hogy telefonszám, lehet, hogy helymeghatározás van. Mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén pontos számokat tud mondani arról, hány embert, milyen célból, kinek az engedélye alapján, milyen eredménnyel hallgattak le.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. június 11. 23:12
Cigány a lovát....:)))
liberálzöld.
2014. június 11. 22:43
Hűha! Tényleg? De meglepődtem ....
Motivince
2014. június 11. 17:33
én is dicsérem már magam nagyon tudok !!! ugy burkolok mint a GYorsnaszád ugy hogy Tiszteletet a Burkolonak én is jobban teljesitek apropo a orbán megy brasiliába a vb re mert ott egyből bele vegyül a brazilokba a fő brazil igy is fekete
Forsz
2014. június 11. 17:22
"Magyarország jobban teljesít és jó eséllyel várhatja, hogy Európa éltanulója marad." .................. Én ezt az éltanuló kifejezést vihargyorsasággal elfelejteném. Nem vagyunk tanulók, az EU-nak teljes értékű tagja vagyunk. Aki még mindig ott tart, T. Bánki Erik, hogy tanulnunk kell, az el van maradva egy teljes brossurával. Még csak véletlenül se jusson már eszébe a kurva EU-ban egyetlen luxemburgi buzinak sem, hogy ki akarjon oktatni bennünket. A tököm van tele a Junckerekkel, a Redingekkel, de a belga Guy Verhofstadtokkal és az egyéb européerekkel. (Bajnaival különösen). Te legyél éltanuló Bánki, de mi nem akarunk; kinőttük az iskolapadot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!