2014 a fordulat éve? III. rész

2014. május 14. 10:35

A magyar politikai erők közül a Fidesz volt az egyetlen, amely válasszal rendelkezett a 2008-után átalakult nemzetközi térre.

2014. május 14. 10:35
Döry L.

Leválthatatlan Orbán?

2014-ben Orbán Viktor fajsúlyos politikai alternatíva hiányában folytathatja a kormányzást. Az ellenzék jelenlegi erői közül egyelőre senki nem látszik, aki képes lenne 2018-ra egy, a Fidesszel versenyképes erőt felépíteni. A magyar politikai erők közül a Fidesz volt az egyetlen, amely válasszal rendelkezett a 2008-után átalakult nemzetközi térre és meglátta a lehetőséget, hogy a rendszerváltás rendszerét és annak belső elitcsoportjait a nemzeti újburzsoáziát szolgáló kormányzással váltsa le.

De az, hogy belülről nem látható a Fidesz leváltója, nem jelenti azt, hogy azok a világpolitikai rések, amelyek a Fidesz nemzetközi pozíciójának mozgásterét adják, nem alakulnak át, akár éppen a most rohamos gyorsasággal a krími válság nyomán is látható átrendeződés során. Ez azt jelentheti, hogy az atlanti és a putyini/kínai etc. tömb között egyensúlyozó orbáni politikát – hacsak nem korrigál látványosan – elsodorhatja a helyzet kiéleződése. Ugyanakkor sok jel mutat arra is, hogy az Orbán-Kreml viszony nem az önkéntességen, az érdekek egyezésén és gazdasági meghatározottságokon alapul, hanem Moszkva politikai és titkosszolgálati aktivitásán is. Az orosz érdek eltávolítása Kelet-Európából lehetőséget is jelenthet az orbánizmusnak, hogy az orosz tömbtől eltávolodjon.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. május 14. 16:30
„Leválthatatlan Orbán?" Nagyon hülye kérdés! Természetesen leváltható!! De ahhoz kellene egy olyan politikai egyesülés, amelyik meg tudná magyarázni, miért is kell leváltani. A ballib szöveg nem jött be, amire az összefogás rátette a pontot. Már most kellene a 'ellenségeskedés' 'gyülölködés' helyett egy értelmes cél, ami a tömegek szemében is elfogadható! De ha lehet akkor addig hagyják már abba az ajvékolást, mert nagyon unalmas!
marós
2014. május 14. 16:16
Ha valaki ilyen vízióval rendelkezik, az nem akarja tudni, hogy a libsik milyen válságot örökítettek ránk 2010-ben.
balbako_
2014. május 14. 11:42
Mint minden nagy politikus Orbán is tudja mikor meddig mehet el, de addig el is megy. Megtalálta a válság leküzdésének legfájdalommentesebb formáját, ügyesen lavírozik a nyugati nagyhatalmi törekvések, a multik diktátumai és kelet feltörekvő birodalmai, valamint az arab tőkefelesleg között. Senkinek véglegesen nem elköteleződve az kölcsönös előnyök alapján. Ezt így kell tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!