Megérkeztek Magyarországra az EBESZ választási megfigyelői

2014. március 05. 17:51

A missziónak nem a választások eredménye fontos, hanem az, hogy az EBESZ-tagsággal vállalt kötelezettségeknek megfelelően érvényesüljön az egyenlőség, a tisztesség, a pártatlanság és a titoktartás elve – mondta Audrey Glover, a misszió vezetője.

2014. március 05. 17:51

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) szakértője kiemelte: delegáció feladata a választási folyamat technikai értékelése, a társadalom, a pártok és a kormányzat dolga, hogy miként hasznosítják a munkájukat. Audrey Glover közölte: a Külügyminisztérium meghívására érkeztek Magyarországra, és az időzítés alapján lehetőségük lesz a teljes választási folyamatot nyomon követni.

Emlékeztetett: januárban egy úgynevezett szükségletfelmérő misszió járt Magyarországon, amely felmérte, milyen formában van szükség az EBESZ ODIHR választással kapcsolatos tevékenységére. Tárgyaltak a Külügyminisztérium és a Nemzeti Választási Iroda képviselőivel, és ezek alapján a küldöttség azt javasolta, korlátozott választási megfigyelő missziót küldjenek Magyarországra, alapmunkatársi csoporttal és hosszú távú megfigyelőkkel.

Elmondta: az alap-munkacsoportnak 10 EBESZ-oszág 13 szakértője a tagja, van köztük például jogi, választási, kampányfinanszírozási szakértő, politikai elemző, média-, esélyegyenlőségi, nemzetiségi elemző.

A hét másik felében további tíz hosszú távú megfigyelő csatlakozik az alap-munkacsoporthoz, tíz különböző országból. Az ő megbízatásuk április 14-éig tart, és feladatuk, hogy nyomon kövessék a panaszok és fellebbezések elbírálását. A megfigyelők kétfős nemzetközi csapatokban fognak dolgozni, a választások napján pedig felkeresnek néhány szavazóhelyiséget is, de nem lesz rendszerszerű választási eljárás-megfigyelés.

Audrey Glover kijelentette: munkájukban kiemelt figyelmet fordítanak a módosított jogi keretek végrehajtására, a választás adminisztrációjára, a kormányzati szervek tevékenységére, a kampányra, a nők és a kisebbségek részvételére, a médiára, valamint a panaszok és a fellebbezések kezelésére. Feladatuk a megfigyelés, nem a beavatkozás – magyarázta, hozzátéve: nem választási felügyelők vagy politikusok a delegáció tagja, hanem szakértők. Arról is beszélt, hogy három hét múlva félidős jelentést tesznek közzé az addigi megfigyeléseikről, majd a választást követően sajtótájékoztatón osztják meg a tapasztalataikat. Végleges jelentésüket, amelyben ajánlásokat is megfogalmaznak, a választást követően nyolc héttel adják ki – közölte.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik