Sólyom valódi érveket sürget a paksi bővítésről

2014. február 18. 13:18

A Magyar Tudományos Akadémia keddi budapesti tudományos tanácskozásán Sólyom László érdemi tudományos eszmecserét sürgetett a paksi bővítésről. A volt köztársasági elnök úgy fogalmazott: hiányzott a dolgok szakmailag normális és demokratikusan szükséges menete a döntés meghozatalakor. A NFM államtitkára szerint viszont a kormány gondos gazda módjára jár el.

2014. február 18. 13:18

Érdemi tudományos eszmecserét, valódi érveket sürgetett a paksi bővítésről Sólyom László volt köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémia keddi budapesti tudományos tanácskozásán. Sólyom László a villamosenergia-ellátás jövőjéről szóló konferencia bevezetőjében úgy fogalmazott, a döntés meghozatalakor a dolgok szakmailag normális és demokratikusan szükséges menete hiányzott. Hozzátette: a rendkívüli horderejű szerződés megkötése meglepetésként érte a magyar embereket. A hatalomgyakorlás hitelességi válságának nevezte a Miniszterelnökségre korlátozott titkos előkészítést, az „elegendő információ nélkül az Országgyűlésre hárított döntést” és az „érdemi adatok” titkosítását.

A volt köztársasági elnök szerint a döntés olyan szituációban született, amikor válaszúton van a világ energiatermelése, a választáshoz szükség volna az alternatívák részletes ismeretére és megvitatására. „Miért kellett most szerződni, amikor energiaellátási szempontból öt-tíz év múlva is időben lennénk, és addigra az alternatívák csak tisztulni fognak?” – tette fel a kérdést a volt államfő az Index tudósítása szerint.

Sólyom a környezetvédelmi érvek kapcsán megjegyezte: nem lehet egyetlen szempont, hogy atomerőmű esetén nulla a szén-dioxid kibocsátás; az uránbányászattól a fűtőelemek tárolásáig kell nézni a folyamatot, és nem hagyható figyelmen kívül a kapcsolódó beruházások környezeti terhe, illetve az emberi hibázás lehetősége sem.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára előadásában kiemelte: a következő húsz évben Magyarországon 6300 megawattnyi új kapacitás rendszerbe állítására van szükség. Az ellátásbiztonságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot egyszerre figyelembe véve fontos eszköz mind az atomenergia, mind a megújuló energia, mind a széntechnológiák – hangsúlyozta az államtitkár. Az atomenergia hosszú távú felhasználását Magyarországon támogatták a korábbi kormányok is. A jelenlegi kormány gondos gazda módjára jár el akkor, amikor a jelenleg működő paksi blokkok helyettesítéséről még a kivezetésük előtt, időben gondoskodik – hangsúlyozta az államtitkár.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
locsaba
2014. február 18. 21:19
sólyom a haza- és magyar áruló?
blaupanter
2014. február 18. 16:18
A hidon kellett volna atmenni.Beszartal,szennyezted a kornyezetet,a kankalin is kipusztult. Gyava alak es ez el az adofizetok penzebol.
56október
2014. február 18. 16:09
Sólyommadaram, én is várnék néhány érvet arra, hogy egy ekkora f@xt hogy lehetett megtenni köztársasági elnöknek. Valljuk be, legalább utólag: ez a Fidesz legrosszabb húzása volt megalakulása óta!
KannibálTatárÚr
2014. február 18. 15:58
Ez a sólyom elrepülhetne már láthatatlan alkotmányozni. A hídon át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!