Sikeresen perelt a MOL Luxembourgban

2013. november 12. 13:17

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke kedden megsemmisítette azt a Magyarországot elmarasztaló európai bizottsági határozatot, amit a MOL olajipari társaságnak nyújtott állami támogatás miatt kapott.

2013. november 12. 13:17

Nincs olyan adat, amely bizonyítaná, hogy a Mol a bányajáradékok fizetését illetően a versenytársaihoz képest kedvezőbb elbánásban részesült volna az államtól - állapította meg a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bíróságának Törvényszéke. Ezzel megsemmisítették az Európai Bizottság határozatát, ami elmarasztalta Magyarországot és a Molt.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2010 júniusában azt állapította meg, hogy a Mol vonatkozásában érvényesített bányajáradék-megállapodás és a Mol versenytársaira irányadó bányajáradék-emelés együttesen a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősül. A brüsszeli bizottság felszólította Magyarországot, hogy téríttesse vissza a Mollal ezt a támogatást, amelynek összege 2008-ban 28 milliárd 445 millió forint (közel 96,6 millió euró), 2009-ben pedig egymilliárd 942 millió forint (közel 6,6 millió euró) volt. A Mol az Európai Bizottság határozatát megsemmisítés iránti keresettel támadta meg a luxembourgi uniós törvényszék előtt. A törvényszék az Európai Unió igazságszolgáltatási rendszerének második fő pillére a bíróság mellett. 

A törvényszék ítéletében megállapította, hogy a Molt az állam nem részesítette előnyben, mert a megállapodást 2005-ben még alacsonyabb mértékű bányajáradék mellett kötötték. A törvényszék azt is megállapította, hogy a járadékok 2007-es emelésére a kőolaj világpiaci árának emelkedésével összefüggésben, vagyis a 2005. évi megállapodás megkötésétől függetlenül került sor. Ezért nem állapítható meg, hogy a 2005. évi megállapodás gazdasági előnyöket biztosított volna a Molnak a versenytársai hátrányára.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
profi rögbink sincs A FOCI SE MUSZÁJ
2013. november 12. 18:42
még kiderülhet hogy tartálykocsikban is deportáltak zsizsiket
anaphylaxiás sokk
2013. november 12. 15:56
Nácikok...
nyugalmazott tanár
2013. november 12. 15:55
Minden eklismerésem a hozzáértő jogászainknak!!! Csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!