Az MSZP leváltani fogja a kormányt, nem ledönteni

2013. szeptember 30. 15:59

Bajai választás, E.ON-vizsgálóbizottság, földügyek, nők jogai: ezekről beszéltek a képviselők napirend előtt a parlamentben. Harrach szerint az anyaság a nő önmegvalósításának legbiztosabb útja, Vona szerint a Fidesz és az MSZP eltaktikázta magát, Tóbiás szerint aki háborút vív, annak nincs ideje az építkezésre.

2013. szeptember 30. 15:59

Gyanús földügyekről, törvénytelen bajai választásról, anyaságot tisztelő kormánypárti képviselőkről, a siketek világnapjáról és a meghiúsult E.ON-vizsgálóbizottságról esett szó napirend előtt az ország házában hétfőn.

Lengyel Szilvia (LMP) az állami földhaszonbérleti pályázatokat bíráló felszólalásában kijelentette: „a Fidesz folyton biztosra akar menni, bármit is csináljanak, annak mindig csalás lesz a vége”. Szerinte a földpályázatokon is a törvényesség látszatával próbálják fölhöz juttatni a „csókosokat”. Bírálta a pályázati rendszert, mert szerinte háttérbe szorítja a közösség érdekét, az ökológiai szempontokat, és a lakosság nagy többségét cserben hagyja. A képviselő szerint a földosztás nem alkalmas a fiatalok helyben tartására.

Bitay Márton, a földprogramért felelős államtitkár válaszában elmondta: a hortobágyi, valamint a Kiskunsági Nemzeti Parkban kiosztott földeknél 41 fiatal pályázó több mint 3000 hektárnyi földet nyert, minden harmadik fiatal gazda földöz jutott. Közölte: a pályázati rendszer eredményeként a nyertesek 80 százaléka természetes személy. Hosszasan méltatta a nyerteseket, és beszélt arról is, miért juttatták nagy területekhez az állattartókat, akiknek erre a legeltetés miatt van szükségük.

Vona Gábor (Jobbik) emlékeztetett arra, hogy pártja már 2010-ben meg kívánta határozni a közműcégek árait, a szolgáltatások minőségét, amelyet nemzetbiztonsági kérdésnek tartottak. Azóta is támogatják az állami tulajdon megjelenését a energiaszektorban, valamint a rezsicsökkentést – hangsúlyozta, hozzátéve: az E.ON üzletág megvásárlása kapcsán az emberek és a társadalom érdeke mellett állnak ki, amikor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, és nem az MSZP-vel fognak össze. Szerinte mind az MSZP mind a Fidesz „eltaktikázta magát” ebben a kérdésben, és arra kérdezett rá: a Fidesz miért nem írta alá a létrehozás támogatását?

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára szerint a választás közeledte indokolja, hogy a Jobbik keresi a helyét és „próbája magyarázni az elmúlt néhány év bizonyítványát”. A kormány azért vásárolta vissza az E.ON gázüzletágát, mert az elmúlt 15 évben nem volt beleszólása az árakba és a gázellátásba, az ugyanis külföldiek tulajdonában volt – magyarázta.

Akik háborút vívnak, azoknak nincs idejük az építkezésre” – kezdte felszólalását Tóbiás József (MSZP), aki szerint a kormány képtelen békésen kormányozni az országot. Bírálta, hogy a Fidesz hétvégi kongresszusán nem volt téma „a reményvesztett milliók helyzete, azoké, akik egyre rosszabb mindennapokat élnek meg”. Azt mondta: „Baján önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát”, a választás tisztaságát célzót – fogalmazott. Közölte: a választási szerveknek figyelembe kellene venni a bírósági döntést. Olyan eredménynek kell születnie, amelyet senki nem kérdőjelez meg –hangsúlyozta. A következő választáson a kormányt leváltani fogjuk, nem ledönteni – tette hozzá, hangsúlyozva: mindaz, ami hétvégén történt Orbán Viktor szobrával, az vállalhatatlan a szocialisták számára.

Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára szerint a szocialisták szövetségese mind az '56-os mártírokat, mind a miniszterelnököt vállalhatatlan módon csúfolták meg a szobordöntéssel. Kevésnek tartotta az utólagos megnyilvánulást, szerinte a szocialisták tudták, hogy mi fog történni. A bajai esetről szólva azt mondta, egyértelmű volt az állampolgárok döntése, nagy többségben a Fidesz jelöltjét támogatták. Emlékeztetett arra, hogy három hasonló panaszt korábban a Fidesz is benyújtott, a választási bizottság ezeket ugyanúgy elutasította, mint az ellenzéki beadványokat.

Harrach Péter (KDNP) a nők jogainak védelméről szóló felszólalása elején a baloldali kampány eddigi mélypontjának nevezte a „szobordöntögetést”. Azt mondta, a ellenzékiek egyik célcsoportja a női jogvédők, és a kormánypártiakat „nőgyűlölő tahóknak” igyekeznek bemutatni. A keresztény tanításra hivatkozva közölte: az egyenjogúság mellett a különbözőséget is vallják, ez utóbbi az anyaság tiszteletében is megvalósul – fűzte hozzá. Az anyaságot a nő önmegvalósítása legbiztosabb útjának nevezte, és felsorolta azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek az anyává válást segítik.

Soltész Miklós államtitkár kifogásolta, hogy a baloldalról nem hallott bocsánatkérést a nőket és az anyákat gyalázó kijelentésekért, például Gyurcsány Ferenc „öregecskedő feleségekre” vonatkozó kijelentésiért. A nőket támogató döntések közül kiemelte a 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét, a családi adókedvezményt és a foglalkoztatás bővítését, valamint az extra gyed bevezetését.

Tapolczai Gergely (Fidesz) a siketek világnapjáról emlékezett meg. Elmondta, ez alkalommal világszerte kampányolnak a halláskárosodottak, idén az esélyegyenlőség szlogennel. Említést tett az alaptörvényről, amely a magyar kultúra részeként rögzíti a jelnyelvet. Közölte: a kormány megemelte az országos szervezetek támogatását.

Soltész Miklós szociális államtitkár elmondta, hogy napjainkban már egyetemet is végezhetnek a súlyos hallássérültek. Hangsúlyozta: az elmúlt években számos lépés javította a fogyatékkal élők lehetőségeit. Beszélt a siketvakok közösségéről, amelyet, bár kevés tagot számlál, az Országgyűlés külön is támogatott.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. szeptember 30. 19:17
Mesterházi vagy álmodik, vagy a céljai helyett az álmait szajkózza. Nem értem mi a gond azzal, ha egy miniduce szobrát ledöntik. És hát ne feledjük: ahhoz, hogy ledöntsék, előbb szobrot kellett állítani!
imres
2013. szeptember 30. 18:16
Tóbiás, 2004 április http://index.hu/belfold/mszp0407/ "Ne legyünk szemérmesek abban, hogyan jutassuk el az üzeneteket a polgárokhoz. Ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak. Nem érdekelnek az etikai és a választási kódexek, de az ellenfél egyéni szabadságjogait tiszteljük." Tóbiás 2013 szeptember "Baján önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát." Ezek után mindenki döntse el magában, mennyire lehet komolyan venni ezt a fazont.
kamasuka
2013. szeptember 30. 17:08
Az MSZP a saját faszát nem képes felállítani, nemhogy kormányt váltani. Kiöregedett a szavazótáborotok, majmok. Amelyik szőrszáluk folyik, az a pöcsötök. Pár év, és végetek. Ha a cigányokban bíznátok, nem arra született a magyar, hogy őket és a politikusokat eltartsa, ezt jobb ha vágjátok, mielőtt pofánvágnak titeket egy békemenetes bazi nagy malomkővel!
jégecet
2013. szeptember 30. 16:57
2..Azt mondta: „Baján önök felrúgták a választási törvény legszentebb passzusát”, a választás tisztaságát célzót – fogalmazott. " Ejnye, Tóbiás...Ne tegyél már úgy, mintha nem lett vóna száraztészta-osztogatás/Szanyi, aki fideszes átszavazókról hadovált, aztán visszanyalt a fagyi. Ez így nagyon gáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!