A Századvég egyetért Kövér Lászlóval

2013. szeptember 11. 18:43

A parlamenti működés megújításával összefüggésben célszerű a jogalkotási tevékenység újragondolása is – olvasható a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elemzésében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

2013. szeptember 11. 18:43

A közleményben utalnak arra, hogy „az Országgyűlés elnöke által az elmúlt napokban tett – és vitákat kiváltó – nyilatkozat szerint a jövőben érdemes újragondolni a törvényhozás és az alacsonyabb, rendeleti szintű jogalkotás közötti tehermegosztást”.

A Századvég Alapítvány szakértői jelezték, hogy a következő parlamenti ciklus jelentős változásokat fog hozni, 2014-től csökken a képviselők száma, és főállásúak lesznek. Az átalakuló parlament szakszerűbb és hatékonyabb működésével összefüggésben célszerű lehet a jelenleg „túlburjánzó” törvényi szabályozás alapos áttekintése és a túlszabályozottság megszüntetése – írták.

Kiemelték, hogy ezzel a hazai jogrendszer törvényi szintje megtisztulna a feleslegesen törvényben szabályozott rendelkezésektől, s a jelenleginél szerencsésebb egyensúly alakulhat ki az Országgyűlés és a kormány jogalkotási tevékenysége között. A Századvég szerint nem képezi vita tárgyát, hogy a 20. századi totalitárius rendszerek érdemi funkcióiktól megfosztva csak díszletnek használták a törvényhozó testületeket, parlamentáris demokráciában ugyanakkor az ilyenfajta rendeleti kormányzás elképzelhetetlen.

A közleményben felidézték, hogy Magyarországon még a rendszerváltás előtt született jogalkotási törvény határozta meg, mely témákat kell mindenképpen törvényben szabályozni, míg az alkotmány az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat utalta törvényi szintre. Jelezték: a rendszerváltás után „valóságos törvénygyárrá” változott az Országgyűlés, ezzel együtt viszonylag szűk maradt a kormány és tagjainak rendeletalkotási mozgástere.

Ismertették, hogy a ciklusonként megalkotott törvények száma minden esetben meghaladta a 400-at, így 2012 végéig 3140 törvény született. Mindez azzal járt – tették hozzá –, hogy az Országgyűlés tevékenységének jelentős részét a törvényalkotással kapcsolatos folyamatok teszik ki, s emiatt egyrészt a parlament folyamatos feszített munkarendben dolgozik, másrészt az egyéb funkciók gyakorlása – például a végrehajtó hatalom ellenőrzése és a vitafórumként való működés – háttérbe szorul.

Az alapítvány álláspontja szerint szükség lenne a törvényhozás tehermentesítésére, amelynek egyik eszköze lehet a törvényhozás kizárólagos tárgyainak meghatározása, az egyes jogalkotó szervek kompetenciáinak világos elhatárolása. Megjegyezték: a parlamentáris demokrácia intézményrendszere megszilárdult, garanciái kiépültek, így indokolt lehet a törvények és alacsonyabb szintű jogszabályok közötti egyensúly megújítása. Kiemelték: az alaptörvény és más rendelkezések világosan körülhatárolják azokat a tárgyakat, amelyek az Országgyűlés kompetenciájába tartoznak, és ezek ebben az alkotmányos berendezkedésben semmilyen módon nem érinthetők.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sóhivatalnok
2013. szeptember 11. 21:34
Ja. Egyetért. Évi hárommilliárdért. Köszi.
StG
2013. szeptember 11. 21:14
"Fel lehet ezt vetni, meg lehet vitatni." Tegyék (tegyük) ezt. Én sem akarom már tovább ismételgetni magam, de kicsit szkeptikus vagyok az ügyben, de majd meglátjuk.
Zokni
2013. szeptember 11. 20:02
Hát persze, hogy. Lánczi András a nagy filozófus mit is mondhatna mást? Túlterheltté vált a törvényhozás. Ez komikus. Talán nem kéne naponta törvényjavaslatokat gyártani, ugyanis a Parlamentnek soha nem az volt a dolga. Jé. Az a kormány minisztériumainak lenne dolga. A parlamentben a törvényekhez szükséges végső érdekegyeztetésekre, alkukra és kompromisszumokra kellene sort keríteni. A szakmai egyeztetéseket meg a minisztériumok hatáskörében a civilekkel és a szakmákkal történne. De ezt valahogy abban a nagy sietségben elfeledtük. Hát persze. Aztán most meg nem ennek a józan belátása történik, hanem a Parlament hatáskörének csökkentése és a kormányé növelése. "Szakértők." Vicc.
StG
2013. szeptember 11. 19:46
Már csak azt várom, hogy a CÖF is kiálljon Kövér ötlete mellett, vagy hogy az emberek újabb nemzeti konzultáción nyilváníthassák ki támogatásukat a keretjogszabályok mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!