Kerényi akár saját pénzéből is kifizetné a jogdíjakat

2013. március 29. 10:44

Csak „vihar egy pohár vízben” a Nemzeti Könyvtár körül kialakult jogdíj-ügy a miniszterelnöki megbízott szerint. Kerényi Imre úgy látja, nem történt visszaélés, csupán időben elcsúsztak egy kicsit a szerződésekkel. Szerinte minden rendben lesz, mindenki ki lesz fizetve.

2013. március 29. 10:44

Minden jogtulajdonossal meg fognak egyezni, és ha kell, a saját pénzéből fizeti ki a jogdíjakat a Nemzeti Könyvtár sorozatban megjelent művek után Kerényi Imre. A miniszterelnöki megbízott az MTI-nek kiemelte, hogy mivel valamennyi jogtulajdonost időben megkeresték, véleménye szerint jóhiszeműen jártak el. 

Az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta, hogy „semmiféle anyagi vagy erkölcsi visszaélés nem történt, csupán időben elcsúsztak a szerződéskötések”. Megjegyezte, csak azokkal a jogtulajdonosokkal nem sikerült szerződést kötniük, akik nem válaszoltak a megkeresésükre.

Az Index csütörtöki cikkében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Könyvtár sorozatban engedély nélkül jelent meg többek között Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műve. Bánffy Miklós Erdély trilógiájának őszre tervezett kiadásától pedig elálltak, miután a jogtulajdonos nem járult hozzá a közléshez. A miniszterelnöki megbízott kiemelte: már csak a jogi aktus lezárására van szükség Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda örököseivel. Hozzátette: jelenleg kilenc kérdőjeles ügy van, köztük olyanok, amelyek könnyűszerrel orvosolhatók.

Kerényi Imre szerint a jogviták ártanak ugyan a Nemzeti Könyvtár ügyének, de – mint fogalmazott – „minden rendben lesz, mindenki ki lesz fizetve”. Hozzátette: a jogok megszerzését az gátolta, hogy „időzavarba” kerültek. „Én a felelősséget ezért vállalom” – szögezte le a miniszterelnöki megbízott. Kitért arra is, hogy a törvény szerint nem vétettek hibát, hiszen a jogszabályok megengedik az utólagos szerződéskötést, amennyiben a kiadó jóhiszeműen járt el, azaz megpróbálta felvenni a kapcsolatot a jogtulajdonossal.

A törvény ezt a ráutaló magatartást megengedi” – vélekedett. Szerinte az ügy „vihar egy pohár vízben”, hiszen a Magyar Húsvét című antológiában rövid írásokat közöltek, így például Szabó Magdától 16 sor szerepel, amelynek a jogdíja nem éri el az ötezer forintot.

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy szerette volna kiadni Bánffy Miklós Erdély trilógiáját, de mivel a jogtulajdonos, Bánffy Katalin nem adta meg a jogot, elállt tőle. Helyette egy Bánffy-emlékkönyvet fognak megjelentetni, ez kapcsolódik majd a soproni, decemberi szoboravatáshoz és az emlékhely elnevezéshez.

Kerényi Imre elmondta: Párkányi Raab Péter szobrát pénteken fogja átvenni, a mű Bánffy Miklóst ábrázolja az Erdély trilógiával. Mint fogalmazott, azért szerette volna az erdélyi gróf műveit kiadni, mert úgy véli, Bánffy Miklós a világban legalább akkora sikert fog aratni, mint Márai Sándor. Kitért arra is, hogy mivel a változtatás jogát fenntartották, így semmilyen problémát nem okozhat, hogy nem a trilógia jelenik meg.

Kerényi Imre beszélt a sajtóban nagy vihart kavart szakácskönyvről, Venesz József A magyaros konyha című művéről is. Szerinte a kötet jellegzetes magyar recepteket közöl, így illeszkedik a Nemzeti Könyvtár-sorozatba. Kiemelte: könyvkiadóként nem feladatuk beszállni a világon zajló gasztroháborúba.

Halmos Ádám, a Bánffy Miklós-, Márai Sándor- és Weöres Sándor-életművet gondozó Helikon Kiadó ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy nem terveznek semmilyen jogi lépést az ügyben, hiszen az nem a kiadót, hanem a szerzőket, jogtulajdonosokat érinti. Felidézte: a kiadó hónapokkal korábban felhívta a miniszterelnöki megbízott figyelmét, hogy az előjegyzésben szerepel olyan mű is, amelynek közléséhez a jogtulajdonosok engedélyét ki kell kérni vagy meg kell vásárolni. Ilyen például Bánffy Miklós Erdély trilógiája is, amelyet a Helikon adott ki.

Sértené az üzleti érdekeinket, ha egy általunk már kiadott mű ingyenesen is eljutna a potenciális vásárlókhoz” – fogalmazott Halmos Ádám, hozzátéve, hogy a kiadó csak a felhasználási jogokat birtokolja a Weöres- és Márai-életmű esetében is, ezért elsősorban a jogtulajdonosokkal kell a Nemzeti Könyvtár kiadójának megállapodnia.

Felidézte, hogy Kerényi Imre személyesen is megkereste a kiadót. Akkor a miniszterelnöki megbízottnak azt javasolták, hogy vásároljon meg 10 ezer darabot Bánffy Miklós művéből, hiszen így a Nemzeti Könyvtár elvi célja nem sérül, és Bánffy Miklós életművét is megismerhetik „a centrális politikai erőtér hívei”. Halmos Ádám szerint a miniszterelnöki megbízott ezzel nem értett egyet, és arra kérte a kiadót és a jogtulajdonost, hogy a nemzet javára mondjanak le a jogdíjról. Ez a Bánffy-trilógia esetében mintegy hétmillió forint lenne.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2013. március 29. 18:28
"a miniszterelnöki megbízott ezzel nem értett egyet, és arra kérte a kiadót és a jogtulajdonost, hogy a nemzet javára mondjanak le a jogdíjról. " Hát ez elképesztő.
tarackos
2013. március 29. 13:22
Milyen már amikor egy, khm, lepattant elme aki nem mellesled az elsőtitkár elvtárs tanácsadója tiporja lábbal a jogot? Ez olyan, mint a másik tanácsadó, a verekedős. Szép klubot hozott össze Krumpliorr...
dönci5
2013. március 29. 13:15
Ő ma a napi hülye?
liberálzöld.
2013. március 29. 12:57
Simán kifizetné saját pénzből. Aztán pesze felvenné költségtérítésként. Kétszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!