Matolcsy: 2014-től több uniós forrást kaphatnak a vállalkozások

2012. október 19. 13:45

Gyökeresen megváltozik az európai uniós források elosztása 2014 és 2020 között, a fejlesztési pénzek nagy részét a vállalkozások kaphatják – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Móron, a II. Kárpát-medencei Gazdasági Fórumon.

2012. október 19. 13:45

Novemberben kerül az unió elé a magyar forráselosztási elképzelés, amely szerint a következő hét évre jutó várhatóan 20 milliárd euróból 60 százalékot gazdaságfejlesztésre, ezen belül 46 százalékot vállalkozásfejlesztésre, 14 százalékot területfejlesztésre, további 10-10-10 százalékot közlekedési, energetikai és humánerőforrás-fejlesztésre, 7 százalékot a központi régió és Budapest fejlesztésére fordítana Magyarország, 3 százalékot pedig tartalékolna – közölte a miniszter. Megjegyezte, 2007-2013 között a vállalkozások fejlesztésére, ezen keresztül gazdaságfejlesztésre az összes forrás 14-16 százaléka jutott.

A Kárpát-medencében tudunk igazán növekedni és nem csak a magyar államhatárokon belül. A növekedési és beruházási fordulatot a Wekerle-tervre kell építeni” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter, utalva a magyar gazdaság Kárpát-medencei növekedési stratégiájára. Matolcsy György hozzátette: Magyarország bizonyította, hogy kreatív, szokatlan, de mégis hatékony gazdaságpolitikával egyszerre képes csökkenteni államadósságát, a családok devizaadósságát és képes 3 százalék alatt tartani költségvetési hiányát. Úgy vélte, már csak egyetlen dolgot kellene bizonyítani: „képesek vagyunk gyors gazdasági növekedésre”. Szerinte ehhez beruházásokra van szükség, amit a kreatív gondolat, a keleti nyitás és a nyugati integráció hozhat meg.

A tárcavezető kiemelte, hogy történelmi lehetőség előtt áll a Baltikumtól az Adriai-tengerig terjedő térség, amelynek középpontjában a Kárpát-medence áll. Felzárkózhatunk Európa nyugati feléhez és helyet cserélhetünk az eurózóna déli térségével – mondta. Hozzátette, a tervekből programokat kell csiszolni a következő hónapokban, hogy készen álljon az ország és a Kárpát-medence a lehetőség kihasználására. A Wekerle-tervvel kapcsolatban javaslattal is élt. Az eddigi öt kitörési pont – a jármű- és gépipari beszállítói együttműködések területe, a zöldgazdaság, az élelmiszergazdaság, a turizmus és egészségipar, valamint a kreatív ipar és az infokommunikációs szektor – mellé hatodikat vetett fel: az úgynevezett kékgazdaság fejlesztését, amely a víz védelméről szól. Úgy fogalmazott, hogy ezt a felbecsülhetetlen értéket védeni kell, ezért sok száz víztározóra van szükség. Közölte: Magyarország a jövő évtől 200 víztározó építését kezdi meg.

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. október 19. 14:34
"Matolcsy: 2014-től több uniós forrást kaphatnak a vállalkozások" 2080-ra mit ígérsz nekünk?
gulubulu
2012. október 19. 14:31
Tegnap még ócsároltad az EU-t Gyurka, ma meg már pénzt remélsz tőlük. Hát hogy van ez? Attól a szervezettől, akarunk lóvét - amely gyarmattá akar tenni bennünket - amely úg működik, mint Moszkva - amelynek vezetői még egy vidéki kócerájt sem tudnának elvezetni - amely meg akarta merényelni kedves vezetőnket - akitől a hétvégén a béka menet megakarja védeni a felcsúti stadion gladiátort.
bunko_jobbos
2012. október 19. 14:04
Reméltem, és igazolódni is látszik, hogy az új kormány az EU-s pénzeket nem fasságokra akarja elkölteni. K. sok pénzből ledíszkövezték minden magyar kisváros főterét. Meg a többi baromság. (Pl. "képességfejlesztő" programok = tanácsadók zsebének megtömése). Hőszigetelésre meg vállalkozásfejlesztésre kellene a pénz. Ráadásul az MSZP ebből is lophatott volna, mindek kellett ilyen hülyeségeket kitalálnia. Bár az is igaz, hogy "bolond lyukból bolond szél fúj." Miért pont ezt találták volna ki jól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!