Örmény önkormányzat: Magyarország ismerje el, hogy népirtás történt 1915-ben

2012. szeptember 19. 09:30

Magyarország javíthatná a viszonyát Örményországgal, ha elismerné, hogy 1915-ben népirtás történt – mondta Akopján Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese kedden.

2012. szeptember 19. 09:30

Akopján Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, aki egyébként Az Örmény Kultúráért Alapítvány elnöke is, úgy látja, hogy az Oszmán Birodalomban 1915-ben elkövetett örmény népirtás hivatalos elismerésével Magyarország gesztust gyakorolhatna. Ez hozzájárulhatna a magyar-örmény viszony rendezéséhez, amely a Magyarországon börtönbüntetését töltő Ramil Safarov azeri katona augusztus 31-i átadása miatt feszültté vált – tette hozzá.

Kedden a News.am örmény hírportálon rövid interjú jelent meg Akopján Nikogosszal, amelynek orosz és angol változatában az olvasható, hogy Magyarország csak az örmény népirtás elismerésével rendezheti viszonyát Örményországgal. Ezt pontosította az MTI-nek Akopján Nikogosz, hozzátéve, az örmény nyelvű hírben arról beszélt, hogy a magyarországi örmények elvárják a népirtás elismerését.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese elmondta, hogy ismeretei szerint eddig a világ 49 országa, köztük Lengyelország és Szlovákia is népirtásnak ismerte el a mintegy másfél millió örmény halálát. Ezzel kapcsolatban szólt arról is, hogy 2005-ben, a népirtás 90. évfordulójának évében az Országos Örmény Önkormányzat kezdeményezte, hogy az Országgyűlés ismerje el az örmény genocídium tényét. Az ügyben hatpárti egyetértés körvonalazódott, de – feltehetően Törökország politikai nyomása miatt – nem jött létre.

A News.am írása szerint Martonyi János külügyminiszternek az Országos Örmény Önkormányzat két vezetőjével, Serkisian Szeván Simon elnökkel és Avanesian Alex Artin elnökhelyettessel szeptember 6-án folytatott megbeszélésén felmerült annak lehetősége, hogy a magyarországi örmények küldöttsége Jerevánba utazzon, de ezt az önkormányzat elutasította. Akopján Nikogosz erről elmondta, hogy nem volt jelen a megbeszélésen, az önkormányzat azonban most is készen áll arra, hogy részt vegyen a magyar-örmény viszony rendezésében. Küldöttség indítását tervezték, de csak abban az esetben látják értelmét a jereváni utazásnak, ha a látogatással érdemben hozzájárulhatnak a viszony javításához.

A News.am híradásában az is olvasható, hogy az örmény önkormányzat „igazodik az örmény elnök döntéséhez”. Ezzel összefüggésben Akopján Nikogosz elmondta: az örmény diaszpóra egyetért azzal, hogy Örményország felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. „Mást nem is lehetett tenni, annyira megalázó volt az örmények számára a magyar lépés. Bármelyik ország ezt tette volna” – mondta.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beltene
2012. szeptember 22. 07:45
Tojok az örményekre, tojok a többi, "elismerésért" görcsölő szánalmas faszkalapra.Az elszakitott országrész, az elszakitott MAGYAR az, ami nekem fontos.És tojok a holokausztra.sirjanak miatta a zsidók.
samesz38
2012. szeptember 22. 07:35
Mi tehetünk róla,hogy ezek is,mint az izraeli zsidók,minden szomszédjukkal össze vannak veszve??? Meg az egész világgal??? Meg kéne nézni,mennyibe van nekünk az örmény önkormányzat évente! Mennyibe van az nekünk,hogy ezek jól élnek itt,csak azért,mert örmények!!!???
csikó
2012. szeptember 19. 21:57
A végén kiderül, hogy néhány HVG-s örményországban született.
50.zolka
2012. szeptember 19. 21:30
Erre a követelésre tényleg csak egy válasz lehet: abban a pillanatban, amint az USA hivatalosan népirtásnak minősíti azt, ami egyébként tényleg az volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!