Szeles nemzeti ünnep

2010. március 15. 09:41

Az állami, fővárosi és pártünnepségek miatt egész nap forgalmi korlátozások vannak érvényben a fővárosban. Az MSZP a Pilvax közben, a Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Fidesz a Tabánban tartja gyűléseit.

2010. március 15. 09:41
Március 15-én 80 kilométeres erősségű szélben kerül sor az ünnepi megemlékezésekre Budapesten. Az állami megemlékezés előtt, a Nemzeti Múzeum kertjében fél 10-től 11-ig a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara játszik térzenét.

Az idei ünnepi műsor keretét egy iskolai múzeumlátogatás története adja: egy általános iskolai osztály látogat el a Nemzeti Múzeumhoz, ahol a tanárnő mesél a gyermekeknek 1848. március 15. eseményeiről. Az elbeszélés során megelevenedő látványos tömegjelenetekben, táncképekben felvillannak Széchenyi István, Petőfi Sándor életének emlékezetes pillanatai. Az előadásban a tavalyi évhez hasonlóan 200 táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködnek.

A Roosevelt téren tíztől este hatig a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 50 lovasa részvételével ’48-as huszár- és honvéd tábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadikonyhával, sátrakkal és alkalmi istállókkal a látogatókat. A Lánchíd március 15-én Széchenyi István előtt tisztelegve korzóvá alakul. Az érdeklődők minden órában történelmi idegenvezetők előadásában ismerkedhetnek meg a híd történetével.

A hivatalos állami megemlékezés hagyományosan a fél 10-es Kossuth téri zászlófelvonással indul, majd a Kossuth szobornál lesz koszorúzás. A múzeumkerti állami ünnepség után, kora délután adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, majd a Márciusi Ifjak-díjakat a parlamentben.

Az MSZP fél 1-kor a Pilvax közben ünnepel, a Fidesz az I. kerületben tartja megemlékezését 15 órától, a Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, szintén délután 3-tól. A MIÉP a Hősök terén tart megemlékezést majdnem egész délután, a Gój Motorosok a XII. kerületben ünnepelnek a déli órákban.

A pártok rendezvényei miatt március 15-én gyakorlatilag az egész belvárost lezárja a rendőrség, de nehéz lesz közlekedni az I. kerület bizonyos részein is. A belváros csak 15-én este szabadulhat fel. Lezárták a Múzeum körutat a Kálvin tér és az Astoria között, valamint a Nemzeti Múzeum környékét, a Dózsa György teret és környékét és a Városház utcát, illetve annak környékét. Hétfő reggeltől 11-ig lezárják a Kossuth teret és környékét, beleértve a felső rakpartot is, hétfőn egész napra a Lánchidat és a Roosevelt teret, napközben a Petőfi tér környékét, délután 3-tól kedd hajnali 2-ig a Bajcsy-Zsilinszky utat az Andrássy úttól a Podmaniczky utcáig. Parkolási korlátozásokra szintén ezen helyszínek közelében lehet számítani.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2010. március 15. 12:44
Kis bevágás az MSZP - amúgy is elég szürreális - ünnepségében: "Az MSZP az egyetlen párt, aki bátran foglalkozik a cigányok helyzetével."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!