Elítélte az ORTT-t Amerika

2009. december 09. 08:50

Az amerikai törvényhozás alsóháza nem kötelező érvényű határozatban ítélte el a magyar ORTT legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit, egyben a jogállamiság tiszteletben tartására ösztönzi Magyarországot.

2009. december 09. 08:50

A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hét további indianai képviselő támogatásával beterjesztett határozat első pontja szerint a képviselőház elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról hozott közelmúltbeli döntéseit. A második pont azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot. A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.

A szöveg hivatkozik a Financial Times üzleti lap 2009. november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező személyek keresték meg a szóban forgó két rádióállomást, amelyeknek alkut ajánlottak: akkor hosszabbítják meg számukra a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították a zsarolási kísérletet, amelyet követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg.

A határozattervezet szerint a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás elijeszti a befektetőket és akadályozza Magyarország gazdasági növekedését, ezzel szemben a jogállamiság, továbbá a szabad és független sajtó tiszteletben tartása fokozza a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

A washingtoni magyar nagykövetség a határozat kapcsán kibocsátott állásfoglalásában rámutatott: az ORTT független testület, a magyar kormánynak nincs beleszólása a rádiós engedélyek odaítélésébe, nem tudja befolyásolni a testület döntéseit. Magyarország kiemelt figyelmet fordít a külföldi befektetőkkel - köztük több mint 600 amerikai vállalattal - való tisztességes bánásmódra és az üzletbarát jogi környezet biztosítására - tartalmazza az állásfoglalás. (MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. december 12. 16:50
Hajduj! Adnál egy email-címet, ha ideigleneset is, a kommunikációfelvételre alkalmas lehet. A stílusról megismersz. Kösz, egyelőre nem tudok más lehetőséget.
hajduj
2009. december 10. 09:48
Felhívnám az USA-nak hálálkodó fórumos kollégám figyelmét arra, hogy amennyiben gondosan átböngészi az amerikai Nobel-díjasok listáját, akkor számos magyar származású embert találhat rajta, akik az alaptanulmányaikat (nemcsak a négy elemit) Magyarországon végezték, és nem a mai Hiller-Magyar koncepció szerint. Az persze egy sajnálatos tény, hogy az akkori politikai elit se volt lényeg és jövő látó, csakúgy, mint a mai. Felhívnám arra is a figyelmet, hogy a működő, a japán-amerikai háborút lezáró atombombát magyar tudósok alkották. A nevadai munka során, közismereti tény, hogy nem kódolták az információkat, mert a tudósok magyarul beszéltek, amit ott senki se értett. A külhonba került tudósokat illetően, javaslom, mielőtt valaki zsidózna és fasisztázna, gondoljon arra, hogy az érintett tudósok nem Magyarországról, hanem a fasizálódó Európából emigráltak, főleg Németországból, amely akkoriban a műszaki tudományok fellegvára volt. Meg javaslom azt, hogy keresse meg valamelyik Internetes archívumban Teller Ede (IT) nyilatkozatát, amikor az Orbán kormánytól megkapta a Corvin-láncot. Igaz magyar emberként szólalt meg, mint zsidó származású ember. Persze az is igaz, hogy a szellemi ugrabugrára mindig kész szocialista eszmerendszer hívők a múlt század 80-as éveiben még IT-re mint gaz imperialista köcsögre tekintettek, pedig ő már akkor is zsidó és még mindig magyar volt. Összefoglalva: én egyáltalán nem hiszem, hogy bármilyen formában, mint magyar embernek, hálálkodnom kellene az USA-nak. Persze nagyon tudnék hálálkodni neki, most, ha 56'-ban nem adja el kilóra, a suezi helyzetért ezt a kicsiny, jobb sorsra érdemes nemzetet, az oroszoknak, pillanatnyi politikai haszonszerzés reményében. Akkor az én életem, a gyerekeim élete is jobb lett volna. DE nem ez történt. Így a korábbi fórumos kollégám felszólítása, miszerint legyünk hálásak, a szememben egy hitvány seggnyalási kísérlet.
nyg
2009. december 10. 06:33
nemhívo A figyelőneten van egy Dennis Kucinich ohiói képviselővel készített interjú. Egy részt kiemelek belőle. Egy konkrét szervezet, az ORTT döntéséről van szó egy konkrét szerződés ügyében, és ha valaki azt vitatja, akkor jogorvoslattal élhet, „ez alapján nem lehet egy egész országról elmarasztaló határozatot hozni”. Megjegyezte, hogy a magyar állam szuverenitásának kérdése is felmerül. Nem látja indokoltnak, hogy egy idegen állam beavatkozzon. http://www.fn.hu/belfold/20091209/tevedesbol_iteltek_el_hazankat/
Steppenwolf
2009. december 09. 21:23
Nemhivo: Szerintem itt senki nem szarta le azt, hogy az USA durván beleavatkozott egy szuverén állam belügyeibe. Pont ez az, hogy 40 évig a szovjetek mondták meg, hogy mi legyen, most pedig az USA próbálja finomabb módszerekkel ránkerőltetni az akaratát. Mert ugye azt Te sem veszed komolyan, hogy itt a sajtószabadságért aggódik a nagytesó? Konkrétan leszarná, milyen tulajdonú rádió szól, ha nem az Emmisről lenne szó. Mire gondolsz az alatt, hogy sokat köszönhetünk nekik? El ne olvadj már tőlük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!