Gyengíti-e az ukrajnai háború az orosz befolyást a posztszovjet térségben? – Wagner Péter elemzése a Világrendben (VIDEÓ)

2023. április 12. 17:17

Kazahsztán „nyugati” váltása milyen szempontokból zavarhatja Moszkvát? A volt szovjet tagköztársaságok mennyire igénylik az orosz gyámságot az ukrajnai háború fényében? A posztszovjet térségben ható orosz befolyás mértékéről kérdeztük a Közép-Ázsia-szakértőt műsorunkban.

2023. április 12. 17:17
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Kazahsztánnak és a többi közép-ázsiai országnak mindig is multivektorális külpolitikája volt”, amely azt jelenti, hogy mindig is próbáltak Oroszországtól is független külpolitikát folytatni és Nyugattal (Amerikával és az EU-val) is jó gazdasági viszonyt ápolni – hívta fel a figyelmet Wagner Péter a beszélgetés elején, hozzátéve, a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságokat ezer szál köti össze a kereskedelem, a politikai és kulturális kapcsolatok terén, a Nyugattal való kapcsolattartás ezt a régi és erős köldökzsinórt nem tudja eltépni, sem meggyengíteni.

Ez a térség az elmúlt 300 évben Moszkva és Oroszország felé tájékozódott politikailag és kulturálisan. (...) ...egyszerűen ők Oroszországgal vannak egy kulturális, politikai, társadalmi nexusban” – fogalmazott a Közép-Ázsia-szakértő, arra hívva fel a figyelmet, hogy a térség Oroszország számára fontos, más nagyhatalmak számára azonban periférikus érdekeltség.

A 2022-es demokratizálódási folyamat a januári zavargások után indult meg, az új elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev kezdeményezésére: 2022 júniusában népszavazást tartottak az alkotmány módosításáról, a törvényhozási reformok eredményeképpen az elnöki rendszer autoriter változatából egy parlamenti rendszer felé mozdultak el, a márciusi parlamenti választásokon – amelyet az adás vendége az EBESZ választási megfigyelői missziójának részeként egy hétig figyelemmel követett – ellenzéki pártok is bejutottak a kazah parlamentbe.

Arra kérdésre, hogy a kazah politikai és gazdasági különutasság, az energiahordozók tervezett nyugati szállítása mennyire zavarja Moszkva érdekeit, a biztonságpolitikai szakértő elmondta: az orosz tranzitmonopólium már régóta megszűnt, így a kazah szállítások nem zavarják, a demokratizálódás sem, hiszen az orosz-fehérorosz katonák vágtak rendet a januári káoszban Kazahsztánban; ez volt az első eset, hogy az oroszok dominálta védelmi szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (a „keleti NATO”) egy tagállamban beavatkozott.

Erősödik vagy gyengül az orosz befolyás a posztszovjet térségben? Hatékonyak-e az orosz eurázsiai projektek, a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete és az Eurázsiai Gazdasági Unió?

A műsor vendége: Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZagerEvans2525
2023. április 13. 09:32
A Wagner Csoport keze betette a lábát Péter személyében.
Nasi12
2023. április 12. 22:21
A magyaroknak ukrajna kárt okoz. Minden szempontból. Logikailag akkor az ellensége felé kell huzzunk. Vagyis erösödik az orosz befolyás. Ez elképesztö. Sosem gondoltam volna. Persze ha a háborus bünös Borisz nem beszéli le az ukránokat az elején, hogy tárgyaljanak, akkor más lenne a helyzet.
pipanszky
2023. április 12. 18:05
Mi újság Wágner úr?
nempolitizálok
2023. április 12. 17:56
A libsik mellényúltak, az USA dominanciája gyengülni fog, az oroszoké erősödni. Amerikától a libsik jönnek és a woke, az oroszoktól az energia. Kurvára nem mindegy:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!