Az EP olyan, mint egy pisztrángos: akárhova nyúlsz, ki tudsz emelni egy korrupt lobbicsoportot – Vona Gábor a Mandinernek

2022. december 17. 16:40

Az Európai Parlament bejelentkezett az év vesztese címért, s lehet, ez az eddig nagyon dinamikus szervezet végül összeomlik – véli a volt politikus.

2022. december 17. 16:40
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Szerintem ez egy szappanopera volt” – így jellemezte Vona Gábor az Európai Unió és a magyar kormány között az uniós forrásokról, illetve a helyreállítási alapról szóló, végül megegyezéssel végződő tárgyalásokat. A Második Reformkor Alapítvány vezetője, a Jobbik korábbi elnöke a Mandiner Reakció vendége volt a héten.

Brüsszelnek is jó a megegyezés az uniós forrásokról

Kifejtette, biztos volt benne, hogy a pénz megérkezik, s nem csak azért mert a kormánynak ez nagyon fontos volt, ezért nyitott volt korábban kizárt vagy megvétózott kompromisszumokra. Hanem azért is, mert a megegyezés az EU-nak is érdekében állt.

– magyarázta. Vona szerint mindezt tetézi, hogy a magyar gazdaságba érkező források a magállamok gazdaságát is „fűtik”, ezeknek a pénzeknek egy része azért visszavándorol a feladóhoz. Önmagának senki sem ellensége.

„Most mindenki győztesnek tudja kikiáltani magát, akár a belpolitikai, akár az uniós térben. Ez az EU működésének valahol a sajátossága” – fogalmazott, megjegyezve, korábban Orbán Viktor hamarabb szállította a győzelmeket, ez most „időben nagyon ki lett tolva”. Kormányzati körökben is megvolt a félelem, hogy végül nem lesz „megadeal”, ám a józan ész és a gazdasági érdek lett a döntő.

Vona az egyik lehetséges okként azt a változást jelölte meg, hogy nincs már Merkel, Putyin pedig az ukrán agresszió miatt épp a „világ ördöge” lett. Szerinte mindebből az is következhet, hogy a kormány átgondolja a Brüsszellel való permanens küzdelem működését, s lehet, változtat azon. Mindenesetre a mostani megegyezés Magyarország pénzügyi megítélése szempontjából is pozitív hatást jelenthet.

Az ellenzék skizofréniájáról és a nemzeti pozícióról

Mindemellett úgy tűnik, az ellenzék helyzetértékelésére senki nem kiváncsi,

A magyar társadalom tizenkét év alatt hozzászokott, hogy nem az ellenzék véleménye számít, s külön nehézséget, hogy a kormány rendre a nemzeti érdek pozícióját foglalja el a vitákat, ami egy „gyilkos taktika”, egyúttal ügyes politika. „Most ez abban a dilemmában jelent meg, hogy vagy az EU-t támogatják abban, hogy megfossza Magyarországot bizonyos pénzektől, vagy Orbán Viktort azok hazahozatalában. Nem csoda, hogy sok ellenzéki politikusban skizofrénia alakult ki emiatt” – magyarázta, hozzáfűzve, a Fidesz politikájából sajnos hiányoznak a gesztusok, az „élni és élni hagyni” elve. Ennek pedig az lett eddig a következménye, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja – nem kizárt, hogy Orbán Viktornak ez is volt a politikai célja.

 

Karácsony esélyeiről és Gyurcsány dominanciájáról

„Gyurcsány Ferenc olyan tehertétel az ellenzéki oldalon, amivel nem lehet egyről a kettőre jutni” – vélekedett. Kitért arra is: Covid-járvány volt, most háború és gazdasági válság szakadt ránk, s ezek egymagukban is kormányválságot tudnának előidézni. Ha az ellenzék ilyen szituációban nem tud megerősödni, inkább talán önmagában, s nem a kormányban kellene keresnie először a problémát. Ilyen szempontból 2024 tisztítótűz lehet azon az oldalon, melyen végül egy DK és Momentum közötti párharc fog végbemenni. Ennek már látjuk a jeleit.

Szóba került az is, hogy

a korábban Karácsony Gergelyt támogató pártok igencsak megsértődtek rá, nem véletlen, hogy a főpolgármester előremenekült,

s jelezte, az önkormányzati választáson nem a pártok jelöltjeként indulna az újrázásért.

Az EP korrupciós botrányáról és a háborús helyzetről

Az Európai Parlament éppen kibontakozó, az EP szocialista alelnökét is érintő korrupciós botrányáról Vona – Gulyás Gergely kancelláriaminisztert idézve – azt mondta, úgy tűnik, az Istennek van humora, amiért ez éppen most derült ki, s azok korábban kiáltottak farkast, akiknek talán nem kellett volna. Ugyanakkor naivnak tartja azt a feltételezést, hogy a katari vb idején véletlenül lepleznek le pont egy katari lobbi csoportot. „Tisztelet a kivételnek, de az EP kicsit olyan, mint egy pisztrángos, akárhova nyúlsz, ki tudsz emelni egy korrupt lobbicsoportot” – vetette fel, megjegyezve, ebben akár Oroszországnak is szerepe lehetett.

Úgy tűnik, az év végére az Európai Parlament bejelentkezik az év vesztese címért, s ez az eddig nagyon dinamikus szervezet végül összeomlik – összegzett Vona, aláhúzva, ez az ügy „nagyon durva”, egyúttal kifejezetten pitiáner, még ettől a jó részt kontraszelektált társaságtól is.

csakhogy olyan alapvető kérdésekben lépett át mindenki bizonyos határokat, hogy onnan nehéz visszalépni” – mondta az alapítványi elnök, akinek a béketerve a következő: az oroszoknak ki kellene vonulnia Ukrajna területéről, cserébe Kijev és a nemzetközi közösség garanciát adna, hogy az ország nem lép be a NATO-ba. Csakhogy ezt könnyű innen javasolni, a megvalósulása aligha valószínű. Pláne most. Vona mindezek nyomán azt prognosztizálja, hogy a most következő évben sem lesz béke Ukrajnában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. február 20. 19:22
Az Európai Parlament, baloldali többsége csak azért nem tud hazaárulást elkövetni mert az EU nekik nem hazája, hanem a bevételi forrása.
bagira
2022. december 18. 00:09
Nagy reménységű Gyurcsányné is tehertételé vált , Brüsszelben mint felbujtó magyar gyűlölő tevékenységével .
Házam Hazája
2022. december 17. 22:46
Az elején megmondtam, hogy 20%-os részarány után technikailag fel kell függeszteni az EP-t. Várjuk, hogy kerüljenek elő a csicskák, mert azok fognak ám csacsogni :)
LancelotDuLac
2022. december 17. 20:53
xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD - Vona már csak tudja, mindennap Brüsszelben van xDDDDD - még ha egy EP képviselő mondja oldaltól függetlenül hihető, de egy baby-sitter szájából egyenesen nevetséges!!! seggfej!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!