Maximálisan bízom Demkó Attila védelempolitikai szaktudásában

2023. június 12. 12:26

A terepi szaktudás nagy érték. Különösen egy olyan országban, ahol olyanok is próbálják megmondani a nagy igazságokat a háborúról, akik a térségben nem jártak sosem.

2023. június 12. 12:26
null
Rácz András
Facebook

„Mivel Demkó Attilának is nekimentek néhányan, ezért ennek kapcsán szeretnék néhány dolgot megjegyezni.

Demkó Attilát kiváló biztonság- és védelempolitikai szakértőnek tartom.

Az ukrajnai háború kapcsán nem mindenben értünk egyet és vitatkozni is szoktunk – de ez így normális. Tényleg. A civilizált viták ugyanis előre visznek. Volt már, hogy utóbb kiderült, hogy neki volt igaza; és olyan is, hogy nekem. De ez bőven belefér. A tudomány csapatjáték.

Maximálisan bízom Demkó Attila védelempolitikai szaktudásában. Érdemes észben tartani, hogy az ukrajnai háború kapcsán rendszeresen megnyilvánuló (és komolyan vehető) hazai szakértők közül ő töltött a legtöbb időt a felső szintű államigazgatásban; ergo, neki van a legtöbb gyakorlati tudása arról, hogy ténylegesen hogyan születnek védelempolitikai döntések.

Bár Attilának nem szűken a poszt-szovjet térség a szakterülete, de Ukrajna egyes részeit nagyon alaposan ismeri. Olyan helyekre is eljutott – már bőven a háború 2014-es kitörése után – , ahová mostanában csak a legbátrabb haditudósítóink (Vörös Szabolcs, Jászberényi Sándor, a Nyilas Gergely – Huszti István páros, és még néhányan).

A terepi szaktudás pedig nagy érték. (Különösen egy olyan országban, ahol olyanok is próbálják megmondani a végső, nagy igazságokat erről a háborúról, akik a térségben nem jártak sosem, se szakmai háttértudásuk, se nyelvtudásuk, se kapcsolat-rendszerük nincs.)

Elsőre furcsának fog hangzani, de ha belegondoltok, igaz: attól, hogy valaki elfogult (ahogyan Attila bevallottan elfogult a kárpátaljai magyarok irányába, lásd lentebb), még simán lehet jó szakember. Manapság ez úgyis divatos, úgyhogy mondok egy – korábban már használt – focis hasonlatot: attól, hogy valaki drukkol egy csapatnak, még lehet jó szakember. Lásd, mondjuk, Pep Guardiola: elfogult a Manchester felé? Valószínűleg igen, különben nem dolgozna ott. Edzőként jó szakember? Valószínűleg igen, különben nem nyerték volna meg a Bajnokok Ligáját.

Szóval olvassátok továbbra is Demkó Attilát is, mert érdemes. Nem kell mindenben egyetérteni vele, nyilván; de ettől még célszerű odafigyelni arra, amit mond.”

 

***

***

Nyitókép: Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pippancs
2023. június 13. 13:03
Csak nekem keltette fel a figyelmemet ez a "bevallottan elfogult a karpataljai magyarokkal" megjegyzes? Vegulis kivel legyen az ember "elfogult", ha nem a sajat fajtajaval. Na, ha' nem? De!
fabulon a bőre őre
2023. június 12. 18:57
Dicsérjen meg téged a Rácz.
Hannibalbarkasz
2023. június 12. 17:30
Ha jól értem, ez a nyominger azt akarta mondani, hogy ő bizony nem elfogult a kárpátaljai magyarok irányában, vagyis pont leszarja őket. Pedig állítólag magyar.
Julius68
2023. június 12. 16:18
Már itt is jönnek az ajánlások, hogy Rácz csacsenol Demkónak. A végén úgyis kiderül, hogy ki látta jól a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!