Gyermekeink féltett jövője

2023. június 22. 09:20

Ki szabja meg, hogy milyen politikai magatartás követendő egy oktatási intézményben?

2023. június 22. 09:20
null
Bognár Zsolt
Bognár Zsolt
Facebook

„A diákok politikai térbe emelésével megkerülhetetlen annak a kérdésnek a feltevése, hogy a diákok jövőjéért való aggódás mögött nem ugyanaz az elkeseredett politikai és világnézeti harc húzódik-e meg, mint amiről eddig azt hihettük, hogy csak a politikum világára tartozó ördögi »csodabogár«?

Azt gondolom és azt erősíti bennem az ellenzéki pártok kéretlen rátelepedése a tüntetések mindegyikére, hogy nem az a kérdés elsődlegesen, hogy mennyiért, milyen terheléssel dolgozzanak a tanárok, hanem az, hogy az oktatóktól elvárható-e, hogy a tantermekben kizárólag tanítsanak és hagyják otthon világnézeti, még inkább politikai preferenciájukat, vagy sem?

A jelenlegi tüntetéseken egyértelművé vált a tanári gúnya színe, ami még véletlenül sem tűnik a Fidesz narancs-árnyalatának. Ebben az esetben pedig a legégetőbb kérdés, hogy a tanárok amikor bezárják a tanterem ajtaját, milyen világnézeti alapállásból oktatják és fogják oktatni gyermekeinket?

Saját, ma már felnőtt gyerekeim iskolai, egyetemi élményei, barátok, ismerősök hasonló történetei táplálják bennem a gyanút, hogy tisztelet a kivételnek, de oktatási, leginkább felsőoktatási intézményeinkben igen gyakran politikai fejtágítás is zajlik, mondanom sem kell, hogy nem a regnáló kormány érdekében. Ez a magatartás viszont mélységesen visszatetsző, nevezhető a gyermekek szellemi abuzálásának, hiszen a »tanár - diák« függőségi viszonyban utóbbiak kénytelenek az otthonról hozott véleményükkel esetleg homlokegyenest ellentétes fejtágításokat is elviselni.

Száz szónak is egy a vége, ki szabja meg és megszabhatja-e, hogy milyen identitás, világnézeti és politikai magatartás követendő egy oktatási intézményben? Látva a pajzsként használt gyermekeket nyíltan politikai színezetet öltő megmozdulásokon részt venni elkeserítő és egyszerűen nem hagy nyugodni a gondolat annak szükségességéről, hogy amíg nem késő, de az első és legfontosabb feladata mégiscsak az lenne az oktatás résztvevőinek, hogy megpróbálják visszagyömöszölni a palackba az osztálytermek légkörét egyre súlyosabban mérgező politikai kivagyiság ártó szellemét.”

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erdőmester
2023. június 23. 07:12
Sajnos eddig az oktatással egyik oldal se tudott mit kezdeni, amit bizonyít az állandó módosítás. A megoldáshoz először egy nemzeti minimumban kellene megegyezni. Ezt követné a nemzeti alaptanterv, erre épülnének a tantervek, amelyek alkalmazása kötelező minden tanár számára. Az nem megy, hogy minden tanár azt és úgy tanít, amit akar. Ez a diákok szempontjából egyenlőtlenséghez, tudásbeli különbséghez vezetne. A politikának, mindenféle ideológiáknak nincs helye az állam által fenntartott intézményekben. Korábban ezt az oktatási törvény deklarálta is. Egyszóval hosszú távon rendet kell tenni az oktatás rendszerében, a tanárok fejében és a bérezésükben. Erre sajnos se a bal, se a jobb kormányok nem voltak képesek. Talán tanulmányozni kéne Klebersberg Kunó tevékenységét.
Gusztiapu
2023. június 22. 19:42
A diákokat nem indoktrinálni, hanem edukálni kell. Pont.
sallaz
2023. június 22. 14:39
A tantestületekben még mindig a posztkommunista elvek vannak többségben és ez nem jó irány!
CharlieM
2023. június 22. 13:56
" a diákok jövőjéért való aggódás mögött nem ugyanaz az elkeseredett politikai és világnézeti harc húzódik-e meg, mint amiről eddig azt hihettük, hogy csak a politikum világára tartozó ördögi csodabogár" Nem, a gyerekeink jövője az egyik legfontosabb nemzeti sorskérdés, szülőként kötelességünk foglalkozni vele. Szomorú, ha ez sokaknál abban merül ki, hogy kipottyantják a világra, aztán szarni bele, csak legyen valami megőrző neki napközben amit iskolának nevezünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!