Bahmutból újra Artyomovszk

2023. május 22. 21:23

Az orosz parancsnokság vélhetően nem számított arra, hogy Ukrajna ilyen makacsul beleáll Bahmut védelmébe.

2023. május 22. 21:23
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„Hasonlóan Liszicsanszk ostromához a május eleji helyi ukrán ellentámadás célja is vélhetően nem Bahmut visszafoglalása, hanem a még ott maradó védelem távozási lehetőségének biztosítása volt. Ugyanis a kisebb területi nyereségekkel ukrán oldalról megszűnt a bekerítés veszélye és Kije fokozatosan vonhatta ki megmaradt erőit Hromovo és egyéb elővárosok irányába. Ne feledjük, az utolsó hetekben Ukrajna személyi és technikai veszteségeinek döntő hányada nem a városon belüli harcokban, hanem az orosz tüzérség által folyamatosan tűz alatt tartott ellátási útvonalak mentén szenvedte el.

Kezdetben az orosz parancsnokság vélhetően nem számított arra, hogy Ukrajna ilyen makacsul beleáll Bahmut védelmébe.

Az időnyerési céllal beindított »bahmuti húsdaráló« végül tényleg egy helyi Verdunné formálódott, ahol mindkét oldal veszteségei mellett gyakorlatilag az egész város elpusztult. Viszont utóbbi hadászatilag nézve sajnos a városi harcok velejárója, sőt igazán egyik modern hadsereg sem képes az utcáról-utcára zajló városi harcok időtartamát lerövidíteni. Főképp, ha olyan településről van szó, mint Bahmut, amely esetében az ukrán haderő már 2014-től kezdve fokozatosan megkezdte a védelmi vonalak kiépítését. Ilyenkor jöhet számításba az adott település bekerítése, ám arra a fentebb említett okok miatt végül nem került sor.”

Nyitókép: HANDOUT / ARMED FORCES OF UKRAINE

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. május 23. 12:44
"ahol mindkét oldal veszteségei mellett gyakorlatilag az egész város elpusztult. " Kerülnek fel a videók, ami artyemovszki lakosok mesélik el, hogyan robbantották fel a házaikat az ukránok, ill ilyen drónvideókat és jelentéseket is közzétett az ukrán fél.
Istók3
2023. május 23. 06:18
"Összességében elmondható, hogy Artyomovszk jelentős, ám súlyos áron megszerzett győzelemként vonul be az orosz hadtörténelembe, amely döntő csapás helyett a háború új szakaszát nyitotta meg."
Párhuzamos különvélemény
2023. május 22. 22:35
A Nagy Ukrán Ellentámadás volt már?
mo ching
2023. május 22. 21:58
Ezeket a hadszíntereket az amerikaiak választották ki már korábban. Ukrajnát is, meg azon belül az erődített pozíciókat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!