Kordonbontás és diktatúra – köszönjük, lapozzunk!

2023. május 22. 06:50

A rutingyakorlattá váló kordonbontással jó kis nemzetközi médiahájp kreálható, miközben az egésznek égvilágon semmi, de semmi értelme.

2023. május 22. 06:50
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Dacos kiáltványban panaszolta el az ország sanyarú sorsát Cseh Katalin. Természetesen oda lyukad ki, hogy a demokrácia idehaza nem működik. És hogy ebben mégis mi az érdekes? Természetesen nem a kampányfogásnak is vitaminszegény kiakadás, hanem a belső logika hiánya és a kínzó ötlettelenség.

Kicsit jobban szétszálazva, először az önellentmondásokról. Kezdjük ott, hogy a kormánykritika joga, sőt kötelessége a mindenkori ellenzéknek. Azonban a komolyan vehetőséghez elvárható a bírálatban valamiféle minimális koherencia. Nos ez az, ami jelen esetben (és a hasonló kritikák többségében) fájóan hiányzik. Nézzük csak: „Ők azok, akik képtelenek hazahozni az uniós pénzeket” – fakad ki Cseh Katalin. Ugyanakkor Cseh Katalin egyike azoknak, akik fáradságot nem kímélve dolgoznak a brüsszeli rosszallás fenntartásán, hazánk stigmatizálásán, az uniós támogatások felülvizsgálatán.

Mi ez, ha nem a farizeusság fogalmának kimaxolása? 

Egyik nap hadakozás az EP-ben Magyarország megregulázása érdekében, másik nap a kormány kárhoztatása az uniós források elapadása miatt. Hasonlóan paradox az a megállapítás is, miszerint: „Külföldi szemlélők sokszor kérdezik tőlem, hogy mégis hogy nem bukott még bele a kormány a brutális inflációba. Sajnos ez az ára annak, hogy nincs működő demokrácia Magyarországon.”

Vagyis ha Magyarországon a kormány nem bukik meg, akkor egyenes vonalon következik, hogy a demokrácia nem működik. Ez a logikai hajtűkanyar világít rá az ellenzék másik problémájára, a kreatív energiák egyre látványosabb hiányára. A baloldali „Magyarország nem demokrácia” axióma ugyanis még a kétharmad elmagyarázására sem volt elég tavaly, arra pedig végképp alkalmatlan, hogy 

a valódi ellenzéki stratégiaalkotás hiányát elfedje.

Erre szolgál egyébként a Momentum másik „innovációja” is, a kordonbontás. Jó kis nemzetközi médiahájp kreálható, szívszorító képeket lehet lőni, miközben az egésznek égvilágon semmi, de semmi értelme. Ezt természetesen tudják a Momentumban is, ennyire nem veszett el a realitásérzék. Viszont azzal is tisztában vannak, hogy a valódi bázisépítés helyett a látványpolitizálás sokkal kisebb energiabefektetéssel megvalósítható, és ebben már van tapasztalat is: elég a tévészékházban töltött hírhedt éjszakára gondolni. 

És az is világos, hogy valamit lépni kellett, az ötszázalékos küszöb is kezdett távoli célnak tűnni, mialatt az árnyékkormány árnya lassan beterítette az ellenzéki térfelet.

Természetesen ezzel a DK–Momentum-meccs nincs lejátszva, 

Cseh Katalinék egyelőre szűk döntetlenre mentették a balos pótcselekvés rangadóját. Pedig az ellenzéki főhatalomért folyó küzdelmet lassan le kell zárni, amennyiben a jövő évi választásokon újra az összefogás mestertervét kívánják élesíteni.

Ja igen, magam is unom a kávés hasonlatot, de attól még igaz: amíg nincs érdemi ötlet, munka, innováció, addig presszó két cukorral.

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik