Népnevelés Rákosi módra, avagy látlelet egy orwelli korszakról (I. rész)

2023. április 02. 15:40

A Magyarországra küldött moszkoviták bosszúszomjukkal, véres leszámolásaikkal túltettek a szomszéd országok kommunistáin.

2023. április 02. 15:40
null
Stefka István
Stefka István
PestiSrácok.hu

„Hetven éve 1953. március 5-én meghalt Sztálin elvtárs, a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának első titkára. A bolsevista sztálini diktatúra sok szenvedést okozott országának, de a később megszállt kelet-közép-európai országok népeinek is. Uralkodása alatt összességében 30 millió ember halála szárad a lelkén. A Magyarországra küldött moszkoviták – Rákosi Mátyás, Nagy Imre, Münnich Ferenc, Gerő Ernő, Farkas Mihály, hosszú a sor… bosszúszomjukkal, véres leszámolásaikkal túltettek a szomszéd országok kommunistáin.

Megjegyzem ezek az elvtársak mind a szovjet titkosszolgálat – NKVD – magas rangú tisztjei, ügynökei voltak, az utasításokat egyenesen Moszkvából kapták. Ehhez a különítményhez csatlakozott aztán Rajk László, Apró Antal, Biszku Béla, Marosán György, itt is hosszú a sor, aztán vérbírók, vérügyészek, mint Biszkuné Tóth Matild, Borbély János, Vida Ferenc, Mátyás Miklós, Gyepes István, Borsi Zoltán, Kelemen Kálmán stb. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az NKVD örököse, a KGB tagjai, a magyar titkosszolgálat néhány beszervezett tisztjével együtt, még a rendszerváltás után is működtek hosszú ideig. Sőt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt az orosz titkosszolgálat embereit is beengedték a magyar titkosszolgálat fellegvárába vizsgálódni.

Sztálin halála utáni fellélegzés csak látszólagos volt. 1953. július 4-e történelmi fordulatot ígért a korábbi évek során totális terrort elszenvedő nemzetnek: megkezdte regnálását az első Nagy Imre- kormány. Az ország sztálinizálása és Rákosi rémuralma által megkínzott magyar társadalom egy pillanatig reménykedhetett abban, hogy megszabadul a mérhetetlen terror okozta szenvedéstől. Valóban enyhült a terror Nagy Imre miniszterelnöksége alatt. Az internálásokat, kitelepítéseket részben megszüntették, munkatáborokat bezártak, például a recski koncentrációs tábort, közkegyelemben mintegy 750 ezer embert részesítettek, elkezdődött a politikai perek felülvizsgálatának elindítása, mint a Rajk-per, Pálffy György, a Katonapolitikai Osztály vezetőjének, Sólyom László altábornagy és a kivégzett többi tábornokok pere stb. De a kommunista diktatúra lényege nem változott: továbbra is több ezren sínylődtek a börtönökben a koncepciós perek – kulákok, horthysta katonatisztek, szociáldemokrata, kisgazda, kereszténydemokrata politikusok, értelmiségiek, egyházi személyiségek, arisztokraták… – ártatlan áldozataként.”

Nyitókép: Rákosi Mátyás 1956 januárjában. Fotó: MTI/Erich Lessing

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skageröge
2023. április 03. 15:43
Még ha Stefka közhelyes, gépies fogalmazásmódja, panelgondolkodása, szellemtelensége enyhíti is írása élét, azért Putyin elé ne kerüljön ez a Sztálin és az NKVD iránt tiszteletlenséget tanúsító iromány, mert akkor aztán lesz nemulass a vén neofita imposztornak.
Takarító
2023. április 03. 14:30
már egyenesen egy világháború rémével kell megfélemlíteni az erre kapható, a világot csak a kormányzati propagandából ismerő választókat. csak azt hagyta ki az előttem szóló. hogy a NATO-ba szavazott szomszédos, továbbá közeli országokba felvonultatott haditechnika csapásmérő bevetése világháborús kockázat. Az egészet Orbán bűnsegéd tette lehetővé VÉTÓ helkyetti beszavaztatással. Neked az eshetőség és a valószínűség a bekövetkeztéig nem számít. Akkor öregem sötétebb vagy a csillagtalan éjszakánál, amikor azt befedik a felhők.
Menhetten
2023. április 03. 10:04
A félelemkeltés magasabb szintre lépett. Valószínűleg a kormányzati spindoktorok azt mérték, hogy önmagában az ún. békepártiság már kifulladóban van, ezért emelni kell a tétet, a fenyegetés szintjét. Már nem elég csupán háborúval és a háborúpárti Nyugattal, ellenzékkel riogatni, már egyenesen egy világháború rémével kell megfélemlíteni az erre kapható, a világot csak a kormányzati propagandából ismerő választókat..
Lajoss
2023. április 03. 08:37
Pista,fölcserélték a képeiteket..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!