Pressman egy jó „Ruszkik haza” után most dicső felszabadító szovjetekről szónokol

2023. április 18. 12:35

Ezt hallgatta egy elnyomott nemzet évtizedekig. A nagykövet végleg leszerepelt.

2023. április 18. 12:35
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Gyakorlatilag néhány nappal azt követően, hogy kiderült, egészen botrányos és álszent lépésre szánta el magát az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége, most újabb, talán még nehezebben emészthető fordulatra ragadtatta magát az USA budapesti báb nagykövete, Mr. David Pressman. 

Történt ugyanis, hogy az Élet Menete című rendezvényen felszólalva tett említést a hazánkat évtizedekig megszállva tartó, honfitársaink tízezreit meggyilkoló, deportáló, nőket megerőszakoló és családok tízezreit megbélyegző szovjet hadseregről. A megszállókat pedig nem megszállókként, hanem „felszabadítókként”(!) emlegette, mégpedig imígyen: 

Joggal dicsőítjük a felszabadítókat...”

Döbbenet. Szégyen. Gyalázat. 

Rendben, az teljesen egyértelmű, hogy a náci erők kiszorítását a zsidó közösség (is) fellélegezve, megmenekülve fogadta. Az azonban szintén vitán felül álló, hogy a megkezdődő elnyomást ugyanúgy megszenvedték, mint az ország bármely más közössége; a politikai foglyok, az '56-os elhunytak, bebörtönzöttek és menekültek, a mindennapok szenvedését megtapasztalók sorsában ugyanúgy osztoztak, mint bárki más. Magyarország elnyomása, az 1956-os forradalom szovjet tankokkal és magyar kollaboránsok közreműködésével (lásd még: Kádár János) történt eltiprása számukra sem dicsőítendő felszabadítókat, hanem elnyomó idegen hadsereget jelentett. 

Mr. Pressman napokon belül másodszor gyalogolt bele a szabadság- és hazaszerető magyarság lelkébe, meggyalázva megannyi magyar önérzetét és teljes mértékben meghamisítva a történelmet.

Ez persze nem áll messze az amerikai elit általános attitűdjétől, egy diplomatától azonban a világ minden pontján sokkal többet várunk. Az ő feladata ugyanis (hazája érdekeinek képviselete és előmozdítása mellett) a két ország, a két nemzet közötti kapcsolatok javítása, építése és nem az, hogy e kapcsolatrendszert a porba döngölje, helytartóként viselkedjen és semmibe vegye történelmi érdemeinket és fájdalmainkat. 

Mindenki jobban járna, ha szép csöndben hazahívnák és valami más feladatot kapna a Biden-adminisztrációban. Távozása lehetne az első lépés(e), amivel a magyar-amerikai kapcsolatok javulni kezdenek. 

Nyitókép: Facebook, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének hivatalos oldala

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Madár58
2023. április 19. 11:54
Megnéztem Mr. Pressman beszédét: nem említi név szerint a szovjeteket. Arról beszél, hogy "Amikor összegyűlünk, hogy újra elmeséljük a holokauszt történetét, joggal dicsőítjük a felszabadítókat, rácsodálkozunk a túlélők kitartására és emberségére..." ( https://hu.usembassy.gov/hu/news-remarks-of-ambassador-pressman-at-the-march-of-the-living/?fbclid=IwAR1dahwNUh6cAo0-Dar3ynbIFOcH-39Y7ZnFJ_UrsOPQNLBPPWQZFUm6WBs ). A "dicső felszabadítók" közé valóban beletartoznak a szovjetek, de Pressman konkrétan Patton tábornokot említi. Nem lett ez a cikk egy kicsit túlreagálva?
Kormánypárti2
2023. április 19. 07:37
"Az azonban szintén vitán felül álló, hogy a megkezdődő elnyomást ugyanúgy megszenvedték, mint az ország bármely más közössége; " :DDDDD Talán az életkorodnak, vagy talán a megfelelési kényszerednek tudható be, hogy nem tudod (vagy nem akarod tudni) hogy kik voltak annak a kornak a legnagyobb kollaboránsai. ;-) (Hámán, Kun, Ságvári, Szamuely) ;-)
Kecmec
2023. április 19. 07:10
Ez az egyetlen esélyünk ha egy normális hazában akarunk élni....
yes_we_can
2023. április 19. 01:27
Kampós szarkavarás,provokálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!