A woke nem megérteni akar, sőt, még előképekre sincs szüksége

2023. április 05. 11:07

Milyen jó érzés is lehet kimutatni a klasszikusokról, hogy szexista meg rasszista férgek voltak.

2023. április 05. 11:07
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Belegondolt abba már valaki, hogy a mai »könyvégetések« (ld. legutóbb Agatha Christie átírása) mennyire korrelálnak azzal, hogy egyre kevesebben olvasnak könyvet? Vagy hogy egyre szarabb a popzene? Vagy hogy egyre silányabb a sci-fi?

A cancel culture persze lélektani vonatkozásokkal is bír, hiszen a tehetségtelen, a terméketlen, az alkotóképtelen élvezettel tapossa meg a tehetségest, a termékenyt, az alkotót. Milyen jó érzés is lehet kimutatni a klasszikusokról, hogy szexista meg rasszista férgek voltak, Shakespeare-től Hume-on át Tolsztojig! De az se probléma, ha a megbélyegzett alkotó forradalmár volt, a mű pedig a maga korában lázadás és progresszió. Hiszen nincs olyan, hogy »a maga korában«. A woke nem megérteni akar, sőt, szemben a korábbi baloldali irányzatokkal, még előképekre sincs szüksége. Ahogyan jövőképe sincs, csak valami homályos utalgatás az »elfogadó« társadalomról.

Tulajdonképp a lényeg, hogy ne kelljen tanulni. Járjon diploma az analfabétának is, valamely éppen felfedezett vagy épp konstruált áldozatisága miatt. Pontosabban: magára az analfabétizmusra járjon diploma. Amit aztán el lehet nevezni afrikai matematikának vagy gender történelemnek, vagy leszbikus filozófiának, vagy bárminek. A jelenség az iskolarendszer válságával és vele a gyerekmunka visszatérésével is összefügghet. Nálunk a refeudalizációs kísérlet »kezeli« ugyanezt a válságot.”

Kép forrása: Twitter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mumuxax
2023. április 05. 23:47
Most szidod a woke-okat, mert cenzúráztak téged is. Ez helyes. Közben viszont arról szövegeltél, hogy ismersz antifásokat, és tök jó arcok. Ez már kevésbé. Az antifások ugyanis a woke-ok terrorszervezete. Amikor a woke patkánypolitikával és patkányaktivizmussal már nem lehet célt elérni, akkor jön az antifa, azaz az erőszakos megoldás. Tehát ha lenne egy csepp eszed, mindkettőtől távoltartanád magad. De nincs.
Finale*
2023. április 05. 20:02
"Nálunk a refeudalizációs kísérlet kezeli ugyanezt a válságot.” Vagyis?
Xplorator
2023. április 05. 18:42
"Vagy hogy egyre silányabb a sci-fi?" Tegnap, unaloműzésképp gondoltam, megnézek valamit a netflixen. A "Rezident Evil"-re esett a választás. 8 epizódból áll, sci-finek mondják, elkezdtem nézni: A történet két idősíkon játszódik, hol ide, hol oda ugrunk. 2036 (vagy valami ilyesmi) posztapokaliptikus világ. Befont hajú néger csaj, kommandósnak öltözve zombikat figyel meg. Tudományosan ám, merthogy ő tudós.... Nyilván doktor. (és veszélyes meló, amit csinál, tökösöknek, keményfaszúaknak való. És nemkülönben szuperintelligenseknek. Mely csekély halmazban a néger nők a krémet képviselik - Mint tudjuk. - ) Van férje is. Ránézésre szír migráns, aki alázatosan otthon van a kislányukkal, akinek palacsintát süt, és fésüli a haját. És egyébként béna fasz, mert odaégeti a palacsintát. (az asszony gúnyosan vigyorog is ezért) Az asszonnyal egyébként tableten kommunikálnak. Visszaugrunk 2020-ba: Néger férfi, két kamasz lányával beköltöznek egy dél-afrikai luxusnegyed egyik luxusházába. Az autóból kinézve, fehér fiúk labdáznak (talán kosaraznak, tökmindegy). A feketébbik lány (ő a korábban megismert főszereplő) húzza a száját. Hamar kiderül hogy miért: "Dél-Afrikában vagyunk és csak 5 feketét láttam eddig" A házba belépve, trágárul beszól az őket (kedvesen) fogadó fehér nőnek... - Szókincse egyébként az alábbi szavak sűrű váltogatására korlátozódik: - "baszd meg" (netflixül: "bazmeg"), "baszd ki" (a netflixen ez "baszki"), valamint "fasz", "geci", "picsa" és "szar" Néger apuka amúgy tudós doktor, valami menő világcégnél, azt is megtudjuk a történetből, hogy az ő munkáját senki más nem tudná elvégezni... Na ez az alap. Már ettől sci-fi lehetne a történet, de vanvalami bugyuta keret sztori, ami nyilván a wok-on szocializálódottak kultúráját cizellálja. (Nekem személy szerint ölég volt a látott kb. 50 perc. Fogtam egy könyvet és elvonultam olvasni...)
Szabó A. Imre
2023. április 05. 17:17
Az nem cancel culture, amikor engem az elmúlt három évben hétszer bannolt a Mandiner (sok ezer korábbi kommentemet is törölve), mert klasszikusokat vagy épp a Katolikus Egyház Katekizmusát idéztem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!