Ha Oroszország a Szovjetunió örököse, akkor nem Magyarország barátja

2023. március 18. 14:35

A helyzet egyszerű: aki olyat mond, mint Lavrov, az a Szovjetunió örökösének tartja magát.

2023. március 18. 14:35
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„1. A hivatalban lévő orosz külügyminiszter szerint a vöröshadsereg második világháborúban játszott szerepének emléket állító emlékművek »szentek«. Nekem szilárd meggyőződésem, hogy Magyarországot nem felszabadították, hanem felszabadították és megszállták a szovjet csapatok, és a szovjet megszállás halált, nemi erőszakot, és tragédiát hozott Magyarországra. Aki a szovjet csapatokat szentnek tartja, aki szerint csak az antifasiszta küzdelem vezette a Szovjetuniót a második világháborúban, az a Szovjetunió ideológia örököse és nem lehet a magyarok barátja.

2. A hivatalban lévő orosz külügyminiszter szerint a népek barátsága a Szovjetunióban nem üres szó volt. Ha már olyan sokat védik Oroszország barátai a Krímben élők jogait, a krími tatárokat érdemes erről megkérdezni, vagy az észteket vagy a kirgizeket vagy tulajdonképpen bármelyik nemzetiséget a Szovjetunióból. A Szovjetunió Oroszország totális diktatúrán alapuló birodalma volt. Aki ezt tagadja, az tagadja a magyar függetlenséget.

3. Az 1956-os szabadságharc a magyar emberek szabadságvágyának kifejeződése volt és a szovjet elnyomás ellen irányult. Aki ezt eltagadja, azt tagadja Magyarország jelenlegi függetlenséget, hiszen az Alaptörvény is 56 örökösének tartja a mostani Magyarországot.

Hol van ilyenkor Bayer Zsolt? Várjuk a tömör, trágár-irodalmi jelzős szerkezeteket, a szellemi honvédő monológját. Hol vannak most a Megafon adóforintokból fizetett videói? Hol van Szijjártó Péter kurucos lendülete? Ha egy holland államtitkár-helyettes ilyet gondolna, már megszakítottuk volna a nagyköveti kapcsolatokat Hollandiával. Hol van a közmédia? Erről nem kell tájékoztatni a magyar embereket minden egyperces híradóban?

A helyzet egyszerű: aki olyat mond, mint Lavrov, az a Szovjetunió örökösének tartja magát. Ha Oroszország a Szovjetunió örököse, akkor nem Magyarország barátja.

A történelem fontos. Oroszország vezetése sokáig az orosz népet a Szovjetunió első áldozatának tartotta. Helyesen. Az, hogy most már a Szovjetunió örökösének tartják magukat egy tragédia. Nekik is, nekünk is. Az pedig, hogy erről a magyar kormányoldal hallgat, mutatja, hogy a pártpolitikai logikán kívül náluk semmi más nem létezik. 1956 sem.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DeGar
2023. március 20. 06:24
Nem emlékszem, hogy a háború kezdete óta Orbán barátként definiálta volna az oroszokat.A "jóban levés" nem azonos a barátsággal, de kizárja az ellenségeskedést, hiszen üzleti kapcsolatot mindenkivel fontos fenntartani.
Külhoni Magyar
2023. március 20. 03:21
Idáig azt hittem, hogy egy tisztánlátó reális ellenzéki, de azt kell mondanom, hogy nem az. Egy rhadt, akasztófára való libsi buzi. Csodálkozom, hogy az Anyja még nem tagadta ki. Milyen családban nőtt ez a barom fel?
Rasdi
2023. március 19. 14:58
"...mert mi vagyunk az egyetlen közvetlen szomszéd, ..." Ez egyszerűen nem igaz. Ismereteim szerint jelentős román és lengyel kisebbség is él Ukrajnában (a nem szomszédos litvánokat és zsidókat nem említve, az oroszokat pedig természetszerűen ebben az összefüggésben nem is érdemes.) Az első bekezdésed pedig "nem diplomatikus" megfogalmazás. Az ilyet politikában nyilvánosan kimondani nem lehet. csak eszerint eljárva, azaz a szerződéseket betartva, és nem "túllihegve" a dolgokat. Ami meg a NATO-bővítést illeti, az valóban kritikus egy kérdés. Az szerintem egy újabb és felesleges "húzgálása a medve bajszának". Ha egyszer a NATO ukrajnai bővítésének lebegtetése is annyira komoly casus belli volt, a közvetlen NATO-orosz határ újabb jelentős bővítése is az. Itt megint valamilyen diplomáciai játék van a háttérben, amit csak találgathatunk. Mindenesetre a NATO-bővítés és a fegyverszállítások "új szintre emelése", mindkettő olyan lépés, aminek kiszámíthatatlanok a következményei.
galancza
2023. március 19. 13:07
ungipatkány! A te általad imádott nyugat-európában avattak pár éve marx és lenin szobrokat.....ők talán nem voltak szovjetelvtársak te vadbarom?........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!