A háború egy éve tart, a páva tovább táncol

2023. március 01. 12:30

Joe Biden meglepetésszerű kijevi látogatása a háború első évfordulója előtt egyértelmű jelzése volt annak, hogy az USA fenntartja Ukrajna támogatását.

2023. március 01. 12:30
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen

„Egy éve tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Joe Biden az évfordulóra Kijevbe utazott, ahol jelezte, hogy a nyugati szövetségi rendszer támogatni fogja Ukrajnát a tavasszal várható hadműveletek idején is. Mindeközben a magyar kormány folytatta a régóta tartó hintapolitikáját, ami Magyarország elszigetelődéséhez vezetett.

Joe Biden amerikai elnök meglepetésszerű kijevi látogatása a háború első évfordulója előtt egyértelmű jelzése volt annak, hogy az USA fenntartja Ukrajna támogatását. Mivel az ukrán légteret nem ellenőrzi az USA és a NATO, előzőleg diplomáciai csatornán jelzést küldtek az útról az oroszoknak, arra számítva, hogy nekik sem érdekük egy akár csak véletlen támadással veszélybe sodorni az amerikai elnök életét. Jellemző, hogy ezt az üzenetváltást, amelynek tényét természetesen utólag hozták nyilvánosságra, a magyar kormánysajtó úgy interpretálta, hogy Biden »könyörgött« a biztonságáért.

Ezt követően került sor Biden varsói útjára, amelynek során az elnök több alkalommal is hangsúlyozta Lengyelország fontosságát a nyugati szövetségi rendszerben. A magyar kormányfő középhatalmi ambícióihoz képest látványos volt, hogy Biden a bukaresti kilencek államfői csoport tagjaival találkozott Varsóban, magyar részről tehát Novák Katalinnal – csak a rossz egészségi állapotban lévő cseh elnököt helyettesítette országa miniszterelnöke. Ez a kezdeményezés túlnyúlik a visegrádi kereteken, 2015-ben a lengyel és a román államfő kezdeményezésére jött létre.”

Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AnyádSeSzeret
2023. március 02. 11:47
Oh jaj, ez a pöcs sem ismeri a történelmet, vietnámi szövetséges elnök is járt USA-ban, nemsokára rá meg is bukott, Vietnám elveszett. Afganisztáni elnök is volt USA-ban, Ő róla is tudjuk azóta hol tart. Nagyon jó, amikor ilyen felületes tudással akarnak kitűnni, de csak magukat égetik be...
orygabor
2023. március 02. 08:49
Persze, bele kellene állni megint egy vesztes háborúba mi, te barom!
szürkeSzarvas
2023. március 02. 08:23
A Zoli néni "megszólalt". :)
Lajoss
2023. március 02. 07:46
A csüngőhasú a magyarok szégyene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!