A Leopard sem csodafegyver

2023. február 02. 17:00

Bár a felajánlott létszámot figyelembe véve mindenképp impresszív felhozatalt láthatunk, az ördög a részletekben rejlik.

2023. február 02. 17:00
null
Hidegkuti Konstantin
Hidegkuti Konstantin
Moszkva tér

„Az információs dömping közepette érthetően felmerül az olvasóban az az egyszerű kérdés, hogy »mit is érnek valójában a nyugati tankok?« Nos, elsőként érdemes azt megvizsgálni, egyáltalán pontosan hány harckocsit kap Ukrajna, mivel még abban sincs teljes egyetértés.

Az e sorok írásakor elérhető adatok alapján az elkövetkező hónapokban 77+6 nyugati és 60 szovjet eredetű harckocsi átadása vehető biztosra, míg további, nagyjából 80-100 egység bejelentése várható.

Bár ez még mindig nem éri el a Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök által a sikeres ellentámadás feltételeként tavaly decemberben belengetett 300-as értéket, ám így is az elmúlt időszak egyik legnagyobb nyugati felajánlását láthatjuk. Egyúttal a 300-as darabszám sem véletlen, mivel a szovjet doktrína szerint egy páncélos hadosztálynak többek közt 296 harckocsival, 230 gyalogsági harcjárművel és 54 önjáró tüzérségi löveggel kell rendelkeznie. Kijev pedig haderejének reorganizációja során úgy tűnik a nyugati technika segítségével legalább egy páncélos hadosztályt kíván kiállítani, az újonnan létrehozott 9. és 10. hadtestek segítségével, amelyeket többségében nyugati technikával kíván felszerelni.

Így nem véletlenek az elmúlt időszak nagyobb számú szállító harcjármű felajánlásai sem.

Ugyanis a nehézdandárok létrehozásához a harckocsik mellett szükség van a gépesített gyalogságot szállítani képes csapatszállítókra, valamint az ellenséges járművekkel harcot felvenni képest gyalogsági harcjárművekre. Támadás során a harckocsikat, mint a dárda hegyét kell elképzeljük, amelyekkel az említett csapatszállítók és harcjárművek közösen mozognak. Egyúttal a támadás sebességét pedig mindig a leglassabb egységek határozzák meg, amely jelen esetben a csapatszállítók terén mutatkozik.

Bár a felajánlott létszámot figyelembe véve mindenképp impresszív felhozatalt láthatunk, az ördög a részletekben rejlik. Ami pedig nem más, mint a felajánlás összetétele.”

Nyitókép: Wojtek RADWANSKI / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mediator01
2023. február 02. 22:20
Az EMP majd elintézi mindet.
Bell & Sebastian
2023. február 02. 21:13
Szerintem látni fogunk egyetlen, méregdrága harmadik generációs harckocsit orosz részről, aminek az önvédelmi képessége ráver a Merkavára. Papíron világbajnok, de még nem bizonyított az Armata. Erre kíváncsi mindenki, az aktív páncéljára, a lövegre, a homokos ködvetőre, a moduláris konténeres újra töltésre, és a többi finomságra harctéri körülmények között. Erre mondják, ha csak a fele igaz annak, amit állítanak róla, nagy gondban van a Nyugat, ugyanakkor bombaüzlet néz ki a gyártóknak, teljes átfegyverzés következik. Ha én lennék Putyin, megjáratnám az Armatát a harctéren az ukik orra előtt és hazavinném egyetlen lövés nélkül, higgyenek amit akarnak. És röhögnék a markomba.
Bell & Sebastian
2023. február 02. 21:02
Mióta a kurszki csatát utólag behúzták az oroszoknak az 1 a 7 -hez veszteségarány ellenére, célszerű tamáskodni a nyugati technikai fölényt illetően. Nagyon ajánlott, mert a komolyan vehető szakirodalom sehol nem állítja, hogy ezek a tankok sérthetetlenek. Főleg ha régieket kapnak kifosztva.
Igazszó
2023. február 02. 20:36
A ruszkik örülnek a sok hadizsákmánynak. A nato technikai fölényének (már ha volt ilyen valaha is) vége van sec perc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!