A vallás eltörléséhez az embert és a képzeletet kellene eltörölni

2022. december 25. 10:14

Krisztus mindig feltámad, ti pedig, komisszárok, maradtok hülyék, mint a seggem.

2022. december 25. 10:14
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„A vallást se kiirtani nem lehet, se megszüntetni, se betiltani, se magától nem hal el. Egyes vallásokat igen, de a vallást, mint olyat, soha. Mindig volt, mindig lesz, és az egyik vallást csak egy másik képes eltakarítani. Minden képes vallási köntösben megjelenni, és a vallás funkcióit ellátni. A politikai ideológiák, a piac, sőt, a tudomány is, pontosabban a tudomány mindenhatóságába és megváltásába vetett hit. Az ateizmus is. A vallásellenesség is vallássá válik, mihelyt kialakul a papsága, megjelenik valaminek a kultusza, történeti tényként fogadják el a mítoszaikat, elkezdenek téríteni, és így tovább. Akkor is, ha a papságot nem papságnak, a kultuszt nem kultusznak, a mítoszt nem mítosznak nevezik, mert ezek a szavak letiltásra kerülnek. Ez a funkcionális értelemben vett vallás, melynek Durkheim óta igen nagy irodalma van.

A valláshoz tehát nem kellenek istenek, démonok, szellemek, lélek, túlvilág és hasonlók. De mi a helyzet ezekkel a hidelmekkel? Mert mondhatná a militáns ateista, semmi baj a funkcionális értelemben vett vallásokkal, ha azokat nem vallásnak nevezik, és nincs bennük Isten és halál utáni lét. Kit érdekel, ha a kommunizmus vagy az ateizmus vallásként (valláspótlékként) funkcionál, ha sikerült kiiktatni Istent és a lelket?

Ostoba. Ezek ugyanúgy elpusztíthatatlanok, mint a funkciók. Csak nem istennek, léleknek, démonnak, túlvilági létnek nevezik őket, hanem kozmikus intelligenciának, tudatnak, alieneknek, más dimenziónak, akárminek. Ezernyi neve lehet. Jung óta igen nagy irodalma van a témának. A vallás eltörléséhez az embert, a tudatot, a képzeletet kellene eltörölni. De akkor más sincs. Leginkább tudomány.  Úgyhogy maradjunk abban, hogy Krisztus mindig feltámad, ti pedig, komisszárok, maradtok hülyék, mint a seggem. Mindörökkön örökké. Ámen.”

Fotó: MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
k-árpi
2022. december 27. 00:38
Ébredj Mag-yar !!! ISTEN szavad nem az indo-germán szakállas FATER fogalmába illeszkedik bele. ISTEN azon törvények összessége amelyből merít az, aki a túlélést racionálisan igyekszik alkalmazni ÉLETében. Isten a magyar értelmezésben tehát, nem más, mint az ŐSI-TAN, az a TAN, amely a magyar nyelvben eleve bennefoglaltatik, azaz a magyar ajkú egyenesben tudja érvényesíteni az ősi tanítás törvényeit, ha felfigyel nyelvének jelentéstani mélységére. A zsidók szerint Mózes az egek urától kapta azon parancsolatokat, amelyet ők Tórának neveztek. TÓRA - TÖRvény.....itéletet nyílvánít/pálcát TÖR valaki feje felett valamilyen ügyben....... Érdekes módon a kinaniak is rendelkeznek efféle TÖRvény gyüjteménnyel, amit LAO-TCÖ szedett sorrendbe, mint SZOKÁSTÖRvényt, amit aztán Konfucius is továbbélesített és amit uralkodóik is magukévá tettek. ADY Endre ígyen szól bele már 1907-ben, ebbe a témába Ady Endre A PAPOK ISTENE Én véreim, búsak, szegények, Tudom én azt, hogy kell az ének, Kell a zsoltár, kell a fohász, Kell a hit, de ne higgyetek Soha a papok istenének. Tőle jött minden kénes átkunk, Sok meg nem hallott imádságunk, Földi poklunk, ős kárhozás, Szolga-voltunk, szegény sorunk És hogy mi még mindig csak - várunk. Ne dőljünk a szent Kába-kőre, Várjon égi csodát a dőre. Nekünk az élet a malaszt, A mi üdvünk a változás, A mi imánk: mindig előre. Én véreim, búsak, szegények, Tudom én azt, hogy kell az ének, Kell a zsoltár, kell a fohász, Kell a hit, de ne higgyetek Soha a papok istenének. Népszava, 1907. április 24.
kaffogó hebrencs
2022. december 26. 18:15
"Krisztus mindig feltámad, ti pedig, komisszárok, maradtok hülyék, mint a seggem." Előre lett hozva a szilveszteri piálás, úgy látom.
Nyilas Miksa
2022. december 26. 13:40
Komiszár elvtársak! Addig adjunk ezeknek az ópiumosoknak, míg végleg ki nem verik fejükből eztaz egyisten fiát meg hamis legendáit. Ki kell őket józanítani a beképzeltségükből.
tartarossz.blog
2022. december 26. 11:44
Ludwig Feuerbach a Kereszténység lényege című munkájának bevezetőjében ír arról, hogy a vallásos gondolkodás a különös ész kategóriája és nem nélkülözheti a természetes emberi gondolkodás (logika) szabályait. Nietzsche mit is írt utolsó művének egyikében Az Antkrisztus-ban? Azt, hogy pont a miértjei cáfolják a kereszténységet (ti. a vallást), Nietzsche valláskritikája tulajdonképpen ugyanaz ami Feuerbaché, az ok és az okozat közötti reláció nem természetes vagy inkább nem szokványos jellege. A filozófia történetéből ismerünk olyan gondolkodót, akinek számára még a természetes, magától értetődő ok-okozatok sem voltak természetesek és magától értetődek - ő volt David Hume, az új Zénon nevezhetjük aporiáknak Hume felvetéseit az ok és okozat kötözzi összefüggés tekintetében. Erre kéne FAM-nak válaszolnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!