Az új ukrán kisebbségi törvény nem felel meg az európai értékeknek

2022. december 20. 16:59

Nem veszi kellőképpen figyelembe a magyarság érdekeit.

2022. december 20. 16:59
null
Gelencsér Ferenc
Gelencsér Ferenc
Facebook

„Ukrajnával tárgyalni kell, hogy ne születhessenek olyan felemás nemzeti kisebbségekről szóló törvények, mint most. Mi több, támogatni kell Ukrajna felvételét az Európai Unióba, mert a csatlakozási folyamat során tudjuk a legnagyobb hatást gyakorolni az ukrán törvényhozásra, hogy az EU értékeinek és nemzetünk érdekeinek is megfelelő, igazságos és emberséges kisebbségvédelmi törvényeket alkosson. A Momentum ezért támogatja Ukrajna EU-s csatlakozását, mert ez áll a magyarság érdekében. Addig ugyanis nem megy és nem is mehet végbe Ukrajna csatlakozási folyamata, ameddig a Kárpátalján élő magyarság számára fontos kisebbségi jogok, közte az anyanyelv használatához kapcsolódó jogok kellően garanciálisan nem épülnek be az ukrán jogrendbe.

Sajnos ez a most elfogadott törvény nem segíti Ukrajnát abban, hogy közelebb kerüljön az EU-s csatlakozáshoz. Ukrajna eddigi kisebbségpolitikája, a kisebbségi jogokat súlyosan korlátozó oktatási törvény és nyelvtörvény nem felel meg az EU csatlakozás feltételeinek. Az új nemzeti kisebbségi törvény pedig lényegében nem enyhíti a korábbi törvények jogkorlátozó intézkedéseit. Bár az új törvény megfogalmaz több üdvözlendő célt és elvi állásfoglalást, azok eléréséhez nem nyújt kellő jogi garanciát, nem tartalmaz elégséges konkrétumot, így teljesítésük kétséges marad. Végül a törvény által létrehozott, központosított intézményrendszer szembemegy az európai jó gyakorlatokkal, a kisebbségi autonómia, önkormányzatiság helyett központi kontrolt és ellenőrzést vezet be.

Ukrajnai utunk során volt szerencsénk több külhoni magyarral is találkozni, többek között Tompa Tiborral, a Magyarok Kijevi Egyesületének korábbi elnökével és Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével. A kárpátaljai magyarság vallja, amit a Momentum is gondol. A két nemzet kölcsönös jó viszonya vezethet el az élhetőbb, biztonságosabb, gazdagabb és igazságosabb Magyarországhoz és Ukrajnához.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2022. december 21. 17:37
te olyan hülye vagy, hogy még azt sem tudod amit elemiben tanultál!
csulak
2022. december 21. 16:53
pedig te elmentel oda segget nyalni
devilfish
2022. december 21. 10:53
Feri! Az a probléma, hogy szándékuk sincs nyelvi és kulturális kisebbségi jogokat adni. Az aberráltak előbb fognak pozitív diszkriminációt kapni "ukrajnában".
zolizolizoltan
2022. december 21. 08:42
Nagyon rossz Gelencsér megfogalmazása. Ukrajnának csak a felvételi eljárásba vételét lehet támogatni, ami szerintem 10 évnél hosszabb időt vehet igénybe, nem pedig magát a felvételét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!