A Momentum megjárta Ukrajnát: a nyelvtörvényről és a Turul-szoborról is egyeztettek

2022. november 15. 17:48

A helyi ombudsmannal is találkoztak.

2022. november 15. 17:48
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Momentum delegációja Kijevbe utazott, mivel, – mint fogalmaztak – „morálisan elfogadhatatlan, hogy Magyarország az egyetlen ország, ami még nem tette meg azt a gesztust”.

Az ellenzéki párt kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a háromfős delegációjuk találkozott az ukrán ombudsmannal, Dymtro Lubinetsakivel, akivel a nyelvtörvényről a Munkács váráról eltávolított Turul-szobor ügyéről is egyeztettek.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc szerint a pártja állsápontja világos mind a Turul-szobor, mind pedig a nyelvtörvény ügyében: „Munkács vára fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a magyar honfoglalás egyik jelképéről van szó. A turulmadarat a kárpátaljai magyar kisebbséggel egyeztetve, újra el kell helyezni a váron belül. A nyelvtörvény kapcsán pedig, igazságos módon, nem kérünk többet, mint ami a lengyel kisebbségnek is jár Ukrajnában. Az ő jogaikat külön törvényben erős garanciák védik.

– olvasható a közleményben.

„Hatalmas bűnt követnek el Orbánék”

Gelencsér elmondásai alapján amit a Fidesz-kormány művel az „az ellenséges tétlenkedés az uniós hitelek blokkolásával és ezzel hatalmas bűnt követnek el Orbánék a kárpátaljai magyarsággal szemben is , hiszen

”Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”

A Momentum elnöke hozzátette: ”Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, a szabad generáció tagjait, senki sem zsarolhatja és irányíthatja külföldről. Ezért megtesszük, ami nemzetünk határon inneni és túli közösségének érdekében áll az Európai Unió és a NATO tagjaként„ – hangsúlyozta az ellenzéki párt közleményében.

(MTI)

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik