Sokan át akarják írni a történelmet, kiradírozni a magyarokat Kárpátaljáról

2022. október 20. 11:21

De nem ők a többség.

2022. október 20. 11:21
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Fontos látni, hogy ez a megalázó, durva cselekmény nem a kárpátaljai ukrán társadalom műve – hanem egyes köröké, személyeké. Persze nem kell lebecsülnünk a már a 2000-res években elindult magyarellenes uszítás »eredményeit«, de a megye mostani vezetői jók. Alaposan körbe kell járni, mi volt a cél, nehogy a provokáció kitervelőinek eszközei legyünk.

»Miközben a híradásokban és a közösségi médiatérben még napokkal a sajnálatos és megdöbbentő cselekmény után is élénk vita kíséri a történteket, a megye vezetése részéről hivatalos magyarázattal napokig nem szolgált senki. Előbb aztán Volodimir Csubirko, majd kicsivel később Viktor Mikita is elmondta a véleményét a kérdésről. A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke emlékeztetett, Ukrajna keleti felében háború dúl, ezért egy olyan békésnek mondható régióban, mint Kárpátalja, a nyugalom megőrzésére kell törekedni. – A történtek felháborodást keltettek a kárpátaljai közösség jelentős részében, hiszen az ilyen döntéseket mindig a lakossággal közösen kell meghozni – fogalmazott a TV21 Ungvár megkeresésére a politikus. – Minden esetben keresni kell a kompromisszumos megoldásokat. Biztos vagyok benne, hogy a munkácsi várban elfér a turulmadár is mint vidékünk történelmi szimbóluma, ugyanakkor az ukrán zászlónak és címernek is ott kell lennie a várban. A kompromisszumon alapuló megoldást először is a történészeknek és a munkácsi lakosoknak kell megtalálniuk. Ami a turulmadarat és a közös múltunkat illeti, mint például a népünket is érintő Rákóczi-szabadságharc eseményeit, a történelemnek ezt a szakaszát is meg kel őrizni. Nincs jogunk átírni a történelmet – húzta alá Volodimir Csubirko.«

Ez korrekt. Persze ettől még sokan akarják átírni a történelmet, kiradírozni a magyarokat jelképesen, sőt fizikailag is Kárpátaljáról, de nem ők a többség.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2022. október 20. 21:13
És azt honnan lehet tudni, hogy ki a többség? Miről szokták az embereket megkérdezni ebben a 'határvidék' nevű bukott államban?
pepita
2022. október 20. 13:29
"kiradírozni a magyarokat" most van folyamatban és sikeresen halad a megvalósulás felé. Közben akinek hallatni kéne a hangját kussol.
LancelotDuLac
2022. október 20. 13:03
"Egyszerre ősi magyar jelkép, náci szimbólum, irredenta totem és máig használatos állami-katonai jelkép a Turul. Az elhíresült XII.kerületi szobor kapcsán a közéletbe visszatért ragadozó madár a történelem során volt már totemállat, viselték jelképként különféle korok katonái, jelképezte az erdélyi magyarságot, szimbólumnak használták a nemzet egységét hirdetők, és a nemzet egyes részeit likvidálni kívánók." Ukrajnában van Európa egyik legjelentősebb zsidó közössége - a történelmet ők is ismerik! A munkácsi turulszobor története: "Elődje, az 1896-os millenniumi ünnepség keretében felállított turulszobor 28 éven át hirdethette magyar népünk megérkezését a Kárpát-medencébe. Az 1919-ben csehszlovák uralom alá került Kárpátalján nem tűrtek meg semmit, ami erősíthette a magyar nemzeti öntudatot. Ennek a szemléletnek esett áldozatul a munkácsi turulmadár is. 1924. december 17-én a szobrot levették az oszlopról. A magyar kormány évekkel később kísérletet tett a madár visszaszerzésére, de a csehszlovák hatóságok azt állították, hogy a szobrot már beolvasztották és cseh emlékművet készítettek belőle. Ezen állítás ellen számos visszaemlékezés szól. Köztük Balássy Andor tanáré, akit 1939 elején fényképeztek le a munkácsi várudvarban árválkodó turulmadárral. Később pedig éppen a szovjet hatóság!!! 1945-ben a frigyesfalvi vasgyárban beolvasztotta - az anyagából készült el többek között az az ötágú csillag is, amelyet a Munkács főterén álló oszlop tetejére helyeztek. (LDL: ergo - AZ EREDETI 1896-OS TURULT A RUSZKIK NYÍRTÁK KI! Sztálinék baráti gesztusból szállították a zsidókat Hitleréknek a halálkamrákba, nem beszélve a magyar nyilas terrorról!) Mi maradt az 1896-os emlékműből? Az egykori obeliszk néhány darabját és a turulmadár lábfejeit megőrizte a munkácsi származású amerikai üzletember, Pákh Imre családja. Szintén nekik köszönhetően 2008-ban a turulmadár „visszaszállt” Munkács várába." https://karpatalja.ma/sorozatok/karpatalja-anno/karpatalja-anno-a-munkacsi-var-elso-turulmadara/ LDL: A város vezetősége, mint az kiderült, hagyták, hogy újjáépítsék! 2008-ban, ami azt jelenti, hogy nem zárkóztak el mereven a turul történelmi és politikai jelentése mögé, de most úgy látszik betelt a pohár Orbánékkal!! (nem csoda!!)
foldizs
2022. október 20. 12:15
A magyar kormánynál jobban senki sem szítja a magyarellenességet, különösen Ukrajnában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!