Az igazi videóbíró

2022. december 02. 17:15

A foci lényegét, a gólöröm eksztázisát teszi tönkre.

2022. december 02. 17:15
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Sokan óvtak tőle, félek is egy kicsit a következményektől, de nem hallgatok tovább, kimondom: nem szeretem a labdarúgó-mérkőzéseken alkalmazott videobírót, amelynek áldásos-átkos hatásaival a világbajnokság napjaiban újra és újra szembesülünk.

A legfőbb bajom vele, hogy elrabolja a katarzist. A foci lényegét, a gólöröm eksztázisát teszi tönkre, amikor monitorokon húzgált vonalak centimétereit méricskélik. A tökéletességre törekvés közben mégis becsúsznak hibák (ítéltek meg tizenegyest a VAR segítségével, a szabálykönyvvel szembemenve), de legfőképpen az esetlegest, az emberit, a pillanat megismételhetetlenségének csodáját lopja el.

Az élő foci nem számítógépes játék, ahol a pontosság, a konzolt kezelő, kívülről irányító hideg tárgyilagossága a lényeg. A nézők az eksztázisra vágynak, az érzelmek elszabadulására, az izgalom kiszámíthatatlan varázsára. Ehelyett láthattunk visszafújt gólokat (felrobbant a stadion, brazilok tízezrei a helyszínen, tízmilliói odahaza ünnepeltek együtt a boldog Viníciusszal és a csapattal, amikor percek múltán kiderült, hogy felesleges az egész, mert a félpályánál korábban történt valami…), vagy a kameruniak második gólját Szerbia ellen, ahol a gyönyörű találat szerzője szomorúan álldogál, mert az asszisztens lest jelzett, majd percek múltán hirtelen int a bíró: mégis gól, lehet örülni.

Nem is túlzottan életszerű ez az alapos kontroll, hiszen a valóságban nincs mód ennyire ellenőrizni, kinagyítani, kielemezni minden lépésünket. Vagy ha mégis, használhatnánk annál komolyabb dolgokra is, mint hogy hol állt a csatár a rúgás pillanatában.

A VAR korábbi hibákat-bűnöket büntet, sokszor olyanokat is, amikről nem is tudtunk. Nagy kérdés, vajon meddig mehetünk vissza? Akár a kezdő sípszótól újrakezdhetjük, ha kiderül, a játékvezető szabálytalanul fütyült? És miért csak a fociban? Vegyük csak elő a történelmet, nézzük meg videobíróval a trianoni békét, talán látszik a képernyőn, hány magyar is élt ott, amit a korabeli VAR-szobából más országokhoz csatoltak? De vissza lehetne rendelni Gavrilo Principet, mert jogosulatlanul tartózkodott pisztollyal a kezében a szarajevói utcasarkon.”

A címlapképen a brazil Vinicius Junior egy les miatt később érvénytelenített gólt rúg a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában játszott Brazília-Svájc mérkőzésen a dohai 974 Stadionban 2022. november 28-án. Forrás: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
okoskodó fórumlakó
2022. december 04. 15:30
Kizárólag a gólvonal technológiát hagynám meg, de ahhoz sem ragaszkodnék.
amca
2022. december 03. 12:57
Nincs igazad. Labdarúgó edző voltam. Most látni mennyi téves ítélet volt. de hát nem lehet minden pofon mellé rendőrt állítani..
DrPepper
2022. december 03. 12:43
VAR-ral lehet, hogy '86-ban Argentina (Isten keze) nem nyer vébét, és lehet, hogy mi '56-ban meg igen (Puskás lesállása), de tény, hogy kicsit olyan mint az egyszeri rendőr, aki háromszor nevet a viccen. A leshelyzetek vagy gól megítélésénél perdöntő, de így is sok a véleményes helyzet.
ertönszena
2022. december 03. 10:38
Hány olyan mérkőzést láttunk a múltban, amelyet bírói tévedés döntött el. Már a visszajátszásból, a lassításokból kiderült, hogy bent volt, nem volt bent, les volt, nem volt les, tizi volt vagy nem volt tizi. A legtöbb esetben a VAR előtt is tudtuk rögtön, hogy mi történt, de ha tévedett a bírói hármas, a döntést nem lehetett megváltoztatni. Az új szabályok alapján lehet. Ez a különbség. Ami jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!