Vessünk véget az ukrajnai háborúnak, mielőtt katasztrófába torkollik

2022. november 28. 09:30

Azzal, hogy az USA kerüli a tűzszünetre irányuló erőfeszítéseket, meghosszabbítja a konfliktust.

2022. november 28. 09:30
null
Sascha Glaeser
The National Interest

„Hogyan ér majd véget az ukrajnai háború? A Biden-kormányzat vezető tisztviselői bizalmasan elismerik, hogy szerintük sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes megnyerni a háborút. Ugyanakkor a Biden-kormányzat kizárta, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára a konfliktus befejező tárgyalások folytatásáról, annak ellenére, hogy mindkét oldalon egyre nagyobb aggodalmat keltenek a gazdasági és potenciális biztonsági következmények, ha az Egyesült Államok közvetlen konfliktusba keveredne Oroszországgal. Ehelyett Washington továbbra is több milliárd dollárnyi fegyvert, felszerelést és segélyt juttat Ukrajnának, annak ellenére, hogy nem hisz abban, hogy Kijev meg tudja nyerni a háborút – ez nem éppen jó geopolitikai stratégia, és az amerikai adófizetők pénzét sem kezeli a legmegfelelőbben.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a tárgyalások ötlete mind az ukrán, mind az orosz fél számára ellenszenvesek. Végül azonban minden háborúnak véget kell érnie. Ha Joe Biden amerikai elnöknek nem érdeke, hogy bármilyen amerikai befolyást felhasználva tárgyalóasztalhoz ültesse Ukrajnát és Oroszországot – például a Moszkvával szembeni szankciók feloldásával, vagy azzal, hogy Kijev felé kommunikálja, hogy támogatásának feltételei vannak –, akkor úgy tűnik, a vérontás a belátható jövőben is folytatódni fog. Milyen elképzelhető forgatókönyvek vannak tehát arra vonatkozóan, hogyan alakulhat a háború?

A nyár végi lenyűgöző harctéri győzelmek után Ukrajna tovább folytathatja területeinek további felszabadítását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állítja, hogy Ukrajna teljesen kiszorítja Oroszországot Ukrajnából, beleértve a Krímet is, amelyet Oroszország 2014-ben annektált. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, Moszkva bevetheti utolsó aduászát: a taktikai atomfegyvereket. Vlagyimir Putyin orosz elnök már előkészítette a terepet egy ilyen forgatókönyvhöz, amikor kijelentette, hogy az elcsatolt területeket mostantól a tulajdonképpeni Oroszország részének kell tekinteni, és minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogják védeni. Mivel politikai, ha nem is tényleges egzisztenciája forog kockán, Putyin elrendelheti a nukleáris fegyverek bevetését, hogy a konfliktus »eszkalálódjon a de-eszkaláció érdekében«, és ezzel próbálja Ukrajnát tárgyalóasztalhoz kényszeríteni. Bár érthető, hogy Ukrajna tőkét akar kovácsolni a közelmúltbeli győzelmeiből, és vissza akarja szerezni területének nagyobb részét, a nukleáris fegyverek ukrajnai bevetése katasztrofális lenne, és ahhoz vezethetne, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO közvetlenül is bekapcsolódna a konfliktusba.”

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. november 28. 16:57
az USA szervezte ezt a haborut, csak O tudja befejezni
Vakfolt
2022. november 28. 16:02
"A Biden-kormányzat vezető tisztviselői bizalmasan elismerik, hogy szerintük sem Ukrajna, sem Oroszország nem képes megnyerni a háborút." Valóban? Akkor majd februárban megnézzük mi van az ukránokkal.
Gyzoltan
2022. november 28. 15:53
"Vessünk véget az ukrajnai háborúnak, mielőtt katasztrófába torkollik" Ez csak egyedül az USA uralkodó zsidóin, pontosabban kazárjain múlik... -ma is, tegnap is így volt, és holnap is így lesz...
Csigorin
2022. november 28. 15:40
marpedig ne remenykedjenek, ha orosz teruletek kerulnek veszelybe, akkor atomot kapnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!