Amerikai politológus: Az oroszok atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából

2022. november 08. 19:26

John J. Mearsheimer úgy véli, hogy a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút.

2022. november 08. 19:26
null

Az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát – jelentette ki John J. Mearsheimer amerikai politológus a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, kedden Budapesten.

Vagyis Putyin preventív háborút indított Ukrajnában, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-tagságát, vagyis hogy a Nyugat bázisul használja Ukrajnát Oroszországgal szemben – mondta a professzor. Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyinnak soha nem állt szándékában Ukrajna elfoglalása, amire

a katonai képesség sem áll Oroszország rendelkezésére

– tette hozzá.

Az előadó a kubai rakétaválsághoz hasonlította a 2014, vagyis az ukrajnai forradalom, a nyugatbarát hatalomátvétel után kialakult helyzetet. Ugyanis az Egyesült Államok sem tűrte, hogy a Szovjetunió támadó rakétákat telepítsen a szomszédságába. Ebben a helyzetben az Egyesült Államok nemhogy hátra lépett, hanem elkezdte felfegyverezni Ukrajnát, és Ukrajna de facto NATO-taggá vált. Vagyis ugyanolyan provokációt követett el a Nyugat Ukrajnában, mint annak idején a Szovjetunió Kubában – vélekedett.

A professzor szerint Magyarország bölcsen egyensúlyoz a felek között, hiszen miközben érdeke a nyugati szövetségi rendszerben a katonai és gazdasági kapcsolatok fenntartása, nem érdeke a határaihoz közeli Oroszország provokálása. Az sem áll érdekében, hogy megszakadjanak a gazdasági kapcsolatok Oroszország és az Európai Unió között – tette hozzá. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy

a nukleáris háború veszélye fenyeget az orosz vereség és az orosz győzelem esetén egyaránt.

Ugyanis az oroszok jó eséllyel atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából. Ha pedig nyerésre állnának, akkor annak nagy az esélye, hogy az Egyesült Államok közvetlenül bekapcsolódik a háborúba, ami megintcsak egy orosz atomcsapás esélyét növeli.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2022. november 09. 07:47
Nem sokan ismerhették innen Mearsheimert, mert akkora hülyeségeket írnak róla... (Bizony, nem most kezdett hoholia kapcsán nyilatkozni, de a megismeréshez ki kellett volna lépni a latex-hvg-444 háromszögből!)
Lacika8006
2022. november 08. 22:59
Ilyen hülyeséget azért mondanak, hogy az ujságok lehozzák hírként! Manipulálni próbálják a mostani választást. Trump nem akarja finanszírozni ukrajnát, bla bla bla. Ha nem akartok atomháborút szavazzatok bidenre. Burkoltan ennyit jelent Gyurcsányék is ezt csinálják a parlamentben, felállnak mondanak egy bődületes hülyeséget, azt leadják az ATV-n az arra adott választ pedig nem. A libsik örülnek milyen jó hogy vannak ezek, milyen igazuk van, pedig nincs.
simonvitéz
2022. november 08. 22:36
Már az alap kiinduló pont hibás. A ruszkikat ui nem fogják kiszorítani Ukrajna területéről. Zselének mostanra alig maradt hadra foghato katonája. Ami meg az atomfegyver bevetését illeti, azt a Nyugat fogja megtenni, majd megpróbálja rákenni a ruszkikra.
Kivűlálló
2022. november 08. 22:10
"Amerikai politológus: Az oroszok atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából" Biztosra veszem, hogy (mindezek tükrében) NEM fognak majd atomfegyvert bevetni az oroszok! :) Erősen kétlem, hogy bárki, vagy bármi kitudja őket szorítani Ukrajnából! Nehogy még az ukránok legyenek az USA és más zsoldosokkal együtt kiszorítva Ukrajnából, egyszer és mindenkorra! ;) Tartok tőle, hogy így lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!