Kiábrándító látni a fékevesztett boldogságot, hogy Elon Musk megvette a Twittert

2022. november 01. 12:02

Ezzel a tranzakcióval árcédula került a vélemény szabadságára.

2022. november 01. 12:02
null
Bódi Ábel
Bódi Ábel
Kontra

„Az elmúlt évek azzal teltek, hogy haragudtunk (én is!) a nagy közösségi oldalakra, hogy mégis mit képzelnek magukról, hogy mernek minket cenzúrázni. Igazunk volt és van is. Ezek a vállalatok kontrollálhatatlanul nagyra nőttek, fittyet hánynak a jogra, szuverénként lebegnek a nemzeti és szövetségi alkotmányok felett.

Mit lehet velük kezdeni?

Kiábrándító látni a fékevesztett boldogságot, hogy Elon Musk megvette a Twittert. Magyarországon szerencsére kevesen használják a felületet, vélhetően a nyelvi korlátok miatt, de elképzelhető, hogy ez most változni fog. Jó lesz: ott is elmondhatjuk majd, amit szeretnénk, trollkodhatunk, pukkaszthatjuk a libsiket, aztán majd megint megírja az Independent, hogy meghalt a platform, mert az tele lett »nácikkal«.

Aztán abba már senki nem gondol bele, hogy ezzel a tranzakcióval árcédula került a vélemény szabadságára. Az eddig nem volt eladó, a felületek alkotói és azok finanszírozói döntöttek mindenről. Mik az irányelvek, ki regisztrálhat, miről beszélhet, és így tovább. De – mint tapasztaljuk – minden árucikk, csak megfelelő mennyiségű dollár kell hozzá, és a közösségi elveiket fennen hirdető cenzorok eggyel hátrébb lépnek.

A szólásszabadság fogalmát újra kell definiálnunk. Már csak azért is, mert a jelenlegi formája kelendő árucikk, ezért ha úgy tetszik, egy értéktartóbbat kell a polcra tennünk. A szabad szó európai érték, de csak úgy, ha nem ellenkezik az európai értékekkel.

Egyre kevésbé hiszek abban, hogy konszenzus nélküli gyeplőtlenség kell minden posztnál. Pont úgy, ahogy anno a parlamentáris rendszerben is tiltották a kommunistákat és nyilasokat. Aki nem része a nemzeti konszenzusnak, annak nincs szava. Hogy ki ennek a része, azt pedig jól körülhatárolja a magyar nemzeti kultúra és a keresztény hit.

Ezeket ugyanis nem lehet beárazni, főleg az utóbbit, hiszen maga az Isten fia adta az életét értük. Ennél mi nem tudunk többet nyújtani. Ellenben ha odavetjük a szélsőség martalócainak a fent említett két értéket, és azok nekikezdenek relativizálni az egyetemes igazságot, akkor mi is beárazzuk.”

Nyitóképen Elon Musk milliárdos. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2022. november 03. 08:42
Ábel nem igazán logikus amit írsz... Szerinted eddig nem volt árcédula rajta?
fonak
2022. november 01. 19:51
Musk már közölte, hogy nem lesz korlátlan szólásszabadság a twitteren sem.
budapesti
2022. november 01. 18:22
A magyar nemzeti kultúra volt a Megváltás célja? Vannak jó és jogos gondolatok a cikkben - de ez nekem "egy kissé túlzásnak" tűnik...
lob1977
2022. november 01. 17:26
árcédula került a vélemény szabadságára. Az eddig nem volt eladó, a felületek alkotói és azok finanszírozói döntöttek mindenről. Mik az irányelvek, ki regisztrálhat, miről beszélhet, és így tovább. Csak én érzek itt tudathasadásos állapotot? Eddig is az volt szabad amit megengedtek. És ezután is az lesz. Jacktől Muskhoz került a cég, a Twitter az utóbbi időben tényleg elment hülyébe, ezrével kerültek fel a napokban printscreenek hogy miért vágtak ki embereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!